Siirry suoraan sisältöön

Oulun seudun matkailu kasvoi alkuvuonna – puutteelliset lentoyhteydet koetaan tulppana kansainväliselle matkailulle

7.8.2023

Alkuvuoden matkailutilastojen mukaan lentomatkustajien määrä Oulun seudulla kokonaisuudessaan kasvoi hieman tammi-toukokuussa viime vuoteen verrattuna, mutta lentokentälle saapuneiden matkailijoiden määrä on koronavuosia edeltäviin lukemiin verrattuna huomattavan alhainen.

Visit Oulun mukaan huhti-toukokuussa 2023 lentomatkailijoiden määrä suorastaan romahti puutteellisten lentoyhteyksien vuoksi: lentoliikenteessä oli tarjolla jopa 30 prosenttia vähemmän matkustajapaikkoja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tammi-toukokuun 2023 matkailutilastojen mukaan rekisteröity majoitusmyynti oli Oulussa 15,7 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 tammi-toukokuuhun verrattuna majoitusmyynnissä oli euromääräisesti mitattuna siis 27 prosentin kasvu. Pohjolan rengastiellä eli Oulun seudulla majoitusmyynti oli samana ajanjaksona 25,4 miljoonaa euroa, ja kasvua viime vuoteen verrattuna oli näin ollen 17 prosenttia.

Yöpymiset nousussa

Rekisteröityjä yöpymisiä Oulussa kirjattiin tammi-toukokuussa 2023 yhteensä 220 000 kappaletta. Vuoden 2022 samaan ajanjaksoon verrattuna yöpymisiä kirjattiin siis 13 prosenttia enemmän. Rekisteröityjä yöpymisiä Pohjolan rengastiellä oli tammi-toukokuussa 2023 yhteensä 399 000. Yöpymisten määrä kasvoi vuoteen 2022 verrattuna 6 prosenttia.

Puutteelliset lentoyhteydet näkyvät Visit Oulun mukaan kuitenkin jo selkeästi alkuvuoden matkailutilastoissa. Oulunsalon lentokentälle saapui tammi-toukokuun 2023 aikana yhteensä 123 000 matkailijaa. Viime vuoteen verrattuna kasvua oli 15 prosenttia, mutta lentomatkustajien määrä verrattuna koronavuosia edeltäviin vuoden 2019 lukuihin on kuitenkin huomattavan alhainen: lentomatkustajia saapui Ouluun jopa lähes puolet vähemmän kuin tammi-toukokuussa vuonna 2019 (226 000). 

Lisää lentoyhteyksiä kaivataan

Lentoyhteyksien vähyys näkyi etenkin huhti-toukokuun 2023 tilastoissa. Lentoliikenteessä oli tuolloin tarjolla jopa 44 500 matkustajapaikkaa vähemmän kuin viime vuonna.

”Lentoyhteyksien lisääminen on välttämätöntä kansainvälisen matkailun ylläpitämiseksi alueella. Teemme systemaattisesti töitä ja käymme neuvotteluja useiden lentoyhtiöiden kanssa, jotta saisimme matkailualueen saavutettavuuden paremmalle tolalle”, kommentoi Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Toisaalta alhaisia lentomatkustajamääriä kompensoi junayhteydellä Ouluun saapuneet matkailijat. VR:n tilastojen mukaan junalla Ouluun matkustaneiden luvuissa on tammi-toukokuun osalta jopa 39 prosentin kasvu viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Oulun Matkailu Oy on vuonna 2010 perustettu seudullinen matkailun yhteismarkkinointiyhtiö. Visit Oulu on Oulun matkailun markkinointinimi ja Pohjolan rengastie on koko seudun matkailupalelut esille tuova rengasreitti. Oulun seutu kattaa seuraavat matkailualueet: Oulu, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Hailuoto, Kempele, Tyrnävä, Ii ja Lumijoki.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun lentokentän lentoyhteyksien vähyys näkyi etenkin huhti-toukokuun 2023 tilastoissa. Lentoliikenteessä oli tuolloin tarjolla jopa 44 500 matkustajapaikkaa vähemmän kuin viime vuonna. Kuva: Visit Oulu

Lue myös

Lue lisää aiheesta