Siirry suoraan sisältöön

Oulun kaupunginkirjasto mukana juhlistamassa 75-vuotiasta Peppi Pitkätossua

16.9.2021

Vuonna 2020 tuli kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun ensimmäinen kirja Peppi Pitkätossusta julkaistiin Ruotsissa. Siitä lähtien Peppi-kirjoja on julkaistu kaikkialla maailmassa, yhteensä 77 kielelle käännettynä. Myös vuonna 2021 Peppiä juhlitaan ympäri maailman.

Osana juhlallisuuksia Suomen kirjastoissa kiertää Peppi Pitkätossu -näyttely, johon kuuluu myös askartelunurkkaus. Näyttely on esillä pääkirjaston tapahtumatila Laiturissa 2.-28. lokakuuta kirjaston aukioloaikoina.

"Peppi on vielä 75 vuoden jälkeenkin upea esimerkki monelle, ja on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka paljon hän edelleen kiinnostaa ihmisiä. Pepin 75-vuotisjuhlassa on kyse ihastuttavasta lastenkirjallisuudesta, mutta myös suuresta ja tärkeästä kysymyksestä lasten oikeuksista”, sanoo lähetystöneuvos Jenny Kanerva Ruotsin Helsingin-suurlähetystöstä.

”Astrid Lindgren oli lastenoikeuksien puolustaja, ja maailmassa on edelleen paljon tehtävää, jotta kaikkien lasten oikeudet toteutuisivat. Me olemme iloisia ja ylpeitä saadessamme olla mukana juhlistamassa Peppiä tänä vuonna", hän jatkaa.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Ruotsin instituutin, Astrid Lindgren Companyn, WSOY:n, Micki Leksakerin, Ikean, Oulun kaupunginkirjaston ja Ruotsin Suomen-suurlähetystön kesken.

Peppi Pitkätossun virallisia 75-vuotispäiviä vietettiin 21. toukokuuta 2020. Samana päivänä syntymäpäiviään juhlii myös Astrid Lindgrenin Karin-tytär. Peppi Pitkätossu oli Karinin keksimä nimi, ja monen vuoden ajan Astrid keksi ja kertoi tarinoita Pepistä Karinille ja hänen ystävilleen.

Karinin täyttäessä 10 vuotta hän sai äidiltään lahjaksi kaikki Peppi-tarinat kirjoitetussa muodossa. Kustantamo Rabén & Sjögren julkaisi tarinat kirjana marraskuussa 1945.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Peppi Pitkätossu oli Astrid Lindgrenin tyttären, Karinin, keksimä nimi ja tytär sai tarinat äidiltä syntymäpäivälahjakseen. Kuva: WSOY

Lue myös

Lue lisää aiheesta