Siirry suoraan sisältöön

Oululaista tuulivoimaosaamista maailmalle

10.6.2020

Tuulivoimaloiden ja tuulipuistojen sähköverkkojen etävalvontaa tekevä Wind Controller kasvaa koronasta huolimatta.

Pohjois-Pohjanmaa on tuulivoimamaakunta. Alueen osuus kaikista Suomen tuulivoimainvestoinneista on lähes puolet.

Tuulivoima tuo Oulun seudulle työpaikkoja ja luo uutta vientiä, sillä tuulivoima on maailmanlaajuisesti kasvava markkina. Tulevaisuudessa investointeja tuulivoiman kaltaisiin uusiutuviin energiamuotoihin tarvitaan yhä enemmän.

Oululainen Wind Controller on oiva esimerkki siitä, että suomalaisella tuulivoimaosaamisella on vientiä. Wind Controller tekee etävalvontaa tuuli- ja aurinkovoimaloille. Asiakkaita on Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa, Ranskassa, Tsekissä ja Marokossa. Seuraavaksi suunnataan Norjaan.

Kahdeksan vuoden ikään ehtineen Wind Controllerin liikevaihdosta puolet on alusta asti tullut Suomen ulkopuolelta.

”Ensimmäinen asiakkaamme taisi olla Haminan energia. Seuraava olikin sitten jo Virosta”, muistelee Wind Controllerin toimitusjohtaja Kari Koivikko.

Valvomohenkilökuntaa suojellaan koronalta

Koivikko kertoo, että yrityksen insinööreillä on osaamista tuulivoimaloiden huollon jokaiselle osa-alueelle ”siivenkärjestä sähköverkkoliitäntään asti.”

Valvomo on miehitettynä yötä päivää. Korona-aikana toimipisteellä on ollut läsnä vain valvomohenkilökunta. Heitä suojellakseen muut ovat kotikonttoreilla.

Wind Controllerin järjestelmiin tulee kaikki tieto asiakkaiden tuulivoimaloista ja tuulipuistojen sähköasemista sekä sähköverkoista. Valvomossa voidaan huomata, jos esimerkiksi lämpötila-anturi hälyttää liian korkeita lukemia.

”Siellä voi olla vaikka jäähdytyspuhallin rikki. Vikoja tutkitaan ja korjataan etänä niin paljon kuin voidaan. Tarvittaessa kutsutaan huolto paikan päälle”, kertoo Koivikko.

Valvomossa voidaan seurata myös pitemmän aikavälin muutoksia ja ennakoida tarvittavia korjaustöitä.

Valvontatoiminnan lisäksi Wind Controller kouluttaa tuulivoimaloissa työskenteleviä henkilöitä. Yritys kouluttaa kansainvälisten standardien mukaista turvallisuusosaamista vuosittain sadoille tuulivoimatyöskentelijöille.

Kasvuvauhtia riittää

Wind Controller on kasvanut mukavaan tahtiin. Koivikon mukaan viime vuonna liikevaihto oli yli 2,9 miljoonaa euroa. Tänä vuonna mennään kolmen miljoonan paremmalle puolelle.

Työntekijöitä yrityksellä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä henkeä. Alihankintana työllistetään vielä lisää paikallisia osaajia.

Edessä on pian muutto Ruskosta uusiin tiloihin Elektroniikkatielle.

”Saamme modernimmat ja tehokkaammat tilat, jotka mahdollistavat myös laajentumisen”, Koivikko sanoo.

Kansainvälisen kasvun kannalta hän pitää tärkeinä keinoina alan messuja. BusinessOulun järjestämillä yhteisosastoilla Wind Controller on saanut tilaisuuden esittäytyä muiden tuulivoima-alan oululaisyritysten rinnalla.

”Messut ovat helpoin paikka luoda uusia kontakteja. Olemme saaneet messuilta uusia asiakkaita. Messumatkojen mahdollistamiseen toivoisin lisää resursseja.”

Meidän Oulu -yritystarinat

Meidän Oulu -tarinat kertovat oululaisten yrittäjien, palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Meidän Oulu kannustaa oululaisia pitämään paikallisten puolta.

Juttusarjan toteutuksesta vastaa BusinessOulu.

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tältä näyttää Wind Controllerin valvomossa, jossa työskennellään kaikkina vuorokaudenaikoina viikon jokaisena päivänä. Kuvassa Rami Kyllönen ja Petteri Ollikainen. Kuva: Wind Controller

Liittyvät sisällöt

Lue myös