Siirry suoraan sisältöön

Oulun taidemuseon Lumipalloefektin taiteilijat on valittu

12.2.2021

Pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevän Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn taiteilijavalinnat on tehty. Mukana on kuusi taiteilijaa ja yksi taiteilijapari, jotka käsittelevät taiteellaan elämänmuotomme perustuksia. Näyttely avautuu Oulun taidemuseoon tämän vuoden lopussa.

Avoimella teoshaulla saatiin yhteensä 175 hakemusta, jotka sisälsivät yli 300 teosehdostusta. Vuonna 2021 näyttelyn kuratoinnista sekä taiteilija- ja teosvalinnoista vastaa taiteilija-kuraattori Pauliina Leikas, joka on toiminut muun muassa kainuulaisen Mustarindan toiminnanjohtajana.

”Hakemusten taiteilijoiden kirjo oli ilahduttava, ikäjakauma suurimpia mahdollisia ja suhde taiteen tekemiseen oli monella eri, mutta kaikille yhtä tärkeä.  Hakemuksissa oli edustettuna monialainen ja rajoja ylittävä pohjoinen taidekenttä. Taso oli kova ja valintojen tekeminen ei ollut helppoa”, Leikas kertoo.

Marraskuussa Oulun taidemuseossa avautuvaan Lumipalloefektiin valittiin aikaisempia vuosia pienempi taiteilijajoukko.

Tulevassa näyttelyssä on mukana kahdeksan taiteilijaa: Markku Heikkilä (s. 1959, Rovaniemi), Riikka Keränen (s. 1984, Ristijärvi), Sanna Krook (s. 1976, Oulu), Kirsti Muinonen (s. 1943, Oulu), Johanna Pöykkö (s. 1977, Oulu), Eija Ranta (s. 1980, Hailuoto) sekä taiteilijapari Raisa Raekallio (s.1978, Kittilä) ja Misha Del Val (s. 1979, Kittilä).

Tarkoitus tehdä tilallinen kokonaisuus

Valittuja taiteilijoita ja teoksia yhdistää tutkimuksellinen ote taiteen tekemiseen.

”Teosten teemat tapailevat paikkaamme ajan jatkumolla: elämänmuotomme perustuksia ja mahdollisia olemisen muotoja”, kuraattori Pauliina Leikas kuvailee tulevan näyttelyn teemoja.

Taiteilijamäärän vähentämisen takana oli ajatus tehdä tämän kertaisesta Lumipalloefektistä läpileikkaus-tyylisen katsauksen sijaan tilallisempi kokonaisuus, jota taiteilijat voivat työstää myös näyttelyvuoden aikana. Pienempi taiteilijamäärä mahdollistaa myös laajemmat teoskokonaisuudet kultakin taiteilijalta.

Lumipalloefekti on pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä näyttely, jonka taiteilijat valitaan avoimen haun kautta ja jonka valinnoista vastaa kutsuttu kuraattori. Aluenäyttelyä ovat järjestäneet vuorollaan vuodesta 2012 lähtien Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Aineen taidemuseo.

Lumipalloefekti Oulun taidemuseossa 27.11.2021.–30.1.2022.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Valmis Lumipalloefekti-näyttely nähdään Oulun taidemuseossa 27.11.2021.–30.1.2022.

Lue myös

Lue lisää aiheesta