Siirry suoraan sisältöön

Oululaisten kestävien liikkumismuotojen osuutta selvitetään henkilöliikennetutkimuksella

16.12.2020

Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus on jälleen käynnissä. Jo vuosikymmeniä säännöllisesti liikkumistottumuksia kartoittanut tutkimus tuo tietoa ajankohtaisten ilmiöiden näkymisestä arjessa. Tutkimukseen on kutsuttu yli 90 000 Suomessa asuvaa ihmistä.

Oulun seudulla pyöräillään paljon ja tutkimuksessa selvitetään esimerkiksi sitä, mikä on niin sanottujen kestävien liikkumismuotojen, kuten jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen, osuus Oulussa ja seudulla ja miten se on kehittynyt viime vuosina. Tuloksia voidaan hyödyntää monipuolisesti kaupunkisuunnittelussa ja kuntalaisten liikkumispalveluissa sekä paikallisessa yritys- ja tutkimustoiminnassa.

Koko ensi vuoden kestävän tiedonkeruun aikana kysytään päivittäin tietyltä, satunnaisesti valitulta joukolta ihmisiä näiden omasta liikkumisesta ja sen muutoksista. Uudistetussa tutkimuksessa eri kaupunkiseutujen alueellinen näkökulma tulee entistä vahvemmin esille.

Valtakunnallista henkilöliikennetutkimusta on tehty vuodesta 1974 lähtien aina 5-6 vuoden välein. Tutkimus on laajuudessaan merkittävä. Se kattaa koko väestön ja maan eri alueet, kaikki kulkutavat, vuodenajat ja viikonpäivät sekä liikkumisen kotimaassa ja ulkomaille.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Henkilöliikennetutkimus kertoo miten, missä ja milloin liikutaan ja mikä on muuttunut. Kuva: Valtteri Kantanen.

Lue myös

Lue lisää aiheesta