Oulu valmistautuu turvataitokasvatukseen

Turvataitokasvatuksessa herätetään lasta ja nuorta luottamaan omaan selviytymiseen. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koulutusten tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten kanssa työskentelevien turvataito-osaamista esi- ja perusopetuksessa lukuvuodesta 2021 eteenpäin.

”Oulu haluaa toimia turvataidoissa edelläkävijänä”, sanoo projektikoordinaattori Susanna Kauppinen. ”Turvataitokasvatuksen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten turvallista kasvua maailmassa, jossa medialla on keskeinen osa.”

Omat rajat vahvistuvat

Turvataitokasvatus kehittää lapsen ja nuoren itsearvostusta ja -tuntemusta. Se myös antaa luottamusta selviytymiseen sekä vahvistaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tietoisuus omasta kehosta ja omista rajoista lisääntyy.

Turvataitokasvatuksella lapsia ja nuoria myös autetaan ja ohjataan tunnistamaan uhkaavia tilanteita, annetaan valmiuksia toimia jämäkästi ja suojella itseään.

Olennaisena osana turvataitoja on rohkaista lapsia ja nuoria kertomaan huolistaan turvalliselle aikuiselle.

Nimekäs joukko kouluttajia

Kouluttajina tilaisuuksissa toimivat muun muassa lastenpsykiatri ja asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore sekä Suojellaan Lapsia ry:n erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen.

Kouluttajista Minna Andell ja Mirja Ylenius-Lehtonen ovat pitkän linjan erityisopettajia, jotka ovat kirjoittaneet tunne- ja turvataitokasvatuksen oppimateriaalin.

Kouluttajina toimivat myös nettihoukuttelun ja -häirinnän asiantuntija Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapset ry:stä sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seksuaaliterveyden ja -kasvatuksen asiantuntija Katriina Bildjuschkin.

Koulutukset on tarkoitettu Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen sekä hyvinvointipalvelujen, päiväkotien, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstölle.

Koulutukset järjestää Turvallinen Oulu -hanke, jonka päätavoitteena on ennalta ehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Koulutukset rahoittaa opetushallitus sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.