Siirry suoraan sisältöön

Oulun Kauppahalli juhlii eikä suotta: katon alla kauppaa on tehty jo 120 vuotta

11.8.2021

Kun Oulun kauppahalli avasi ovensa toukokuussa 1901, piti keisarillisen armeijan aseella uhaten patistaa torikauppiaat taivasalta sisätiloihin. Nyt 120 vuotta myöhemmin remontoitu halli elää uutta elämäänsä ja odottelee myös ulkomaisia vieraita sisälleen.

1900-luvun alussa oululaisia vaivasi huonosta hygieniasta johtuvat vatsa- ja suolistosairaudet, joiden syynä oli taivasalla tapahtuva torikauppa. Aluksi kauppiaat vastustivat muuttoa sisätiloihin, mutta huomasivat pian, että herrasväki tykkäsi tehdä kauppaa laadukkaista tuotteista kauppahallissa.

Kauppahallin 120-vuotista historiaa juhlistetaan koko vuosi, päätapahtuma järjestetään huomenna torstaina. Juhlavuodesta iloitsee myös yksi hallin pitkäaikaisimmista yrittäjistä. Kylmäsen lihajalosteita on ollut kaupan hallissa jo 30-luvulta lähtien ja laadukkaisiin lihajalosteisiin luottavat kauppiaat jo kolmannessa sukupolvessa.

Uutta ja tuttua tarjolla

Kylmäsen tiskiltä on palvattua lihaa ja muita lihajalosteita löytynyt vuosikymmenien ajan, taukoa kaupassa on pidetty vain Kauppahallin remonttien aikana. Viimeisimmän remontin valmistuessa kauppiaat valittiin halliin kilpailutuksen kautta ja hallin tarjonta uudistui hieman, mutta oululaisten onneksi myös hallin pitkäikäisimpiä yrityksiä valittiin takaisin tutuille liikepaikoilleen.  

“Kyllähän halli remontin jäljiltä on oikein toimiva. Remonttiaika vain oli pitkä ja siihen korona päälle. Kesä on onneksi ollut oikeastaan ihan hyvä kauppakesä, vain ulkomaiset turistit ovat puuttuneet. Ne tuovat meidän myynnistä normaalisti noin 15 prosenttia, mutta jospa tästä pikkuhiljaa päästään kohti parempia aikoja”, toteaa yrittäjä Arto Kylmänen toiveikkaana.

Sirpa ja poikansa Arto Kylmänen juhlivat 120-vuotiasta Oulun kauppahallia hyvillä mielellä. Haasteellisten aikojen jälkeen on mukava juhlistaa Suomen 3. vanhinta ja edelleen virkeässä toiminnassa olevaa kauppahallia. Kuva: Anne Laurila

Sukupolvelta toiselle

Kesällä hallissa riittää matkailijoita ja lomailevia oululaisia, mutta pian on käsillä myös riistakausi ja Kylmäsen tiskiltä löytyy hirven ja poron lihaa sesongin aikana myös tuoreena, vaikka muutoin valikoima on enemmän jalostettuja lihatuotteita.

“Vaikka savuporo on yksi meidän suosituimmista tuotteista, ei sitä kyllä juurikaan omasta jääkaapista löydy. Joka päivä sitä kuitenkin työssäni maistelen, niin ennemmin kotona tulee kinkkua ja erikoissalameita syötyä - niiden säilyvyyskin on niin hyvä”, nauraa Kylmänen.

Arto Kylmänen ja yhtiökumppanina toimiva äitinsä Sirpa Kylmänen ovat molemmat kasvaneet osaksi kauppahallia. Kauppahalli on tiivis osa perheen historiaa ja tiskin takana ja hallin käytävillä molemmat ovat varttuneet – Artosta ensimmäinen kuva Kauppahallista on 9 kuukauden ikäisenä. Kylmäsen liikkeen seinällä löytyy myös kuva Sirpasta omien vanhempiensa kanssa. Kauppiaan tiskistä myytävä rössy lienee myös osa monen oululaisen kollektiivista muistia ja alueen kulttuurihistoriallinen piirre, jota aistimaan myös matkailijat saapuvat kauppahalliin.

“Kyllähän historiaan mahtuu monenlaisia vaiheita ja muisteltavaa, mutta ei niitä menneitä pidä liiaksi muistella vaan katsoa myös eteenpäin, jotta hallin kauppa säilyy elinvoimaisena jatkossakin.  Hotellin valmistuessa naapuriin toivottavasti vaikuttaa myönteisesti myös hallin asiakasvirtoihin. Ja katsotaan millainen rooli Kauppahallilla voisi olla Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna”, visioi Kylmänen Kauppahallin tulevaisuutta.

Tyyne Kylmänen ja liikettä sittemin jatkanut Hannu Kylmänen vuonna 1951. Kylmäsen yritystoimintaa on menestyksekkäästi luotsattu äidin ja pojan toimesta myös historiassa. Kuva: Kylmäsen perheen arkisto

Huomenna torstaina silti taidetaan muistella Kylmäsen tiskillä myös menneitä, sillä 120-vuotiaan Kauppahallin juhlintaan osallistuvat myös Sirpa Kylmäsen vanhemmat Hannu ja Vuokko Kylmänen.

Noin 60 Oulussa asutun vuoden kokemuksella Pekka Kaarre tietää, minne mennä kun haluaa ostaa laadukkaita elintarvikkeita ja nauttia hallin leppoisasta tunnelmasta. Kuva: Anne Laurila

Erikoistuotteet ohjaavat Kauppahalliin

Se, millä kauppa kannatti hallissa 120 vuotta sitten, on edelleen toimiva resepti. Elintarvikkeet ovat laadukkaita, eikä yhtä hyviä marketeista oikein löydy. Palvelu on henkilökohtaista ja kaupan päälle saa mukavia juttutuokioita muiden asiakkaiden tai kauppiaiden kanssa. Sen tietää myös Kauppahalliin ostoksille saapunut Pekka Kaarre.

“Tänään ostin Perämeren lohta ja savustettua hirven paistia. Remontin jälkeen hallissa käy oikein mielellään ja tulen tänne aina, kun haluan ostaa kunnon laatua”, Kaarre toteaa ostoksiinsa tyytyväisenä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperän juhlapuhe ja koko kansan juhlakahvit torstaina 12.8. klo 10. Torstaina myös pidennetty aukiolo klo 20 saakka. Lisätietoa www.oulunkauppahalli.fi
 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Koko kansan juhlakahvit on tarjolla Kauppahallissa huomenna torstaina 12. elokuuta kello 10.

Lue myös

Lue lisää aiheesta