Siirry suoraan sisältöön

Oulun jokisuistosta löytyy melottavaa ja suppailtavaa niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin

23.6.2020

Haluaisitko tutustua Ouluun uudesta näkövinkkelistä ja viettää kesäpäivää vesillä? Jokisuiston saaret ja salmet tarjoavat hienoja paikkoja tutkimusmatkailuun ja pieneen seikkailuun. Reittimahdollisuuksia Oulun edustalta löytyy moneen makuun.

Oulun kaupunki julkaisi kesäkuussa melontareittikartan, jossa on tietoa melontaan ja suppailuun soveltuvista reiteistä ja rantautumispaikoista. Maastoon asennetaan myös opastauluja rantautumispaikoille kesän 2020 aikana. 

Kartalta löytyvät reitit soveltuvat eritasoisille melojille, sillä ne vaihtelevat pituudeltaan ja haastavuudeltaan.

Aloittaa voi esimerkiksi Pikisaaren kierroksella, jonka meloo noin 40 minuutissa tai suppailee suunnilleen tunnissa. Toki kauniina kesäpäivänä kannattaa varata aikaa myös rantautumiselle ja virkistävälle pulahdukselle uimarannassa.

Matkan varrella pääset ihailemaan jokisuiston saaria, Pikisaaren suojeltua puutalomiljöötä ja Oulujoen siltoja. Myös Kauppatori, teatteri, kirjasto, Raatin urheilukeskus ja uudistettu Kuusisaari sijoittuvat reitin varrelle.

Saman mittaisen Hollihaan kierroksen varrelta löytyy monipuolisesti erilaista nähtävää - niin Kiikelin urbaania kaupunkimaisemaa, Hollihaan vehreää puistonäkymää kuin Hevossaaren luonnontilaista rantamaisemaa.

Myös hieman pidempi reitti keskustasta Nallikariin tarjoaa upeita maisemia. Rauhallinen ja kaunis Mustasalmi rentouttaa ja hellii aisteja, ja samalla voi tutustua Hietasaaren huvilakantaan vesiltä käsin.

Veden ollessa tällä hetkellä melko matalalla, kannattaa kuitenkin varoa matalikkoja ja kiviä erityisesti Mustasalmesta merelle päin lähdettäessä. Nallikarin edustalla avomerellä aallokko voi myös olla voimakas.

Suppailija saapumassa Mustasalmeen.
Mustasalmi on melojan ja suppailijan helmi Oulun edustalla.

Turvallisuus on tärkeää myös vesillä

Muistathan meloessasi ja suppaillessasi pitää muutenkin hyvää huolta turvallisuudestasi. Käytä aina kellutusliivejä, pidä kännykkää mukanasi ja muista varovaisuus laivareittejä ylittäessäsi. Meloja tai suppailija on venereiteillä väistämisvelvollinen.

Jos mahdollista, melomista kannattaa aluksi kokeilla kokeneemman kaverin kanssa. Välineitä saa vuokraan vaikkapa Oulun melontakeskuksesta, jonka valikoimista löytyy myös ohjattuja retkiä ja opastusta. Lisäksi Oulussa toimivat melontaseurat K&C ja Oulun seudun melojat, joiden toimintaan kannattaa tutustua.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kajakki matkalla kohti Pikisaaren rantaa.
Melontaharrastuksen voi aloittaa vaikkapa kiertämällä Pikisaaren kauniit rannat. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Liittyvät sisällöt

Lue myös