Siirry suoraan sisältöön

Oulun talk show osa 3: Kaukaloiden kapteenista yrittäjäksi

31.7.2020

Oulun suurlähettilään talk show’n tämänpäiväistä vierasta on tituleerattu niin Kärppien ikoniksi kuin Kärppä-legendaksi. SM-, MM- ja olympiamitaleja pokannut kärppäkapteeni Lasse Kukkonen ilmoitti kesäkuussa lopettavansa pelaajauransa. Mutta mihin Kukkonen nyt ryhtyy?

Lasse Kukkosen kesästä ei ole tehnyt poikkeuksellista vain korona-aika, vaan myös se, että alle pari kuukautta sitten hän ilmoitti, että Liiga-pelit Kärppien paidassa ovat ohi.

Kesätreenien tilalla on ollut mukavaa olemista: vaimon ja kolmen tyttären kanssa kotimaassa kiertelyä sekä mökkeilyä Oulun seudulla. Kukkonen on ehtinyt katsoa tekemisiään eteen- ja taaksepäin.

”Aktiiviuran aikana sitä harvoin pysähtyi miettimään, missä on tullut oltua, mitä tehtyä ja kenen kanssa tehtyä töitä”, hän sanoo.

Lopettamispäätöksestä kertominen laittoi viestikanavat vyörymään ja vuosien varrella Kukkosen kohdanneet ihmiset kiittelivät kiekkoilijaa.

”Kommentteja oli jopa hämmentävä lukea. Olen toki otettu kaikista viesteistä”, toteaa sitkeänä pelaajana ja esimerkillisenä kapteenina tunnettu Kukkonen.

Lomailun lomassa hän on valmistellut myös uusia kuvioita, joihin pääsee kiinni syksyllä.

Henkinen puoli kuntoon

38-vuotias Lasse Kukkonen on nyt jäänyt eläkkeelle ensimmäiseltä uraltaan. Uran loppuminen on huippu-urheilijalle aina suuri elämänmuutos, joka voi laittaa pasmat sekaisin.

”33 vuotta jääkiekko on kuulunut jokapäiväiseen arkeeni. Jääkiekko on tärkeä osa identiteettiäni. Nyt olen miettinyt, mitä muuta voisin olla, mistä voisin saada haasteita ja onnistumisen kokemuksia.”

Kukkonen on pallotellut tulevaisuuttaan urheilupsykologiaan erikoistuneen psykoterapeutti Toni Metsin kanssa.

Seuraavaksi edessä on hyppy täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Psyykkiseen valmennukseen ja johtamisvalmennukseen keskittyvän Kukkolasse Oy:n hän perusti viime vuonna.

Henkisen valmennuksen tärkeyteen Kukkosen silmät avautuivat kiekkovuosien aikana.

”Urheilijat ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan usein hyvin lähellä toisiaan. Miksi toinen sitten on parempi? Ratkaisu löytyy jostain muualta kuin kuntosalilta.”

Hän sanoo, että urheilija voi harjoittaa henkisiä ominaisuuksiaan siinä missä jalkakyykkyjäkin. Myös johtamistaitoja voi oppia, sillä ne eivät ole synnynnäisiä ominaisuuksia.

Kahdeksan kautta Kärppien Liiga-joukkueen kapteenina toiminut Kukkonen ehti jo kiekkoilun ohessa jakaa oppejaan yrityksille ja urheilijoille sekä sparrata oululaisten yritysten johtajia.

Tavoitteena unelmien toteuttaminen

Liigassa Kukkonen on pelannut vain Kärpissä. Kärppien paidassa hänelle onkin kertynyt lähemmäs 700 ottelua Liigassa ja sitä ennen 1. divisioonassa.

Kukkonen on käynyt pyörähtämässä kiekkoilemassa Pohjois-Amerikassa, Venäjällä ja Ruotsissa. Koti on aina ollut myös Oulussa – jotta on paikka, johon voi tulla rauhoittumaan.

Kotikaupunkiinsa hän muutti perheensä kanssa vakituisesti takaisin keväällä 2013.

”Ouluun oli helppo palata ja täällä on helppo olla. Saan olla oma itseni ja toteuttaa omaa intohimoani.”

Kukkonen toivoo, että saisi kokemuksellaan ja esimerkillään auttaa nuoria pääsemään kohti unelmiaan, oli kyse sitten urheilusta, taiteesta tai musiikista. Kukkonen sanoo ottaneensa aikalisän jääkiekkoympyröistä ja katsoneensa tietoisesti muihin suuntiin.

”Olen ehtinyt tavata ihmisiä eri aloilta. Joka ammatissa on omat haasteensa ja kuoppansa. Lopulta kaikkea työtä tehdään ihmisten kanssa. Haluan auttaa työyhteisöjä ja tiimejä”, yrittäjä pohtii.

Jääkiekkoon Kukkonen aikoo antaa oman panoksensa vielä uudesta näkökulmasta.

”Senkin suhteen on jo tavoitteita, mutta nyt haluan keskittyä muuhun. Kaikki tapahtuu ajallaan.”

Katso, mitä Lasse Kukkonen juttelee Oulun suurlähettilään kanssa: talkshow.oulu.com. Jaksossa nähdään myös, miten Iiro Insinööri kokeilee Tentsile-majoitusta Koitelinkoskella.

Lasse Kukkonen vastasi Oulun suurlähettilään puheluun kesäreissulta Kotkasta.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta