Siirry suoraan sisältöön

Oululaiset kasvattivat suurista kaupungeista toiseksi eniten palkkatuloja tammi-lokakuussa

23.11.2021

Palkkatulot ovat kasvaneet tammi-lokakuussa suurista kaupungeista eniten Tampereella vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Toiseksi kirii Oulu, joka sijoittuu Espoon, Helsingin, Vantaan ja Turun edelle.

Oululaisille maksettujen palkkatulojen määrä kasvoi alkuvuonna 6,3 prosenttia, joka on selkeästi myös koko maan keskiarvoa parempi. Palkkatulojen yhteissumma on ollut tammi-lokakuussa kasvussa kaikissa kuudessa Suomen suurimmassa kaupungissa.

Tampereella kasvua oli viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 7 prosenttia, Espoossa 5,9, Helsingissä 5,5, Turussa 5,4 ja Vantaalla 4,3 prosenttia. 

Tiedot selviävät vastikään julkaistusta uudesta Verohallinnon tilastosta, jonka avulla voi seurata tulorekisteriin ilmoitettuja ansiotuloja kuntakohtaisesti.

Koronan vaikutus näkyy

Koko maan osalta tammi-lokakuun palkkasumma kasvoi 5,1 prosenttia. Vuosikasvu on alkanut huhtikuussa. Kasvua selittää erityisesti koronasta johtuvien sulkutoimien alkaminen vertailuvuoden 2020 keväällä ja niiden asteittainen hellittäminen tänä vuonna.

”Tilastoihin tutustujan kannattaa kuukausitilastoissa kiinnittää huomiota erityisesti kehityksen suuntaan yleisesti. Yksittäisten kuukausien palkkasummiin vaikuttaa esimerkiksi, kuinka monta työpäivää kuukaudessa on. Peräkkäisiä kuukausia vertailemalla ei kannata tehdä hätäisiä johtopäätöksiä”, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo. 

Kuntatasolla ansiotulojen kehitystä on pystynyt aiemmin seuraamaan vain vuositasolla.

”Uusien tilastojen ansiosta kuntakohtaista ja myös seurakuntakohtaista tietoa ansiotulojen kehityksestä löytyy nyt huomattavasti aiempaa reaaliaikaisemmin, kerran kuukaudessa. Toivomme, että kunnat ja seurakunnat löytävät tilaston ja hyödyntävät sitä talouden suunnittelussa ja päätöksenteossa”, Luokkanen Verohallinnosta kertoo. 

Verotuloja 69 miljardia 2020

Ansiotulojen lisäksi kuntakohtaisesta kuukausitilastosta näkyvät myös maksetut eläkkeet, työttömyyskorvaukset ja muut veronalaiset sosiaalietuudet.

”Koska maksettuja etuuksia ja eläkkeitä on ilmoitettu tulorekisteriin vasta vuoden 2021 alusta, niistä löytyy vertailutietoa aiempaan vuoteen verrattuna vasta vuoden 2022 tammikuusta alkaen”, Luokkanen sanoo. 

Verohallinto kerää verot ja turvaa siten yhteiskunnan toiminnan. Vuonna 2020 kerättiin yli 69 miljardia euroa verotuloja. Verohallinto turvaa verojen kertymisen antamalla ennakoivaa ohjausta ja valvomalla verojen kertymistä uskottavasti.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Koronan hellittäminen näkyy selvästi palkkatulojen nousussa myös Oulussa. Kuva: arkisto/Esa Eirola

Lue myös

Lue lisää aiheesta