Siirry suoraan sisältöön

Oululaiselle kuvataidekriitikko Leena Kankaalle Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto 2022

26.10.2022

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta palkitsi kuvataidekriitikko Leena Kankaan hänen ansioistaan kuvataidekriitikkona. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Kriitikko itse on ehtinyt toipua mieluisasta yllätyksestä ja on tietysti iloinen saamastaan tunnustuksesta.

Oululainen kuvataiteilija Leena Kangas on kirjoittanut kuvataidekritiikkejä viikoittain sanomalehti Kalevassa vuodesta 2006 lähtien.

”Sain tiedon palkinnosta jo noin pari viikkoa sitten, joten olen jo ehtinyt toipua tästä yllätyksestä. Olin kyllä ällikällä lyöty, mutta iloinen olen edelleen”, sanoo Kangas.

Hän kertoo saavansa palautetta silloin tällöin sekä lukijoilta että taiteilijoilta.

”Saan kritiikeistä kyllä enemmän palautetta kuin omasta taiteestani”, hän nauraa.

”Mutta luulen, että omasta taiteilijataustastani on jonkin verran hyötyä kritiikkien kirjoittamisessakin, ainakin ymmärrän tekemisen prosesseja tarkemmin. Haluan myös olla enemmän havaintolähtöinen kriitikko, ja ottaa myös huomioon lukijankunnan. Päivälehdessä niitä nimittäin lukevat muutkin kuin vain alan ammattilaiset.”

Tarkkoja havaintoja

Taidetoimikunnan perusteluissa kerrotaan, että kriitikkona toimiminen on muotoutunut viidessätoista vuodessa Leena Kankaan (s. 1963) toiseksi ammatiksi kuvataiteilijan työn rinnalle. Kangas osallistuu aktiivisesti näyttelyihin alueellisesti ja valtakunnallisesti. Kuvataiteilijaksi hän valmistui vuonna 1988 Kuvataideakatemiasta.

Kankaan mukaan sanomalehtikritiikki on rajallisen merkkimäärän vuoksi usein vain sarja välähdyksiä näyttelystä ja taiteilijan tuotannosta, mutta tiiviskin arvio onnistuu toisinaan tavoittamaan syvyyksiä. 

”Taiteilijataustasta johtuen Kangas tekee oivaltavia, spesifejä havaintoja työskentelyyn, materiaaleihin ja ilmaisullisiin yksityiskohtiin liittyen. Hän kirjoittaa eläytyvästi ja näkökulmia vaihdellen. Usein arviointeihin liittyy erillinen Kriitikko tiivistää -tekstiruutu, jossa hän nostaa esiin kaksi tulokulmaa, joista toinen saattaa sisältä myös kehitysehdotuksen. Kangas toimii välittäjänä ja tulkkina taiteen tekijöiden ja yleisön välillä. Hänen kritiikkinsä avautuvat asiantuntijoiden ohella myös yleisölle”, taidetoimikunta perustelee. 

Leena Kangas toimi vuonna 2019 ohjaajana MUU ry:n järjestämässä kritiikin kirjoittamisen Write and walk in Oulu -työpajassa. Taiken monitaidetoimikunnan kulttuurijournalismin jaoksen jäsenenä hän oli vuosina 2013–14. Kankaalle myönnettiin vuonna 2013 Suomen Taideyhdistyksen Edvard Richter -apuraha kuvataidearvostelijoille. 

Leena Kangas on Taidemaalariliiton, Oulun taiteilijaseuran ja Suomen arvostelijain liiton jäsen.

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Taiteilijataustasta johtuen Kangas tekee oivaltavia, spesifejä havaintoja työskentelyyn, materiaaleihin ja ilmaisullisiin yksityiskohtiin liittyen. Kuva: Juha Näppä

Lue myös

Lue lisää aiheesta