Siirry suoraan sisältöön

Oulun seurakuntayhtymän krematorio pois käytöstä koko kesän, arviolta elokuun loppuun saakka

12.6.2023

Oulun seurakuntayhtymän krematoriossa tapahtui toimintahäiriö huhtikuussa, jonka seurauksena toiminta on keskeytetty. Oululaisten vainajien tuhkaukset on siirretty muille krematoriopaikkakunnille. Varausajat hoidetaan keskitetysti Oulun hautausmaan toimiston kautta.

Huhtikuussa sattuneessa häiriötilanteessa uuniluukku ei sulkeutunut, joten savukaasuja ja nokipölyä levisi tiloihin. Palokunnan savusukeltajat saivat tilanteen hallintaan, mutta nokipöly aiheutti ohjauskeskukseen sähkölaitevaurioita. Lisäksi uunin holvirakenteet olivat kosketuksissa vesihöyryn kanssa, kun avoimen luukun ympäristöä jäähdytettiin vedellä.

Turvallisuussyistä koko holviosa muurataan uudelleen ja ohjauskeskuksen sähkölaitteet uusitaan. Laitetoimittajan kanssa on käyty uusimiseen liittyvät neuvottelut ja korjaus käynnistyy elokuussa. Aikataulua ei ole voitu nopeuttaa kesä-heinäkuulle.

Oululaisten tuhkaukset hoidetaan

Oululaisten vainajien tuhkaukset on siirretty muille krematoriopaikkakunnille. Varausajat hoidetaan keskitetysti Oulun hautausmaan toimiston kautta. Paikkakunnat vaihtelevat viikoittain sen mukaan, miten he pystyvät meille tuhkausaikoja järjestämään. Oulun seurakuntayhtymä kustantaa oululaisten vainajien kuljetukset. Perittävä tuhkausmaksu oululaisilta ei muutu. Kappelit ovat käytössä normaalisti. 

Ulkopaikkakuntalaisten osalta seurakunta ei ota varauksia vastaan. Ulkopaikkakuntalaisten tulee selvittää, mistä muualta korvaavia aikoja saisi. Oulun seurakuntayhtymä ei myöskään kustanna ulkopaikkakuntalaisten kuljetuksia. Vainajien pidempiaikainen säilytys kylmiöissä odottamassa Oulun krematorion uudelleen käynnistymistä ei ole suositeltavaa.

Uurnahautauksen sijasta omaiset voivat pohtia vaihtoehtoisesti myös arkkuhautausta, mutta kunnioittaen vainajan eläessään ilmaisemaa tahtoa hautaustavasta. 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun seurakuntayhtymän kappelit ovat käytössä normaalisti, vaikka tuhkaus on keskeytetty. Kuvituskuva: Mostphotos

Lue myös

Lue lisää aiheesta