Siirry suoraan sisältöön

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo: ”Epidemiavaihe ei ole Oulussa vielä alkanut - valmiutta nostetaan”

16.3.2020

Oulun kaupunki ohjeistaa, että jos oireilet, jää kotiin. "Tämä on erittäin tärkeää ja näyttäisi, että viesti on mennyt perille", sanoo terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Oulun kaupungin tilannekuvaryhmä kokoontui maanantaina 16. maaiskuuta kello 12.00.

Ryhmän johtaja, kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo, mikä on tilanne nyt Oulussa?

”Alueellamme on edelleen vajaat 30 todettua tartuntaa. Karanteeniin on määrätty yhteensä noin 100 henkilöä, mukaan lukien Hintan koulun luokat”, kertoo terveysjohtaja Mäkitalo.

”OYS:n Oulun seudun yhteispäivystys oli viikonvaihteessa, lauantaina ja sunnuntaina, tavanomaista hiljaisempi. Viime perjantai oli kaupungin hyvinvointikeskusten akuuttivastaanotolla tavanomainen, jopa hiljainen. Hengitystieinfektiot eivät ole korostuneet päivystykseen ilmoittautumisen syynä tavanomaisesta poiketen.”

Nostetaanko valmiutta edelleen?

”Kyllä, olemme päättäneet tänään, 16. maaliskuuta, että valmiutta hengitystieinfektiopotilaiden suuremman määrän vastaanottamiseen nostetaan. OYS varautuu kaupungin tavoin koronapotilaiden tulooon ja sairaanhoitopiirit ovat valmistautuneet pandemiaan jo ennen koronaviruksen tuloa Suomeen.”

Mitä nykytilanteesta voi päätellä?

"Potilaiden määrästä voi päätellä, että epidemiavaihe ei ole Oulussa vielä alkanut, mutta me emme tiedä asiaa tarkkaan. Testaamisen suhteen on jouduttu tekemään priorisointia ja THL:n mukaan maassa voi olla 20-30-kertainen määrä tartunnan saaneita, kuin on tähän asti todettu."

Mitä annat neuvoksi kansalaisille?

”Oulun kaupunki on ohjeistanut, että jos oireilet, jää kotiin. Tämä on erittäin tärkeää ja näyttäisi, että viesti on mennyt perille kuntalaisille. Suurin osa koronasairastumisista on lieviä – meidän tulee suojata riskiryhmiä ja varmistaa, että sairaalahoitoa vaativille potilaille on hoitokapasiteettia."

"Siksikin on erittäin tärkeää, että jokainen ottaa kehotukset muun muassa hygieniasta ja ihmiskontaktien välttämisestä tosissaan. ” 

Oma puhelinpalvelu avautumassa

”OYS:n puhelinpalvelu on ruuhkautunut, niin kuin ilmeisesti koko maassa. Oulun kaupunki pyrkii avaamaan oman puhelinpalvelunsa mahdollisimman pian, viimeistään torstaihin mennessä", kertoo Mäkitalo.

Oulun kaupungin koronatietoa päivitetään koko ajan osoitteessa ouka.fi/korona.

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoo, että Oulun kaupunki pyrkii avaamaan viimeistään torstaihin mennessä oman puhelinpalvelunsa.

Liittyvät sisällöt

Lue myös