Siirry suoraan sisältöön

Oulun seudulle uusi matkailureitti – Pohjolan rengastie tuo esiin pohjoisen luonnon monimuotoisuuden

1.6.2021

Yhdeksän erilaista matkailualuetta ja noin 850 kilometriä pohjoista maisemaa: avomerta, jokisuistoja, metsäluontoa ja tunturia. Oulun kaupunki lähialueineen haluaa esitellä matkailijoille pohjolan kauniin luonnon ja avaa tulevalle kesäkaudelle uuden matkailun rengasreitin, Pohjolan rengastien. Matkailureitin avajaisia juhlitaan 9. kesäkuuta Nallikarissa.

Pohjolan rengastien laaja reittikokonaisuus kuljettaa matkailijan kaupunkimaisemasta tuntureille sekä metsien läpi aina avomerelle saakka. Rengasreitin voi kulkea autolla, mutta reiteistä voi nauttia myös pyöräillen tai patikoiden. Alueelle on yhteys myös julkisilla liikennevälineillä. 

Kesäkuussa käyttöön vihittävä Pohjolan rengastie on osa Oulun kaupungin ja lähialueiden matkailun yhteistä kehittämistä.

”Pohjolan rengastie on osoitus tiiviistä yhteistyöstä, jota lähialueiden matkailutoimijoiden kanssa teemme Oulun seudulla. Uusi rengastie tuo esiin alueen monimuotoisuuden. Se tuo Suomen pohjolan uudella helpolla tavalla jokaisen suomalaisen saataville”, VisitOulun toimitusjohtaja Päivi Penttilä kertoo.

Tekemistä niin aktiivi-, luonto- kuin kaupunkilomailijallekin

Pohjolan rengastie palvelee monipuolisesti kaiken ikäisiä lomailijoita. Sopivia reittikokonaisuuksia löytyy niin luonto- kuin aktiivilomailijoille sekä perheille.

Rengastie sopii erinomaisesti myös kaupunkilomailijoille, jotka haluavat nauttia päiväretkistä alueella. Oulusta on mahdollista tehdä päiväretkiä muun muassa Hailuotoon, Rokua Geoparkiin, Syötteelle, Kalajoelle, Raaheen ja Liminkaan.

Pohjolan rengastiellä voi liikkua patikoiden lukuisia metsäpolkuja pitkin, tehdä pyörällä itselle parhaiten sopivan pituisia retkiä tai nauttia pohjolan ainutlaatuisista maisemista autolla tai vaikka moottoripyörällä. 

Reitin voi kulkea osissa tai jos lomaa riittää – kiertää läpi koko 800 kilometriä pitkän rengastien. Pohjolan rengastie on saavutettavissa myös julkisilla liikennevälineillä, jolloin lomaan on helppo yhdistää useampia alueen luontokohteita ja -nähtävyyksiä.

”Alueen toimijat ovat yhteistyössä tarttuneet uusiin mahdollisuuksiin, joita Oulun seudun hyvä saavutettavuus tarjoaa. Pohjolan rengastien ympärille on jo nyt kehittynyt paljon erilaisia palveluita sekä elämystuotteita.  Yhtenä esimerkkinä ovat esimerkiksi päiväretket, joita on mahdollista tehdä Oulusta lähialueille”, Penttilä jatkaa.

Reitti kulkee läpi jokien, metsien ja tuntureiden

Pohjolan rengastien meriosuus kulkee Perämeren rannikkoa pitkin Oulusta Raaheen ja aina Kalajoelle saakka. Reitiltä on mahdollisuus tehdä lauttamatka Perämeren suurimpaan saareen, Hailuotoon, jonka dyynihiekkarannat ja idyllinen kalastajakylä hurmaavat jokaisena vuodenaikana. Poiketa voi myös esimerkiksi Limingassa, joka tunnetaan lintubongaajien paratiisina.

Yksi alueen metsäluonnon upeimmista kohteista on Rokua Geopark, jossa viimeisin jääkausi on jättänyt ainutlaatuisia jälkiä ja muovannut alueen luontoa. Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven pohjoisosien muodostama Rokua Geopark on yksi Unescon Global Geopark -ohjelman kohteista. Rengasreitin varrella pääsee nauttimaan myös upeista jokimaisemista. Pohjolan rengastie kulkee kaiken kaikkiaan 16 joen vierustaa kuljettaen matkailijan historiallisten vesiväylien alkulähteille. 

Pohjolan rengastien tunturialueet edustavat Suomen eteläisimmän tunturialueen kauneutta parhaimmillaan. Syötteen kansallispuiston alue Oulun itäpuolella kutsuu etenkin aktiivilomailijoita. Alueen monipuoliset reitit soveltuvat niin patikointiin kuin pyöräilyynkin.

Tulevaisuuden matkailukeskittymä

Pohjolan rengastie on osa Oulun alueen matkailun laajempaa kehittämistä ja tunnettuuden kasvattamista. Alueen matkailua kehitetään kestävän matkailun näkökulmasta ja vahvana teemana on digitaalisuus. Tavoitteena on kasvattaa sekä kotimaisten että kansainvälisten matkailijoiden määrää. 

”Matkailu on Oulun seudulla hienossa nosteessa. Olemme ylpeitä monimuotoisesta lähialueestamme ja haluamme kehittää palveluita niin, että matkailijoiden on entistä helpompi löytää alueen elämysten äärelle. Meiltä löytyy niin meri-, tunturi- kuin kaupunkimaisemaa ja sijaintimme on keskeinen, ikään kuin porttina sekä etelään että pohjoiseen. Meillä on vahva usko siihen, että Oulun seutu tulee olemaan tulevaisuudessa Lapin ja pääkaupungin ohella yksi Suomen merkittävimmistä matkailukeskittymistä”, Penttilä kertoo.

Faktoja Pohjolan rengastiestä:

● Oulun seudun yhteinen kotimaan matkailun uusi kiertomatka, joka sisältää useita erilaisia reittivaihtoehtoja ja kymmeniä matkailuyritysten tarjoamia elämystuotteita eri puolilla aluetta.

● Avautuu yleisölle keskiviikkona 9. kesäkuuta 2021. Avajaiset Oulun Nallikarissa.

● Pituus noin 850 kilometriä.

● Kattaa yhdeksän eri matkailualuetta Oulun seudulla: Oulun kaupunki, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Kempele, Ii ja Hailuoto.

● Reittikokonaisuus kulkee läpi 16 suurjoen, Perämeren rannikon, jääkauden muovaaman luonnon sekä Suomen eteläisimmän tunturialueen.

● Alue sisältää kymmeniä erilaisia reittejä, jotka soveltuvat ajettavaksi moottoriajoneuvoilla, pyöräillen ja patikoiden.

● Heinäkuussa tarjolla päiväretkiä Oulusta alueen eri matkailukohteisiin.

● Alueelle on hyvä saavutettavuus myös julkisilla liikenneyhteyksillä.

Lisätietoa Pohjolan rengastiestä sekä kartta alueesta löytyy osoitteesta: https://pohjolanrengastie.fi

 

Pohjolan rengastie on matka kaupungeista tuntureille, metsiin sekä merille. Kuva: VisitOulu

Lue myös