Siirry suoraan sisältöön

Oulun hautausmaiden kevätsiivoukset sujuvat urheiluseurojen talkooavulla

13.5.2021

Oululaiset urheiluseurat ahkeroivat talkoilla muun muassa Intiön hautausmaan kevätkuntoon. ONS10-joukkueen tytöt vanhempineen arvelevat talkoisiin menevän korkeintaan kaksi iltaa. Urheiluseuroille hautausmaan kevätkunnostus on mieluisaa talkootoimintaa. Oulun seurakuntayhtymälle urheiluseurojen talkoot nopeuttavat hautausmaiden kevätkunnostuksen aikataulua.

Jalkapallojoukkueen Oulu Nice Soccerin eli ONS10-rivissä pelaa 22 tyttöä ja kisakalenteri tulevalle kesälle näyttää tiiviiltä. Turnauksia on tulossa ainakin Leppävirralle, Kokkolaan ja Jyväskylään.

Joukkueen liikkuminen, majoittaminen ja pelaajien ruokailut hoidetaan ilman joukkueen varainkeruuta vanhempien kukkarosta. Harrastuksen kustannukset halutaan pitää mahdollisimman matalana, joten joukkue talkoilee mielellään ja kerää rahaa joukkueen yhteisiin kuluihin.

Jalkapalloäitinä Eeva Lukkarilalle haravointitalkoot ovat tuttua hommaa.

“Mukavaa hommaa tällaiset talkoot ovat, haravoidessa saa hyvää liikuntaa ja ilmakin sattui kohdilleen. Tällaisilla talkoilla saadaan harrastuksen kulut pidettyä kohtuullisena joten kyllä näitä tekee mielellään, vaikka enemmänkin”, Lukkarila toteaa haravoinnin lomassa.

ONS10-joukkueen tytöt osallistuvat myös itse haravointiin ja kottikärryllinen lehtiä toisensa jälkeen tyhjenee siirtolavalle rivakkaan tahtiin. Joukkueen tytöille talkooilta tuo treeneihin mukavaa vaihtelua, mutta seuraavana päivänä on peli tulossa ja innolla odotetaan myös tulevia turnauksia.

“Ihan mukavaa. Odotetaan jo kyllä kesää ja turnauksia”, toteavat joukkueen pelaajat Inka, Olivia, Elviira ja Nella yhdestä suusta.

Eeva Lukkarila sekä pelaajat Inka, Olivia, Elviira ja Nella sekä osallistuivat Intiön hautausmaan kevätsiivoukseen. Pelikauden alkuun ehtii talkoilemaan, jotta kesän turnaukset ja harrastamisen kulut pysyvät kurissa.

Halukkaille löytyy talkoovuoroja

Intiön hautausmaan pinta-ala on 25 hehtaaria ja yhden joukkueen hoidettavana on noin hehtaarin alue. Oulun seurakuntayhtymällä riittää hoidettavia alueita Intiön lisäksi Oulujoella, Haukiputaalla, Jäälissä, Kiimingissä, Yli-Kiimingissä, Yli-Iissä ja Oulunsalossa.

Kaikkien hautausmaiden kevättöihin ei tarvita urheiluseuroja talkoisiin, sillä osa alueista hoituu seurakunnan omalla henkilöstöllä. Intiön hautausmaasta noin puolet kunnostetaan urheiluseurojen avulla.

“Urheiluseurat alkavat kysellä talkoita usein alkuvuodesta, maalis-huhtikuulla alamme katsomaan, miten talkoovuorot jaetaan. Tänä vuonna kaikki halukkaat seurat ovat saaneet talkoovuorot, seuroista mukana ovat ainakin Oulun Nice Soccer, Kärpät, Haukiputaan Pallo, Oulun Lohi, Oulun Lippo, Kiimingin Kiekkopojat ja Oulun Naisvoimistelijat”, kertoo ylipuutarhuri Sari Hirsikorpi Oulun seurakuntayhtymästä.

“Viime vuonna ei koronan vuoksi talkoita järjestetty ollenkaan. Kiire tuli, kun omalla porukalla tehtiin kevätkunnostukset, jouduimme priorisoimaan kukkien istutukset ja osa alueista haravoitiin myöhemmin”, Hirsikorpi toteaa.

“Tänä keväänä talkoita on jälleen pystytty järjestämään, kun voimme rajata osallistujien määrää pieniin porukoihin ja työ tehdään porrastetusti. Normaalisti kevätkunnostukset on tehty äitienpäivään mennessä, mutta tänä vuonna ei päästä siihen - äitienpäivä oli aikaisin ja vielä viime viikolla oli lunta niin paljon maassa, että talkoita ei voitu järjestää."

"Nyt olemme päässeet hyvin vauhtiin ja Intiön osalta kevätsiivouksesta pääsemme kukkapaikkojen kunnostamiseen ja lannoittamiseen jo viikolta 21 alkaen”, Hirsikorpi iloitsee.

Seurat tarvitsevat varainkeruuta

Oulun seurakuntayhtymälle talkoolaisten ohjeistus on tuttua, sillä urheiluseurat ovat tehneet kevään kunnostustöitä hautausmailla jo useiden vuosien ajan. Uusille talkoolaisille toimitetaan selkeät siivousohjeet kuvien kera jo ennen talkoopäivää ja tarvittava välineistö löytyy seurakunnan huoltorakennukselta.

Kymmenien talkoilevien joukkueiden ohjeistus sujuu ylipuutarhurilta jouhevasti, kunkin joukkueen työn jälki tarkistetaan talkoiden jälkeen ja mikäli kaikki on hoidettu ohjeistuksen mukaan, maksetaan työstä korvaus joukkueen tai seuran tilille.

Urheiluseuroille varainkeruu harrastetoiminnan kustannusten kattamiseen on perinteisesti ollut erilaisten tuotteiden myynnissä ja työvoimaa vaativissa talkoissa. Kauppojen inventaarioissa lasten- ja nuorten urheilujoukkueiden vanhemmat ja isovanhemmat ovat tuttu näky, keväisin vuorossa ovat hautuumaiden siivoustalkoot. Lasten urheiluharrastus saa siis usein myös vanhemmat liikkeelle, vaikka muutamaksi talkootunniksi.  

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Talkoissa kottikärryt täyttyvät nopeasti yhteistyöllä. Hehtaarin siivoukseen kuluu muutama ilta ONS10-joukkueen porukalta. Kuvat: Anne Laurila

Lue myös

Lue lisää aiheesta