Siirry suoraan sisältöön

Oulu valmistautuu turvataitokasvatukseen

26.5.2020

Sosiaali- ja terveysministeriön Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelmassa esitetään, että turvataitokasvatus lapsille ja nuorille tulee velvoittavaksi esi- ja perusopetuksessa vuoteen 2025 mennessä. Oulu valmistautuu tulevaisuuteen kouluttamalla tänä syksynä henkilöstöään turvallisuusosaamiseen.

Koulutusten tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten kanssa työskentelevien turvataito-osaamista esi- ja perusopetuksessa lukuvuodesta 2021 eteenpäin.

”Oulu haluaa toimia turvataidoissa edelläkävijänä”, sanoo projektikoordinaattori Susanna Kauppinen. ”Turvataitokasvatuksen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten turvallista kasvua maailmassa, jossa medialla on keskeinen osa.”

Omat rajat vahvistuvat

Turvataitokasvatus kehittää lapsen ja nuoren itsearvostusta ja -tuntemusta. Se myös antaa luottamusta selviytymiseen sekä vahvistaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tietoisuus omasta kehosta ja omista rajoista lisääntyy.

Turvataitokasvatuksella lapsia ja nuoria myös autetaan ja ohjataan tunnistamaan uhkaavia tilanteita, annetaan valmiuksia toimia jämäkästi ja suojella itseään.

Olennaisena osana turvataitoja on rohkaista lapsia ja nuoria kertomaan huolistaan turvalliselle aikuiselle.

Nimekäs joukko kouluttajia

Kouluttajina tilaisuuksissa toimivat muun muassa lastenpsykiatri ja asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore sekä Suojellaan Lapsia ry:n erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen.

Kouluttajista Minna Andell ja Mirja Ylenius-Lehtonen ovat pitkän linjan erityisopettajia, jotka ovat kirjoittaneet tunne- ja turvataitokasvatuksen oppimateriaalin.

Kouluttajina toimivat myös nettihoukuttelun ja -häirinnän asiantuntija Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapset ry:stä sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seksuaaliterveyden ja -kasvatuksen asiantuntija Katriina Bildjuschkin.

Koulutukset on tarkoitettu Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen sekä hyvinvointipalvelujen, päiväkotien, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstölle.

Koulutukset järjestää Turvallinen Oulu -hanke, jonka päätavoitteena on ennalta ehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Koulutukset rahoittaa opetushallitus sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Polkupyörä, jonka takana värikkäitä graffiteja ja nuori skeittaamassa.
Turvataitokasvatuksessa herätetään lasta ja nuorta luottamaan omaan selviytymiseen. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös

Lue lisää aiheesta