Siirry suoraan sisältöön

Oulu2026-kulttuuripersoona Anni Kinnunen: Oulussa on tilaa elää ja työskennellä rauhassa

24.9.2021

Mun Oulu julkaisee Oulu2026:n kulttuuripersoonaesittelyjä.

Kuvataiteilija Anni Kinnusen pääasiallinen väline on valokuva- ja videotaide, mutta työskentely on vuosien varrella laajentunut myös esineellisiin installaatioteoksiin. Kinnusen uusin näyttelykokonaisuus Safewords on nähtävillä 26. syyskuuta asti Galleria Harmajassa.

Kinnunen on itse kameransa kohteena, mutta teokset eivät ole omakuvia. Kuvissa esiintyy erilaisia hahmoja, jotka ovat heijasteita tekijän mielentiloista ja aikakauden tunnelmista. Myös kuvaustilanteet ovat aitoja eikä kuvakäsittelyohjelmalla rakennettuja, vaikka onnistuvatkin välttämään luonnollisuutta imitoivan kuvaston niin totaalisesti, että hänen kuviaan ei pidettäisi koskaan totena.

Kinnusen ensimmäinen yksityisnäyttely esitettiin Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2005. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa kansainvälisissä näyttelyissä, Saksassa, Tanskassa, Luxemburgissa, Sloveniassa, Italiassa, Japanissa, Kiinassa, Venäjällä, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Suomessa hän on ollut esillä useissa merkittävissä näyttelyissä. Kinnusen teoksista on julkaistu kaksi valokuvataidekirjaa, vuosina 2007 ja 2013, ja hänen teoksiaan on muun muassa Oulun taidemuseon, Tampereen kaupungin ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Anni?

"Hyvältä tuntuu! Teoskuvaani käytettiin kilpailuvaiheessa hankkeen kansainväliseen levitykseen suunnatun esitteen kannessa. Muutoin en ole omilta töiltäni ehtinyt hankkeeseen kummemmin paneutumaan, mutta toivon, että voin jotenkin olla osana rakentamassa juhlavuotta 2026."

Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?

"Pidän Oulusta koko ajan enemmän. Oulu näyttäytyy itselleni paikkana, jossa on tilaa elää ja työskennellä rauhassa – mikä on suuremmissa kaupungeissa hankalampaa. Oulussa asuminen edellyttää kuitenkin aktiivista toimintaa myös Helsingissä ja koko Suomessa, myös ulkomailla. Tänä vuonna esitän vielä yksityisnäyttelyn Helsingissä Galleria Halmetojassa ja olen kutsuttuna Keravan taidemuseon Ilmassa – On the Air -näyttelykokonaisuuteen."

Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?

"Eipä siihen ole olemassa mitään kaavaa. Pyrin pitämään vapaa-ajan suunnitelmia vapaina! En ole koskaan osannut vastata tähän kysymykseen siitä syystä, että teen töitä mihin aikaan tahansa ja kaikki tekeminen nivoutuu yhdeksi paketiksi, jota kutsun elämäksi. Kesäisin pidän siitä, että käyn juoksemassa ja uimassa."

Mitä Oulu2026:n kantava teema, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

"Esittäisin kysymyksen, miten esimerkiksi kulttuuria-alan ammattilaiset saataisiin pysymään Oulussa sen sijaan, että suuri osa muuttaa pääkaupunkiseudulle? Tämä vaikuttaisi suoraan siihen, että täällä olisi tekijöitä muuttamassa kulttuuri-ilmastoa ja myös enemmän mahdollisuuksia löytää kaltaisiaan erilaisiin yhteistyökuvioihin."

"Henkilökohtaisesta pyrin tuottamaan visuaalisesti kiinnostavia näyttelyitä, jotka temaattisesti käsittelevät erilaisia yhteiskunnassa nähtävillä olevia ilmiöitä. Pyrkimykseni ei ole ainoastaan muuttaa Oulun kulttuuri-ilmastoa vaan laajemmassa mittakaavassa nostaa kuvataiteen keinoin esille tärkeäksi kokemiani aiheita. Harmajassa nyt esillä olevassa näyttelykokonaisuudessa käsittelyssä on muun muassa väkivalta."

Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?

"Tässä on nyt kaikki mahdollisuudet näyttää mihin pystymme! Pikisaari, jossa myös työhuoneeni sijaitsee, on ollut hankkeen keskiössä. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, meneekö alueen kehitys kulttuuri edellä."

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

- Oulu2026 esittelee viikoittain alueen kulttuuripersoonia. Haastatteluja julkaistaan myös Mun Oulussa
- kulttuuripääkaupungin tapahtumia ja valmistelua voi seurata verkkosivuilla oulu2026.eu
- ota Oulu2026:n somekanavat seurantaan:
Facebook: @Oulu2026Official
Instagram: @oulu2026official
Twitter: @Oulu2026offici

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Taiteilija Anni Kinnunen
Oulussa vuonna 1978 syntynyt Anni Kinnunen on kuvataiteilija, jonka valokuva-ajattelu kiinnostaa niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Kuva: Anni Kinnunen

Lue myös

Lue lisää aiheesta