Siirry suoraan sisältöön

Oulun kaupunginkirjasto voitti kansainvälisen Vihreä kirjasto -palkinnon

19.8.2021

Oulun kaupunginkirjasto on voittanut kansainvälisen IFLA Green Library Award 2021 -tunnustuksen, joka myönnetään vuosittain ympäristötietoiselle kirjastolle ja projektille.

Oulun kaupunginkirjaston hanke, Vastuullinen kirjasto ympäristötietoisuuden edistäjänä, valittiin voittajaksi omassa kategoriassaan Green Library Project, jossa loppuvaiheessa kisasivat muun muassa Kuuban, Espanjan ja USA:n edustajat. Valinta julkistettiin 19. elokuuta kansainvälisen kirjastoalan konferenssin yhteydessä.

Palkitsemisen tavoitteet olivat palkita kirjasto tai projekti, joka välittää parhaiten sitoutumisensa kestävään kehitykseen sekä lisätä tietoisuutta kirjastojen sosiaalisesta vastuusta ja johtajuudesta ympäristökasvatuksessa.

Erityistä huomiota kiinnitettiin ympäristön kannalta kestäviin rakennuksiin, mutta myös ympäristötietoisiin palveluihin, toimintoihin, ohjelmiin, neuvontaresursseihin, kokoelmiin ja projekteihin, sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden hyödyntämiseen toiminnassaan.

Aiheena vastuullinen kirjasto

Oulun kaupunginkirjasto osallistui kilpailuun 2019–2020 toteuttamallaan hankkeella Vastuullinen kirjasto ympäristötietoisuuden edistäjänä. Hanke toteutettiin yhteistyössä Iin kunnankirjaston ja Kuusamon kaupunginkirjaston kanssa.

”Hankkeessa tuotettiin paljon erilaista ympäristöviestinnällistä materiaalia alueen kirjastojen käyttöön sekä YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman 17:ään kestävän kehityksen tavoitteeseen pohjautuva Kestävä kirjasto 2030 -tiekartta, joka toimii kirjastossa tehtävän ympäristötyön tukena”, kertoo alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö.

”Kirjaston asiakkaita ja henkilökuntaa osallistettiin ympäristötyön kehittämiseen ja tarkasteltiin kirjaston toiminnasta aiheutuvaa ympäristökuormitusta.”

Ympäristöasiat korostuvat kirjastoissakin

Kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä korostaa, että ympäristötyön merkitys kirjastopalveluissa löytyy yleisten kirjastojen uudesta suunta-asiakirjasta ja Oulun kaupunginkirjasto on sitoutunut siihen sekä Kestävän kirjaston tiekartan tavoitteisiin.

”On hienoa, että saimme tämän kilpailun kautta näyttää, miten Suomessa toimitaan niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin ympäristötyön äärellä. Kannamme ylpeänä Green Library -titteliä ja jaamme Kestävän kirjaston ideologiaa muille kirjastoille.”

Pääkkölän mukaan aktiivisesti tehty työ jatkuu tiekartan mukaisesti ja ympäristöasiat otetaan tulevaisuudessakin huomioon kirjaston palvelujen kehittämisessä.

”Oulun kaupunginkirjasto haluaa kiittää hankkeessa yhteistyökumppaneina olleita Iin kunnankirjastoa ja Kuusamon kaupunginkirjastoa, Pohjois-Suomen Aluehallintovirastoa, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluja, ympäristötoimea ja tilapalveluja, muita yhteistyökumppaneita ja ennen kaikkea Oulun kaupunginkirjaston työntekijöitä sitoutumisesta ympäristötyöhön.”

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kirjaston saama palkinto julkistettiin 19. elokuuta kansainvälisen kirjastoalan konferenssin yhteydessä. Kuva: Oulun pääkirjasto

Lue myös

Lue lisää aiheesta