Siirry suoraan sisältöön

Oulun Energia sopinut uudet öljytoimitukset – Ukrainan sota katkaisi venäläisvirrat

16.8.2022

Oulun Energia on löytänyt uuden toimittajan kaikille tarvitsemilleen öljymäärilleen. Venäläisperäisen öljyn käytöstä oli selkeä tahtotila luopua heti, kun huoltovarmuus oli ensin turvattu. Yhteistyö Teboilin kanssa on siis nyt historiaa.

Oulun Energialla on Ukrainan hyökkäyssodan alkamisen jälkeen tehty suunnitelmallista työtä sen eteen, että venäläisen hakkeen sekä venäläisperäisen öljyn käytöstä voidaan luopua.

Venäläisen hakkeen käytöstä luovuttiin maaliskuussa heti, kun korvaavan polttoaineen saatavuus oli ensin taattu. Venäläisperäisen öljyn käytöstä on myös ollut selkeä tahtotila luopua heti, kun huoltovarmuus on ensin turvattu. Yhteistyö Teboilin kanssa on siis historiaa.

Oulun Energia on valmistellut kilpailutusta kevään aikana erilaisten selvitystöiden ja materiaalin valmistelun merkeissä. Kilpailutus uudesta öljyn toimittajasta aloitettiin heti lomakauden päätyttyä tarjousten määrän maksimoimiseksi.

”On hienoa todeta, että kilpailutus on saatu suunnitelmien mukaisesti päätökseen ja olemme löytäneet uuden toimittajan kaikille tarvitsemillemme öljyjakelijoille. Uudella toimittajalla on kyvykkyys toimittaa öljyä tarpeen mukaan välittömästi”, sanoo liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.

Öljyä kovilla pakkasilla

Oulun Energialla öljyn osuus koko energiantuotannossa on 1–2 prosenttia. Öljyä käytetään kovilla pakkasilla, jolloin Toppilan ja Laanilan voimalaitosten tuottama lämpö ei riitä. Öljyä käytetään myös voimalaitosten käynnistyspolttoaineena huippulämpölaitosten lisäksi. Näin kodit pysyvät lämpiminä ja lämmintä vettä on saatavilla vuoden kylmimpinäkin päivinä. Toimitusvarmuuden takaaminen on yksi yhtiön keskeisimpiä tehtäviä.

Oulun Energian pitkän tähtäimen tavoitteena on luopua öljyn käytöstä kokonaan, kun tekninen kyvykkyys voimalaitoksilla ja huippulämpölaitoksilla on siihen saavutettu. Huippulämpölaitosten öljynkäyttöä korvataan tulevaisuudessa mahdollisesti sähkö- ja pellettikäyttöisillä vaihtoehdoilla tai bioöljyillä. Muutosten tekeminen vie vuosia.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun Energia käyttää öljyä kovilla pakkasilla, jolloin Toppilan ja Laanilan voimalaitosten tuottama lämpö ei riitä. Kuvassa Toppilan voimalaitos. Kuva: Teemu Liikanen

Lue myös

Lue lisää aiheesta