Siirry suoraan sisältöön

Oulun koronatartunnat huolestuttavassa nousussa – joukkoaltistumisia hoivakodeissa

7.1.2021

Koronatilanne Oulussa ei ota helpottuakseen. Tällä viikolla on ilmennyt viisi joukkoaltistumista, mikä on selvästi enemmän kuin viime viikolla. Tartuntoja on runsaasti enemmän kuin edellisellä viikolla.

Eilen keskiviikkona-iltapäivään mennessä oululaisilla on todettu 24 uutta tartuntaa. Tartuntalähteenä suurimassa osassa on tuttavat, illanviettoporukat ja tuntematon lähde.

Karanteeniin asetettiin eilen Oulussa kello 16 mennessä 82 henkilöä.

Oulussa on todettu kolme hoivakotialtistumista, ODL:n Vesper-kodin 2. kerroksessa, Mehiläisen Villa Sulka -hoivakodissa ja Caritaksen Kannelkodissa. Kaikissa yksiköissä on ryhdytty tartuntatautiviranomaisten ohjauksessa toimenpiteisiin mahdollisten tartuntojen varalta.

Tällä viikolla tartuntoja yli 50

Oulussa on tällä viikolla keskiviikkona iltapäivään mennessä todettu 51 uutta tartuntaa. Tämä on yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisellä viikolla.

Karanteeniin on asetettu tällä viikolla tähän mennessä 201 henkilöä. Tämä on myös lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisellä viikolla.

Tällä viikolla on ilmennyt viisi joukkoaltistumista, mikä on selvästi enemmän kuin viime viikolla. Oulu on edelleen leviämisvaiheessa, ja tartuntojen ja altistumisten määrä on kasvussa.

Oulussa koronan 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuus on nyt 68,4 sataatuhatta asukasta kohti, koko Pohjois-Pohjanmaan vastaava luku on 41,9. Molemmat ovat nousussa.

Testien määrä noussut

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on seitsemän koronapotilasta. Oulun kaupunginsairaalassa on hoidossa alle viisi koronapotilasta. Oululaiset ovat käyneet alkuviikosta hieman enemmän testeissä kuin viime viikolla. Edelleen testejä on otettu noin kolmasosa vähemmän tavanomaisimmista määristä.

Oulun kaupungin näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Limingantullin näytteenottopiste on avoinna joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Viikonloppuisin ja arkipyhinä näytteenotosta Limingantullin näytteenottopisteellä vastaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Lisäksi koronanäytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyshuolloissa.

Suosituksia syytä noudattaa

Lievissäkin oireissa tulee jäädä pois töistä, harrasteista, tapaamisista ja tulee hakeutua välittömästi testeihin.

Ravintolatartunnat ovat kasvaneet tällä viikolla erityisesti anniskeluravintoloissa, joten kannattaa harkita ravintolassa käyntiä sekä huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä erityisen hyvin ravintolakäyntien yhteydessä.

Oulun kaupungin koronasivuilta www.ouka.fi/korona löytyvät voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset Oulussa. Rajoitukset ovat voimassa 18. tammikuuta saakka.

Suositusten jatkoa käsitellään alueellisessa koordinaatioryhmässä ja Oulun kaupungin koronatilannekuvaryhmässä tänään 7. tammikuuta ja kaupungin johtoryhmässä 8. tammikuuta. 

Rokotuksista odotetaan tietoja                  

Oulun kaupunki on saanut tälle ja tulevalle viikolle vain muutamia satoja rokotteita, joilla rokotetaan ensin loppuun koronapotilaita vuodeosastolla hoitavat sekä aloitetaan koronavastaanottojen ja näytteenoton henkilöstön rokotukset.

Rokotukset ympärivuorokautisessa hoidossa oleville ikäihmisille ja henkilökunnalle voidaan aloittaa ensi viikosta (vko 2) alkaen. Tämän ryhmän rokotukset jatkuvat tammi- ja helmikuun aikana.

Muuta rokotusaikataulua ei ole voitu vielä varmistaa, koska varmuutta rokotteiden saatavuudesta, laadusta ja määristä ei ole.

Pyydämme kuntalaisia välttämään yhteydenottoja rokotusasiaan liittyen. Ajantasainen tieto koronarokotuksista löytyy kaupungin koronasivulta www.ouka.fi/korona.

 

 

Oulun koronatilanne näyttää huolestuttavalta. Testeihin on syytä mennä pienissäkin oireissa. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta