Siirry suoraan sisältöön

Oululainen Hauru kehitteli älykkään jätehuoltoratkaisun

24.2.2021

Käykö jäteauto kippaamassa puolityhjän jäteastian kyytiinsä vai täyttyykö se yli äyräiden? Oululainen Haurun Jäteauto Oy on ottanut käyttöönsä anturit, jotka kertovat milloin astiat kannattaa käydä tyhjentämässä.

Oululainen jätehuoltoyritys Haurun Jäteauto Oy otti viime vuonna käyttöön älykkään jätehuoltoratkaisun. Älykkään palvelusta tekee se, että jäteastiat ja syväkeräyssäiliöt varustetaan pinnanmittausantureilla, jotka mittaavat täyttöasteita 0-100 prosenttiin. Eli Haurun käyttämät anturit mahdollistavat oikea-aikaiset tyhjennykset, joista hyötyvät kaikki, mukaan lukien ympäristö.

”Osalla asiakkaistamme on selkeä näkemys jätehuollon kehittämistarpeista, joista tärkeimpinä yksittäisinä asioina korostuivat kierrätysasteen kehittäminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen. Älykäs jätehuolto mahdollistaa esimerkiksi suurimpien kiinteistöjen muovipakkausten kierrätyksen ja järjestelmä nostaa kierrätysasteen seuraavalle tasolle”, kertoo toimitusjohtaja Mikko Hauru Haurun Jäteauto Oy:stä.

Siisteys puoli ruokaa

Ensimmäisten joukossa Haurun jäteratkaisua oli kokeilemassa oululainen vuokra-asuntotoimija Osnakodit, joka valitsi ratkaisun kaikkiin Oulun talousalueen kohteisiinsa.

”Olemme yrittäneet toteuttaa pitkäjänteisesti ratkaisuja, joilla olemme onnistuneet pienentämään hiilijalanjälkeämme, kuten fossiilivapaa kiinteistösähkö sekä aurinkovoimalat ensimmäisissä kohteissamme. Älykäs jätehuoltoratkaisu on osa sitä”, kertoo isännöitsijä Joni Suomela.

Suomela korostaa ekologisuuden lisäksi myös muita etuja, kuten jäteastioiden ylitäyttymisistä johtuvat jätehuoneiden epäsiisteydet ja niistä heidän asukkailleen tästä aiheutuvat ongelmat.

”Totta kai siisteys vaikuttaa positiivisesti asumiskokemukseen”, Suomela lisää.

”Jätehuollon digitalisointi tulee muuttamaan ja helpottamaan käytännön arkea, kun jäteastiat kytketään älykkääseen Haurun verkkoon. Näin tieto liikkuu reaaliaikaisesti taloyhtiöstä suoraan jäteyhtiölle”, hän jatkaa.

Biokaasujäteautot jo käytössä

Hauru tyhjentää älykkäät jäteastiat sataprosenttisella biokaasulla. Yrityksellä on käytössään kolme biokaasulla kulkevaa jäteautoa. Biokaasuaikaan Hauru siirtyi jo vuonna 2018, ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana alan toimijana Pohjois-Suomessa.

”Ensimmäisen biokaasuauton laitoimme tilaukseen heti kun saimme tiedon Ruskon biokaasu-tankkausaseman rakentamisesta. Rekisterinumerolla BIO-18 kulkeva jäteauto on ollut monen oululaisen mielenkiinnon kohteena. Alkuvuodesta biokaasuperheemme sai uusimman tulokkaan, BIO-21”, kertoo Mikko Hauru.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Antura mittaa ja kertoo, milloin jäteastia olisi syytä tyhjentää. Kuva: Haurun Jäteauto Oy

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta