Siirry suoraan sisältöön

Oulun taidemuseon ensi vuodessa hienoja kohokohtia - Vilho Lammesta kansainväliseen yliluonnollisuuteen

10.12.2020

Oulun taidemuseon vuoden 2021 näyttelyohjelmistossa liikutaan menneessä, nykyhetkessä ja tulevaisuudessa, kotiseudulla ja globaalissa mittakaavassa. Loppuvuodesta avautuu liminkalaisen Vilho Lammen näyttely, mutta sitä ennen keväällä tutustutaan kansainväliseen Supernatural-nykytaidenäyttelyyn, joka tutkii ihmisyyttä monin tavoin.

Huhtikuussa koko talon valtaa kansainvälinen nykytaidenäyttely SUPERNATURAL, joka pohtii yli kolmenkymmenen taiteilijan voimin ihmisyyttä ja sen tulevaisuutta, ihmisen suhdetta muihin elollisiin ja teknologisesti tuotettuihin kumppaneihin.

Kuvanveistoon painottuvassa näyttelyssä on teoksia muun muassa tunnetuilta hyperrealisteilta, kuten Sam Jinks, Josh Kline ja Patricia Piccinini. Isoja kansainvälisiä nimiä ovat myös Isa Genzken Saksasta ja Lee Bul Etelä-Koreasta. Suomessa työskentelevistä taiteilijoista mukana ovat Anna Estarriola ja Maija Tammi.

Vilho Lampea loppuvuodesta

Lokakuussa avautuu näillä lakeuksilla rakastetun ja laajasti arvostetun taidemaalarin Vilho Lammen (1898-1936) näyttely, joka nähtiin HAM, Helsingin taidemuseossa vuonna 2020. Se keräsi koronapandemiasta huolimatta yli 40 000 kävijää.

Sittemmin Oulun taidemuseon kokoelma on karttunut Lammen uushankinnoilla ja tätä useiden kymmenien maalausten kokonaisuutta täydentävät näyttelyssä museo-, yksityis- ja yrityskokoelmalainat. Limingassa vaikuttaneen mestarin tuotantoa on edellisen kerran ollut laajamittaisesti esillä yli 20 vuotta sitten. Näyttely vastaa Vilho Lammen taiteen ystävien kaipuuseen ja hänen omaleimainen tuotantonsa saanee vastakaikua myös nuoremmasta sukupolvesta.

Katseet paikalliseen taiteeseen

Syksyn toisessa näyttelyssä, Lumipalloefektissä, katsotaan tuorein silmin, mitä taiteessa tapahtuu juuri tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella. Näyttelyn taiteilijavalinnoista vastaa taiteen ja luonnon sekatyöläiseksi itseään luonnehtinut taiteilija–kuraattori Pauliina Leikas.

Ensimmäinen Lumipalloefekti, alaotsikoltaan Pohjois-Suomen biennaali, lanseerattiin Oulussa 2012. Viimeisin biennaalimuotoinen näyttely pidettiin Kemissä ja Torniossa 2016. Triennaaliksi muuttunut Lumipalloefekti tullaan jatkossa näkemään pohjoisen eri taidemuseoissa kolmen vuoden välein.

Oulun taidemuseon näyttelyitä vuonna 2021:

SUPERNATURAL – Samassa maailmassa (17.4.–5.9.2021)

Vilho Lampi, väkevä lakeus (2.10.2021–28.8.2022)

Lumipalloefekti 2021 (23.10.2021–16.1.2022)

-

 

Vilho Lammen näyttely oli tänä vuonna esillä Helsingin taidemuseossa, ja se keräsi koronasta huolimatta 40 000 kävijää. Kuva osa teoksesta: Vilho Lampi, Omakuva, 1929, öljymaalaus vanerille.

Lue myös

Lue lisää aiheesta