Siirry suoraan sisältöön

Oululaistuotanto Máhccan – Kotiinpaluu on ajan hermolla ja valloittaa yleisöä Toronton kansainvälisellä elokuvafestivaalilla

11.9.2023

Toronton 48. kansainvälisellä festivaalilla perjantaina 8. syyskuuta maailman ensi-illan saanut Máhccan - Kotiinpaluu elokuva on saanut runsaasti huomiota ja ylistäviä arvosteluita kansainväliseltä medialta. Oululaisen Vaski Flmi Oy:n tuottama elokuva sijoittuu murroksessa olevaan museomaailmaan, jossa repatriaatio eli museoesineiden palautus takaisin alkuperäisille omistajilleen, on ajankohtainen keskustelun aihe.

Elokuvaohjaajat Suvi West ja Anssi Kömi osuivat elokuvansa kanssa kultasuoneen: samoista teemoista on useita elokuvahankkeita, mutta Westin ja Kömin Máhccan - Kotiinpaluu onnistuu välittämään katsojille koskettavasti, mitä kolonialistisesti riistetyn kulttuuriperinnön paluu merkitsee alkuperäisille omistajilleen. Kotiin ei palaa ainoastaan esineet, vaan kansan historia, identiteetti ja yhteys edesmenneisiin isovanhempiin.

Ohjaajapariskunta myöntää, että valinta Toronton elokuvafestivaalin dokumenttikilpasarjaan on siivittänyt elokuvan saamaa kansainvälistä huomiota.

“Totta kai olemme otettuja, että elokuvan teemat ja tarina avautuvat kansainväliselle yleisölle. Kotiinpaluu seuraa saamelaisten museoesineiden paluuta takaisin saamenmaalle, mutta tarina voisi olla mistä tahansa muusta alkuperäiskansan kulttuurista. Tätä keskustelua käydään ympäri maailmaa, mutta Suomen Kansallismuseo on ensimmäisiä museoita, joka siirtyi sanoista tekoihin”, West toteaa.

Ammattilaiset kiinnostuneita

Elokuvan yleisönäytöksissä salit ovat olleet Torontossa täynnä, mutta niin myös alan ammattilais- ja lehdistönäytökset. Elokuvan oululainen tuottaja Janne Niskala uskoo, että elokuva kiinnostaa paitsi aiheensa ajankohtaisuuden, myös elokuvallisten ansioidensa vuoksi.

”Kuhina elokuvan ympärillä on todella poikkeuksellista, emme ole aikaisemmin tällaista kokeneet. Ammattilaisnäytöksissä on ollut paitsi muiden isojen festivaalien ohjelmistokuraattoreita, myös alan merkittävimpiä kriitikoita. New York Timesin elokuvakriitikkojen päällikkö, legendaarinen Manohla Dargis oli näytöksessämme lopputeksteihin asti. Ammattilaiset eivät tuhlaa aikaansa huonoihin elokuviin, he katsovat vain elokuvia, jotka puhuttelevat”, Vaski Filmin Janne Niskala iloitsee.

Pohjois-Amerikan suurimmalla elokuvafestivaalilla nähdään tänä vuonna ennätyksellinen kattaus suomalaisia elokuvia. Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet, Katja Gauriloffin Je´vida, Heta Jäälinojan lyhytanimaatio Nun or Never! sekä Miikko Oikkosen luoma ja Måns Månssonin ja Juuso Syrjän ohjaama draamasarja Estonia ovat myös valittu festivaalin ohjelmistoon.

Suomalainen dokumenttielokuva on valittu edellisen kerran Toronton kilpasarjaan kahdeksan vuotta sitten. 

“Toronton kansainvälisen elokuvafestivaalin dokumenttielokuvien kilpasarjaan on todella vaikea päästä, paikka on todella kilpailtu. Tänne valitut elokuvat kiinnostavat myös muita festivaaleja, seuraavaksi Máhccan - Kotiinpaluu matkaakin Lyypekin pohjoismaisille elokuvapäiville. Ennustan elokuvalle hienoa festivaalimenestystä ympäri maailmaa”, Suomen elokuvasäätiön kulttuuriviennin suunnittelija Jenni Domingo toteaa.

Máhccan - Kotiinpaluun Suomen ensi-ilta on Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla 17. syyskuuta ja elokuva tulee elokuvateattereihin Suomessa 22. syyskuuta. Toronton elokuvafestivaali jatkuu 17. syyskuuta saakka.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Elokuvaohjaajat Suvi West ja Anssi Kömi (vas.) iloitsevat elokuvansa kiinnostuksesta Torontossa. Kuvat: Janne Niskala/Christian Klank

Lue myös

Lue lisää aiheesta