Oulun peruskouluissa harrastetaan maksuttomissa kerhoissa

Äänittäjä Leevi Jaula ja kuvaaja Weeti Aula valmistautuvat Kaakkurin koulun pihalla elokuvakerhon kuvauksiin yhdessä mediaohjaaja Jukka Marjusaaren kanssa. Kuvat: Anne Peltola

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Peltola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisessa harrastamisen Suomen malli -hankkeessa. Harrastamisen aarrearkku -nimellä Oulussa toimiva hanke auttaa peruskouluja järjestämään koululaisille mieluisia harrastuksia.

”Haluamme tarjota jokaiselle peruskoululaiselle mahdollisuuden harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Nyt syksyllä järjestimme myös yläkoululaisille suunnattuja harrastestartteja. Tällöin he pääsivät kokeilemaan muun muassa tennistä, padelia ja keilaamista”, kertoo Harrastamisen aarrearkku -hankkeen projektikoordinaattori Irene Räty Oulun kaupungilta.

Harrastamisen aarrearkku -toiminta käynnistyi Oulussa viime keväänä kolmessatoista peruskoulussa. Syksyllä toiminta on laajentunut kaikille peruskouluille. Koko Suomen laajuisesti Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt rahoitusta harrastamisen Suomen malliin yhteensä 17 miljoonaa euroa 235 kunnalle.

”Olemme palkanneet syksyllä Ouluun neljä harrastevinkkaria. Heidän tehtävänään on innostaa kouluilla lapsia ja nuoria harrastustoimintaan, tiedottaa koulujen harrastuksista huoltajille ja toimia yhteyshenkilöinä eri järjestöihin ja yhdistyksiin”, Räty jatkaa.

Lasten toiveita kuunnellen

Koulut ovat järjestäneet oppilaille kyselyjä siitä, mitä he haluaisivat harrastaa. Suosituimmiksi nousivat kokkikerhot, mopojen rassaus, keppihevoskerhot, parkour ja muut liikuntalajit.

”Teemme paljon yhteistyötä eri yhdistysten ja urheiluseurojen kanssa, jotta saisimme kouluille mahdollisimman monipuolisen harrastusvalikoiman”, Räty kertoo.

Lapsille ja nuorille harrastusryhmät tarjoavat myös mahdollisuuden olla osa ryhmää ja löytää omia kiinnostuksen aiheita.

”Harrastusryhmissä korostuu innostus, hyvä olo, yhdessä tekeminen ja sosiaaliset suhteet. Niihin voi tulla kokeilemaan ja katsomaan. Ryhmissä ei tarvitse tähdätä huippusuorituksiin, vaan tärkeintä on tekemisen ilo”, Räty korostaa.

Kaakkurin koulu innolla mukana

Kaakkurin yhtenäisperuskoulu on yksi alusta asti Harrastamisen aarrearkku -toiminnassa mukana olleista kouluista.

”Tämä on hieno mahdollisuus tarjota lapsille ja nuorille maksutonta harrastustoimintaa koulupäivien yhteyteen. Haluamme tavoittaa etenkin niitä lapsia ja nuoria, joilla harrastuksia ei syystä tai toisesta tällä hetkellä ole”, kertoo Kaakkurin koulun apulaisjohtaja Juha-Matti Kanniainen.

Kaakkurin koululla kerhot ovat olleet erittäin suosittuja etenkin alakoululaisten parissa. Kerhoissa käy noin 100 lasta ja nuorta viikoittain.

”Kokkauskerho ja elokuvakerho pyörivät tällä hetkellä kahdessa ryhmässä. Seuraava haaste meillä on saada myös yläkoululaiset aktiivisemmin harrastustoimintaan mukaan”, Kanniainen jatkaa.

Ideat sinkoilevat ilmassa, kun mediaopettaja Antti Haaranen työstää elokuvan käsikirjoitusta yhdessä Ella Keräsen, Ella Mikkolan, Roosa Salon, Iina Pölläsen ja Kerttu Valtavaaran kanssa.

Alakoululaiset ovatkin innokkaana mukana koulun elokuvakerhossa. Kerhoa pitävät mediaopettaja Antti Haaranen ja mediaohjaaja Jukka Marjusaari Valveen elokuvakoulusta.

”Elokuvien tekeminen yhdessä on antoisaa. Alakoululaisten iltapäiväryhmät ovat aika vilkkaita. Yhteen työvaiheeseen ei jäädä pitkäksi aikaa, vaan lukukauden aikana käydään läpi kaikki elokuvanteon vaiheet ideoinnista ensi-iltaan. Harrastustoiminnan järjestäminen kouluilla on hyvä saavutettavuuden kannalta, varsinkin silloin kun se on osallistujille maksutonta”, Haaranen ja Marjusaari kertovat.

Haarasen ryhmällä on menossa elokuvan käsikirjoitus, Marjusaaren ryhmä on jo päässyt kuvaamaan.

”Me tykätään näyttelemisestä, kuvaamisesta ja editoinnista. Elokuvakerhossa kaikki on ihan parasta!”, käsikirjoituksen parissa työskentelevät kerholaiset huudahtavat yhteen ääneen.

”Olin kuullut, että elokuvakerhossa on mukavaa. Halusin itsekin päästä kokeilemaan, sillä olen aina haaveillut kuvaamisesta ja editoinnista”, Weeti Aula kertoo kuvausten lomassa.

Lue myös