Siirry suoraan sisältöön

Oulun ratapihojen ulkolaiteurakka käynnistyy

1.9.2021

Väyläviraston urakka nykyaikaistaa suurin osa Oulun ratapihan turvalaitejärjestelmistä on käynnistymässä. Hankkeen hinta on noin 35 miljoonaa euroa. Oulun ratapihalla rakennetaan turvalaitejärjestelmälle uudet laitetilat ja johtotiet sekä parannetaan radan päällysrakennetta sekä tehdään pieniä muutoksia ratapihan raiteistoon.

Oulun ratapihan turvalaitejärjestelmien ulkolaiteurakoitsijaksi on valittu NRC Group Finland Oy. Urakka sisältää opastimien, turvalaitekaappien, kaapeleiden ja junakulunvalvonnan elementtien asentamisen. Työtä tehdään junaliikenteen ehdoilla, mutta pienet häiriöt liikenteelle ovat mahdollisia.

Johtotie- ja päällysrakenneurakoista vastaa niin ikään NRC Group Finland Oy ja laitetilat rakentaa GRK Oy. Uuden turvalaitejärjestelmän toimittaa Siemens Mobility Oy.

”Tämä projekti nostaa Oulun ratapihojen turvallisuutta ja käytettävyyttä merkittävästi”, kertoo projektipäällikkö Jouni Vauhkonen Väylävirastosta. 

Helpottaa liikenteen ohjausta

Uudet turvalaitteet parantavat turvallisuutta ja mahdollistavat eurooppalaisen rautatieliikenteen hallintajärjestelmän eli ERTMS-järjestelmän käyttöönoton. Järjestelmä yhtenäistää koko Euroopan rautatieliikenteen ohjauksen. Lisäksi turvalaitteiden uusiminen vähentää merkittävästi ratapihojen korjausvelkaa. 

Turvalaitteet otetaan vaiheittain käyttöön vuoden 2023 aikana, ja hanke valmistuu kokonaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Hanke maksaa 35 miljoonaa euroa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ratapihojen laitekunnostuksen on määrä olla valmis vuoden 2023 loppuun mennessä. Kuva: arkisto / Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta