Siirry suoraan sisältöön

Oulun kaupunginkirjasto vähentää muovin käyttöä

11.5.2021

Oulun kaupunginkirjasto vähentää aineiston muovitusta osana Kestävä Kirjasto 2030 -ohjelmaansa. Kestävä kirjasto 2030 -tiekartta otettiin kirjastossa käyttöön vuonna 2020 ja siihen on kirjattu ylös lähiajan tärkeimmät kehittämiskohteet.

Ohjelmassa määritellään kirjaston tulevaisuuden tavoitteet ja teot, joilla edistetään ympäristökuormituksen vähentämistä ja ympäristötietoisuuden lisäämistä.

Yksi tapa ympäristökuorman pienentämiseksi on vähentää kirjastoaineiston muovittamista ja siitä aiheutuvaa muovijätteen määrää. Kirjojen muovittamisella on vaikutus kirjaston hiilijalanjälkeen, johon kirjasto voi itse vaikuttaa ratkaisuillaan ja valinnoillaan. Muovittamattomuus helpottaa myös poistettavien kirjojen uusiokäyttöä.

Muovikasseista jo luovuttu

Jatkossa muovittamatta jätetään kaikki muu aineisto paitsi lautapelit ja nuotit sekä irtopäällysteinen kotimainen kaunokirjallisuus, joka tilataan biomuovilla päällystettynä.

Oulun kaupunginkirjastossa on jo muutaman viime vuoden ajan jätetty muovittamatta aikakauslehdet, jotka ovat kestäneet hyvin käytön ja kiertämisen. Muovikassien käytöstä luovuttiin kaksi vuotta sitten.

Jokainen voi osallistua

Kun aineiston muovitusta vähennetään, se saadaan nykyistä nopeammin lainattavaksi asiakkaille. Asiakkaat hyötyvät muutoksesta myös siten, että muovitukseen käytettyä määrärahaa pystytään kohdistamaan uuden aineiston hankintaan.

Jokainen asiakas voi osallistua tähän ympäristötekoon kohtelemalla kirjaston aineistoa niin hyvin, että se kestää kiertämisen käyttäjältä toiselle mahdollisimman pitkään. Muovittamattomuuden vaikutuksia tullaan seuraamaan ja palautetta kerätään sekä kirjaston henkilökunnalta että asiakkailta.

Kokoelma on toiminnan perusta

Oulun kaupunginkirjasto on visionsa mukaisesti näkyvä, edustava, tiedottava ja osaava kestävän kehityksen keskus, joka toimii suunnannäyttäjänä kestävän kehityksen edistämisessä ja kehittää kirjaston toiminnan kannalta olennaisia ympäristöasioita. Kirjasto toimii myös Oulun kaupungin arvojen mukaisesti rohkeasti ja vastuullisesti.

Kirjaston laaja kokoelma on kirjaston toiminnan perusta ja siihen kohdistuvilla toimintatavoilla pystytään pienentämään kirjaston aiheuttamaa ympäristökuormaa.

Kirjastoaineiston muovittamattomuutta on kokeiltu muun muassa Kuopion kaupunginkirjastossa, jossa käytäntö aloitettiin kaksi vuotta sitten. Kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä. Myös pääkaupunkiseudun yleiset kirjastot ovat vähentäneet muovitusta.

Tiekartan tiivistelmään voi tutustua kirjaston verkkosivulla.

 

Jokainen kirjastokävijä voi omalta osaltaan osallistua ympäristötalkoisiin, muun muassa kohtelemalla kirjoja varoen, jotta muovittamisesta voidaan luopua. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta