Oululaista rock-kulttuuria kartoitetaan Pohjois-Pohjanmaan museolla

Kuva Pelmun 10-vuotisjuhlakonsertista Pohjankartanossa vuonna 1988. Pohjois-Pohjanmaan museo vastaanottaa mielellään muistoja ja kuviasi.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rock-kulttuurin tutkimus pitää sisällään varsin laajan aihepiirin. Aineistoa kerätään liittyen muun muassa bändeihin, treeni- ja keikkapaikkoihin, yleisöön sekä fanikulttuuriin. Esimerkiksi muistot, valokuvat, fanituotteet, pääsyliput ja julisteet tuolta ajalta kiinnostavat museota.

Museolla työskentelevä Jussi-Pekka Heinonen etsii ja kokoaa aineistoa huhtikuuhun asti.

Yleisölle rock-kulttuurista ovat parhaiten näkyneet festarit ja keikkapaikat. 1970-luvulla myös tanssilavakulttuuri liittyi paikalliseen rock-kulttuuriin, sillä moni yhtye ”joutui” soittamaan myös tanssimusiikkia saadakseen helpommin keikkoja.

Aloitusvuodeksi kartoitukselle valikoitui vuosi 1973, jolloin Oulussa järjestettiin ensimmäinen Kuusrock. Tapahtuma oli merkittävä alueen musiikkikulttuurille, minkä vuoksi se oli luonnollinen valinta.

Rock-kulttuuri on ollut monipuolista

Samoihin aikoihin yhtyeet alkoivat hiljalleen siirtyä cover-biisien esittämisestä omien kappaleiden tekemiseen. 1970-luvun lopulla tähän ilmiöön vaikutti muun muassa Punk ja uuden aallon tuleminen, jossa korostui tee-se-itse-periaate.

”Hurriganesin aikaan saaman ilmiö oli myös vaikuttava ja yhtye nousikin monen aloittelevan soittajan esikuvaksi”, valottaa Heinonen.

”Ilmeisesti myös Dr. Feelgoodin esiintyminen Kuusrockissa 1975 kolahti monelle, ja sen vaikutus oululaiseen rock musiikkiin näkyi vielä 80-luvullakin. 80-luvun edetessä puhuttiin paljon ns. oulu-soundista ja melurockista. Myös heavy rock nousi hiljalleen valtavirtaan. Kaiken kaikkiaan oululainen rock-kulttuuri on ollut 70 ja 80-luvuilla melko monipuolista ja se on sisältänyt tyylilajeja laidasta laitaan”, hän jatkaa.

Kuvia ja muistoja oululaisilta kaivataan

Aihetta on kartoitettu Oulussa aiemminkin. Kirjaston sivuilta löytyy kattavasti tietoa Pohjoista musiikkia -sivustolta.

”Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmissa aiheeseen liittyviä valokuvia on kuitenkin erittäin vähän. Kuvia on nyt jonkin verran saatu lisää”, kertoo Heinonen.

”Uuno Laukan kokoelmista on löytynyt kuvia rakennuksista, joissa esiintymisklubit ovat sijainneet, näitä kuvia olen pystynyt hyödyntämään. Lisää kuvia kuitenkin toivottaisiin kaikilta, joilta niitä löytyy, jotta kokoelmasta saataisiin laajempi.”

Kartoitusta varten on myös haastateltu alan tuntevia. Monet ovat olleet innoissaan projektista ja yhteistyöhaluja on löytynyt, kun sana kartoituksesta on kiirinyt.

”Yhteystiedot ovat välillä olleet kiven alla, mutta sitten taas, kun on saanut yhteyden johonkin henkilöön, niin usein hän on vinkannut asiasta muille, ja on kertonut myös muista aiheesta tietävistä”, Heinonen kiittelee.

Löytyykö sinulta muistoja, kuvia tai materiaalia tuon ajan rock kulttuuriin liittyen? Mikään muisto ei ole liian pieni vaan kaikki tapahtumat kiinnostavat. Ota yhteyttä Jussi-Pekka Heinoseen maaliskuun loppuun mennessä. Puhelimitse: 050 3623230 tai sähköpostilla: jussi-pekka.heinonen(a)ouka.fi

Lue myös