Siirry suoraan sisältöön

Oulun Irkku-festarit mukana Irlannin virallisessa Pohjoismaa-strategiassa

7.6.2021

The Irish Festival of Oulu on valittu mukaan Irlannin Pohjoismaita koskevaan strategiaan. Irlannin ulkoministeri, Simon Coveney, julkaisi viime viikolla maansa hallituksen Global Ireland -aloitteen, jossa The Irish Festival of Oulu on yksi tapaustutkimuksista.

Irlannin hallituksen Pohjoismaita koskevan strategia on jatkoa vuonna 2018 tehdylle Global Ireland -aloitteelle ja tähtää vuoteen 2025.

Strategia tarjoaa vahvat puitteet Irlannin kahden- ja monenvälisen yhteistyön syventämiseen Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin kanssa. Strategia sisältää tapaustutkimuksia, joista yksi on Suomessa järjestettävä The Irish Festival of Oulu.

“Irlanti on julkaissut ensimmäisen strategiansa koskien yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa. Strategiassa esitellään Irlannin visio yhteistyön lisäämisestä Suomen, Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Islannin kanssa vuoteen 2025 asti”, Irlannin suurlähettiläs Ruth Parkin toteaa.

”Kulttuuriyhteistyö on tärkeä osa strategiaa. The Irish Festival of Oulu nostettiin esiin tapaustutkimuksena ja elävänä esimerkkinä, koska festivaali esittelee irlantilaista kulttuuria menestyksekkäästi ja monipuolisesti Suomessa. Onnittelut Oululle siitä, että se nimitettiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Toivon, että voimme rakentaa edelleen erinomaista yhteistyötä The Irish Festival of Oulun ja sen kotikaupungin Oulun kanssa tulevina vuosina", suurlähettiläs lisää.

The Irish Festival of Oulun taiteellinen johtaja Brent Cassidy on syystäkin ylpeä asiasta.

"Festivaalin valinta yhdeksi kulttuurin tapaustutkimukseksi osoittaa festivaalin korkean kulttuuriarvon ja nostaa esiin sen eurooppalaisen ulottuvuuden, jonka saavuttamiseksi olemme työskennelleet kovasti maailmanlaajuisesti”, hän sanoo.

”Lanseeraus tapahtui samoihin aikoihin, kun selvisi, että Oulu kruunataan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Olemme tehneet paljon yhteistyötä Oulun kaupungin kanssa ja olleet merkittävässä roolissa kaupungin kulttuuristen pyrkimysten saavuttamisessa. Olemme tästä todella iloisia”,  Brent Cassidy sanoo.

Juhlavuosi juhlitaan ensi vuonna

Strategia julkaistiin verkossa ja tilaisuudessa olivat paikalla muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto ja Pohjoismaiden muut ulkoministerit. The Irish Festival of Oulua edusti taiteellinen johtaja Brent Cassidy.

The Irish Festival of Oulu on maailman pohjoisin irlantilainen musiikkifestivaali ja Pohjoismaiden suurin irlantilainen festivaali. Se on järjestetty vuosittain vuodesta 2006. Festivaalilla on vieraillut kaikkiaan 95 000 osallistujaa.

Festivaali on monipuolinen ja osallistava irlantilaisen kulttuurin juhla, johon kuuluvat musiikki, teatteri, runous, tarinankerronta, taide, elokuva, tanssi, erilaiset kurssit ja lastenkulttuuri. Aikaisempia esiintyjiä festivaalilla ovat olleet The Chieftains, Bill Whelan's Riverdance: Symphonic Suite, Altan, Paddy Glackin ja Michael Longley.

The Irish Festival of Oulun vuodelle 2021 ajoittuva 15-vuotisjuhla on koronan vuoksi siirretty vuoteen 2022. Virtuaalifestivaali vuonna 2020 saavutti 80 000 ihmistä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tämän vuoden The Irish Festival of Oulu on siirretty ensi vuodelle, jolloin juhlitaan myös 15-vuotisjuhlaa. Virtuaalifestivaali viime vuonna saavutti 80 000 ihmistä. Kuva: The Irish Festival of Oulu

Lue myös

Lue lisää aiheesta