Siirry suoraan sisältöön

Oulun ahkera pilkkijä Antti Lukka uskaltaa vielä jäälle, vaikka pilkkikausi on Oulujoella jo ohi

11.4.2021

Talven pilkkikausi alkaa olla lopuillaan Oulun korkeudella, mutta pohjoisemmassa ja esimerkiksi Heikkilänsuvannossa Oulujoesta vielä jäätä löytyy niin, että 15-vuotias Antti Lukka pääsee kotirannastaan kalalle.

Metsokankaan koulua käyvä Antti Lukka suuntaa jäälle joka päivä ja parasta pilkkiharrastuksessa on tietysti itse pilkkiminen. Jäällä ahkera kalastaja jututtaa myös muita pilkkijöitä, joita on kuluneena talvena riittänyt.

“Jos merellä on huono keli tai jää on vaikeakulkuinen, tullaan Oulujoelle ja tähän meidän kohdalle pilkille kauempaakin”, kertoo Antin isä, Matti Lukka.

Viidettä sukupolvea Oulujoen törmällä asuessa on ottipaikat oppinut tuntemaan ja jäätilannetta seuraamaan niin, että pilkkireissuista selviää kastumatta myös keväisin. Antti on kylläkin vuosien varrella humpsahtanut jäiden läpi moneen kertaan, mutta naskaleilla on päässyt avannosta ylös ja onneksi koti on lähellä, että pääsee kuumaan suihkuun ja vaihtamaan kuivaa päälle nopeasti. Pienet vastoinkäymiset eivät ole kalastusintoa lannistaneet, sillä Antti kalastaa lähes päivittäin.

Pilkkikavereilta lahjaksi saadulla pilkillä nousee kalaa.

Pilkkiminen on sosiaalinen harrastus

Tällä kertaa Antti pilkkii vasta lahjaksi saaduilla välineillä, sillä eräs Antin jäällä jututtama pilkkijäpariskunta toi innokkaalle kalamiehelle muutaman otti morrin ja haarukkavavan lahjaksi, jotta Antilla riittää kireitä siimoja myös jatkossa.

“Kyllä siinä ihan liikuttui ja tuli kiitollinen mieli ihmisten hyväntahtoisuudesta ja oman erityislapsemme huomioinnista”, toteaa Matti Lukka.

Antilla jäällä kohtaamiset muiden pilkkijöiden kanssa ovat mieluisia ja puheenaiheet selvä: pilkkiminen. Joskus Antti voi kokeilla myös muiden välineitä tai yhdessä kokeillaan jotain Antin tietämää parempaa ottipaikkaa.

Jäällä on isällä ja pojalla mukavat porinat.
Etätöiden lomassa isä ehtii Antin kanssa pilkille aina välillä, mutta Antti viihtyy jäällä yksinkin, kelissä kuin kelissä eikä pilkkiessä tule tylsää. Jos jäällä on muita pilkkijöitä, on Antti jäällä takuuvarmasti.

Matti Lukka kiittelee pilkkiporukoita, kuinka hienosti ottavat huomioon Antin ja jututtavat poikaa.

“Kyllä sitä erityislapsen vanhempana huolehtii, miten poika pärjää elämässä sitten, kun itse ei vanhempina enää olla auttamassa. Mukava on ollut huomata, että kyllä yhteiskunnassa silti heikompia huomioidaan ja heitä puolustetaan ja autetaan”, hän pohtii.

Kalasaaliit hyötykäyttöön

Lahjaksi saaduilla morreilla pientä ahventa nousee tasaiseen tahtiin, mutta “possu-ahventa" eli pannulle päätyvää isoa kalaa ei tällä kertaa nouse. Voissa paistettu ahvenfile on isän ja pojan lempiherkku. Hukkaan ei pienetkään kalat mene, sillä Antin isoveli pyytää kettuja ja pienet kalat käyvät hyvin pyydyksen haaskaksi.

Pian sulavat jäät ja päättyvä pilkkikausi eivät kalastajaa harmita, sillä pilkkimisestä siirrytään onkimiseen ja virvelöintiin.

“Viime kesänä sain elämäni isoimman kalan, kirjolohen virvelillä. Sen ottipaikkaa ei kyllä taideta paljastaa”, virnistää Antti.

Jäälle vain äärimmäistä varovaisuutta noudattaen:

Oulu-Koillismaan päivystävä palomestari Kimmo Virkkala muistuttaa, että talven lumitilanteesta johtuen jääpeite on huokoinen ja lämpimällä kelillä jää pilliintyy nopeasti.

Meren jäällä kivikko- ja virtapaikat sulavat nopeasti ja jäätilanne voi olla arvaamaton tutuissakin paikoissa. Ilman naskaleita jäälle ei ole asiaa ja pelastuslaitos kehottaakin siirtymään sulan veden kalastusharrasteiden pariin, esimerkiksi suosittu kalastuspaikka Hartaanselkä on jo niin sula, että joelle pääsee soutelemaan.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pilkkikausi Oulujoella on päättymässä, mutta Antti ja Matti Lukka (oik.) pilkkivät vielä Heikkilänsuvannolla. Kuvat: Anne Laurila

Lue myös

Lue lisää aiheesta