Siirry suoraan sisältöön

Oulun Musiikkijuhlat käynnistyy tänään – korkeatasoista musiikkia luvassa kaksi viikkoa

17.3.2021

Oulun Musiikkijuhlat - monialainen talvinen kaupunkifestivaali järjestetään nyt jo 31. kerran. Tapahtuman taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 alkaen ollut Jaakko Kuusisto, jonka kausi päättyy tänä keväänä. Kahden viikon aikana on luvassa kamarimusiikkia, sinfoniakonsertteja sekä monipuolista rytmimusiikkia. Konsertit streamataan suorina sekä tallenteet ovat katsottavissa koko festivaalin ajan.

Festivaalin kamarikonserteissa keskiviikkona 17. maaliskuuta ja sunnuntaina 21. maaliskuuta esiintyvät irlantilainen pianisti Barry Douglas, viulisti Elina Vähälä sekä sellisti Senja Rummukainen.

Sunnuntain iltapäiväkonsertissa esiintyy lisäksi festivaalin taiteellinen johtaja, viulisti Jaakko Kuusisto. Kamarikonserttien ohjelmistossa on luvassa Modest Mussorgskin Näyttelykuvia, Johannes Brahmsin ja Maurice Ravelin pianotriot sekä César Franckin sonaatti viululle ja pianolle.

Torstaina 18. maaliskuuta pianisti Barry Douglas nousee lavalle yhdessä Oulu Sinfonian kanssa konsertin johtajana ja solistina. Konsertissa Douglasilla on ohjelmistossaan kaksi rakastettua ja suurimuotoista pianokonserttoa, Ludwig van Beethovenin viides pianokonsertto Keisarikonsertto sekä Robert Schumannin a-mollikonsertto. Konsertti on ilmaiseksi katsottavissa Oulun Musiikkijuhlien nettisivulla.

Monipuolinen loppuviikko

Loppuviikosta luvassa on monipuolista rytmimusiikkia, kun perjantaina 19. maaliskuuta näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tulkitsee sielukkaita ja tulisia versioita argentiinalaisen tangon mestarin Astor Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä, yhdessä Jaakko Kuusiston, Niko Kumpuvaaran, Marzi Nymanin ja Ville Herralan kanssa.

Konsertissa festivaalin pitkäaikainen yhteistyökumppani, Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus saapuu mukaan juhlimaan Piazzollaa, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tanssinopettajaopiskelijoista koostuva tanssiryhmä on työskennellyt Piazzollan musiikin parissa tuoden kukin oman näkemyksensä teokseen sekä koreografina että tanssijana.

Lauantaina 20. maaliskuuta viime vuoden festivaalilta siirtyneessä konsertissa Oulu All Star Big Bandin solistina nähdään lahjakas ranskalainen jazzlaulaja Camille Bertault.

Konsertissa kuullaan big band -versioita Camillen viime syksynä ilmestyneeltä kolmannelta sooloalbumiltaan sekä jazzstandardeja big band -sovituksina ja Camillen omia jazzsuosikkeja. Konsertin johtaa kapellimestari Teemu Takanen.

Taiteellisen johdon vaihtokonsertti

Seuraavalla viikolla, eli torstaina 25. maaliskuuta järjestettävä Jäähyväiset-konsertti päättää Jaakko Kuusiston taiteellisen johtajan kauden Oulun Musiikkijuhlilla.

Festivaalin tulevat taiteelliset johtajat, viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko, toimivat molemmat Oulu Sinfonian solisteina Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa. Perko esittää Outi Tarkiaisen saksofonikonserton, jonka nimi Saivo on peräisin saamelaisesta muinaisuskosta ja tarkoittaa alun perin kaksipohjaista järveä, jonka alapuolella on tuonpuoleisten olentojen asuttama maailma – kuin kuvajainen meidän maailmastamme.

Elina Vähälä esittää konsertissa Jaakko Kuusiston viulukonserton, joka on levinnyt Elinan esittämänä ympäri maailmaa. Konsertto on myös herättänyt merkittävien musiikintekijöiden huomion.

John Corigliano on lausunut teoksesta: ”On niin virkistävää kuulla kaunista musiikkia, joka on sävelletty meidän ajassamme”, ja The Who -yhtyeen Pete Townshend on todennut konserton olevan ”tajunnanräjäyttävä”.

Myös tämä konsertti on katsottavissa ilmaiseksi Oulun Musiikkijuhlien nettisivulla.

Päätöskonsertti saksofonin johdolla

Festivaali päättyy lauantaina 27. maaliskuuta Timo Lassy Trion konserttiin. Saksofonisti Timo Lassy on tullut suomalaiselle musiikkiyleisölle tutuksi yhtenä maamme valovoimaisimmista jazz-artisteista. Oulun Musiikkijuhlilla kuullaan hänen uutta triokokoonpanoaan, johon kuuluvat kotimaisen jazzin kärkinimet basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Suorien streamauksien jälkeen kaikki konsertit jäävät katseltavaksi tallenteina 28.3.2021 klo 23:59 asti. Poikkeuksena Jäähyväiset, jonka katseluoikeus päättyy 1.4. klo 23.59, ja Timo Lassy Trio -konsertti, jonka katseluoikeus päättyy 3.4.2021 klo 23:59.

Lisätietoja: Oulun Musiikkijuhlat

Livestream lähetykset: www.omj.fi/stream

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
31. kerran järjestettävät Oulun Musiikkijuhlat järjestetään striimattuna koronatilanteesta johtuen. Kuva:OMJ

Lue myös

Lue lisää aiheesta