Siirry suoraan sisältöön

Oulun oma talk show alkaa huomenna – luvassa kiinnostava kattaus oululaisuutta

16.7.2020

Oulu tempaisee kahdeksanosaisella talk show’lla, jota juontaa Oulun suurlähettilään roolissa Ernest Lawson. Suurlähettilään vieraiksi saapuu esimerkiksi oululaisia asiantuntijoita ja julkisuuden henkilöitä. Talk show on osa kaupungin imagokampanjaa, jolla levitetään Oulu-tietoutta ympäri Suomen.

Mikä Oulussa on parasta? Esimerkiksi tätä pohditaan Oulun talk show’n ensimmäisessä jaksossa, jossa vierailevat muiden muassa Tiktok- ja Youtube-tähti Andreas Tolonen ja Suomen iskelmähuipulla paistatteleva Suvi Teräsniska.

Molemmat oululaiset lahjakkuudet ovat sitä mieltä, että Oulussa elämä sujuu mallikkaasti – täsmennettäköön, että Tolonen asuu tällä hetkellä Kempeleessä.

”Täällä voi tehdä kaikkea. Oli se sitten liikuntaa, kuvaamista tai kavereiden kanssa hengailua”, Tolonen summaa.

Oulu ja Kempele toimivat miljöönä Tiktok- ja Youtube-videoilla, joilla Tolonen on ponnahtanut pinnalle nopeasti. Hän latasi ensimmäisen videonsa Tiktokiin alle vuosi sitten. Tällä hetkellä seuraajia on yli 155 000.

Maaliskuussa Tolonen aloitti Youtube-videoiden julkaisemisen. Seuraajia on jo kymmeniätuhansia.

Oulu veti takaisin

31-vuotias laulaja Suvi Teräsniska asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa omakotitalossa Oulun Kastellissa. Keikkalavojen suosikki ja satojatuhansia levyjä myynyt artisti ei haikaile muualle asumaan.

”Muutama vuosi sitten juttelin tästä Tuiskun Antin kanssa. Hän haaveili Rovaniemelle muutosta ja kysyi, miten oikein hoidan homman täältä. Se on pitkälti asennekysymys. Kyllähän junat ja lentokoneet kulkevat. Oulu–Helsinki-välillä riittää vaihtoehtoja”, toteaa Teräsniska, joka tykkää matkustaa etelään erityisesti yöjunalla.

Elämää helpottaa se, että laulajan koko työryhmä asuu Oulussa. Treenikämppä on oululaisessa talliosakkeessa.

Työryhmä on aina ollut Oulussa – silloinkin, kun Teräsniska asui hetken Tampereella.

”Kaipuu ja välimatka ystäviin ja läheisiin saivat palaamaan. Kun tulin takaisin, tuntui niin hyvältä, että itku pääsi. Kävelin kadulla ja päässä rupesi soimaan Zen Cafén laulu, jossa lauletaan, että tämä on kuitenkin minun kaupunkini”, Teräsniska muistelee.

Oulun lähettiläät hyppäsivät talk show’n kuvauksissa Potnapekan kyytiin. Kuva: Kaija Matikkala

Oululaisuus on rentoutta

Suvi Teräsniska ja Andreas Tolonen ovat yhtä mieltä siitä, että leppoisuus on olennainen osa oululaisuutta. Täällä ei kiirehditä turhan päiten.

”Olen joskus saanut katsojilta kommenttia, että huomaa kyllä, että olet oululainen. Kai se ilmenee rentoutena, ja murteesta tietysti huomaa”, Tolonen sanoo.

Hän arvelee, että oululaisen rentouden sivutuotteina tulevat luovuus ja hauskuus, jotka myös some-tähden ominaisuuksina ovat suosion salaisuuksia.

18-vuotias Tolonen ei vielä tiedä, minne asettuu tulevina vuosina asumaan. Hän haluaisi pitää tukikohdan Oulussa, jos sattuisi käymään niin, että hän muuttaisi jonnekin muualle. Perhettä ja ystäviä on päästävä näkemään.

Teräsniska on tyytyväinen, että hänen pikkuveljensä haluaa myös jäädä asumaan Ouluun. Laulaja haaveilee, että myös appivanhemmat Kemistä muuttaisivat Oulua kohti, jotta kaikki tärkeät ihmiset olisivat lähempänä.

Oulun puolesta puhuminen tuntuu Andreas Tolosesta ja Suvi Teräsniskasta hyvältä.

”Olen asunut täällä suurimman osan elämästäni ja luonut pohjan uralleni ja persoonalleni. Arvostan sitä, että olen saanut kasvaa täällä ja nytkin elän ihan tavallista oululaista perhearkea”, Teräsniska tuumaa.

”On hienoa tuoda omaa kotikaupunkia esiin. Jos joku vaikka sattuisi tänne sen innostamana muuttamaan”, miettii Tolonen.

Ernest Lawson nauttii kun saa pöljäillä ja tuoda kotikaupunkiaan hyvässä hengessä esille. Kuva: Kaija Matikkala.

Talk show’n vetäminen on Lawsonille hauskanpitoa ja kunniatehtävä

Televisiosta tuttu Ernest Lawson on toista vuotta mukana Oulun imagokampanjassa Oulun suurlähettilään roolissa. Viime kesänä hän isännöi Helsingissä Kampin kauppakeskukseen kohonnutta Oulun suurlähetystöä. Nyt Lawson kasvattaa suomalaisten Oulu-tietoutta verkossa ilmestyvän talk show’n avulla.

Oulussa kasvanut esiintyjä sanoo, että oman kotikaupungin edustaminen on suuri kunniatehtävä.

”Oulu on minulle tärkeä ja rakas kaupunki. On hienoa ja hauskaa, että saan pöljäillä sketseissä ja huumorin kautta tuoda esiin positiivisia puolia tästä kaupungista”, Lawson kuvailee.

Kampanja on muutakin kuin hassuttelua, hän muistuttaa. Kampanja levittää tietoa Oulusta, joka tavoittelee Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2026.

Esiintyjänä Lawson on ollut monessa mukana, mutta talk show’ta hän ei ole ennen vetänyt.

”Tämä on kyllä siistiä, että saan tällaistakin tehdä”, iloitsee talk show’n rungon käsikirjoittanut Lawson.

”Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa eikä kovin jännittävää, mutta se on jännittävää, kun koko homma viimein herää henkiin. Ideointivaiheessa on mietitty, että olisipa kiva, jos saisimme Suvi Teräsniskan tai Andreas Tolosen haastateltavaksi, ja nyt he ovat tässä minun vieressäni!”

Lawson ei kauan mieti, kun hänen pitää vastata omalta osaltaan kysymykseen, mikä Oulussa on parasta. Vastaus on: ihmiset.

”Emme olleet Suvin ja Andreaksen kanssa koskaan aiemmin tavanneet tai jutelleet. Mutta meillä oli niin leppoisaa ja helppoa.”

Katso talk show -sarjan avausjakso, niin tiedät, mitä Andreas Tolonen ja Suvi Teräsniska juttelevat Potnapekan kyydissä: talkshow.oulu.com. Ensimmäisessä jaksossa ovat mukana myös mm. huippuviulisti Jaakko Kuusisto, laulava poliisi Petrus Schroderus sekä Herra arkisto eli Eero Ylitalo.

 

Tiktok-tähti Andreas Tolonen ja menestyslaulaja Suvi Teräsniska nähdään Oulun suurlähettilään talk show -sarjan avausjaksossa. Kuva: Sanna Häyrynen

Liittyvät sisällöt

Lue myös