Siirry suoraan sisältöön

Oulu Sinfonian syksy jatkuu erityisjärjestelyin kuukausi kerrallaan

22.10.2020

Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto toivoo, että vaikean vuoden jälkeen livemusiikki saisi ansaitsemansa arvostuksen.

Vaihtelevaa. Näin kuvaa Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto kuulumisiaan. Orkesterin konserttikausi alkoi syyskuun alussa. Poikkeussyksy on täynnä erityisjärjestelyitä, varautumista ja muutoksia.

Ohjelmistoa on julkaistu kuukausi kerrallaan. Kuusiston luotsaamalla Oulu Sinfonian henkilökunnalla on vahva tahto esiintyä ja mahdollistaa turvalliset musiikkielämykset.

”Niillä taidelaitoksilla, joiden toiminta on jollakin tavalla turvattu, on erityinen vastuu etunenässä pyrkiä siihen, että tapahtumia järjestetään”, Kuusisto sanoo.

Desinfioidut nuottitelineet ja narikasta luopuminen

Oulu Sinfonia on syksyn aikana soittanut loppuunmyytyjä konsertteja katsomolle, jonka täyttöaste on ollut alle puolet normaalista. Myös orkesterin kokoonpano on ollut tavallista pienempi, jotta turvavälit pystytään pitämään lavallakin.

Aiemmin orkesterin jäsenet ovat istuneet vieri vieressä ja katsoneet samaa nuottia. Nyt jokaisella on oma nuottitelineensä, joka desinfioidaan joka harjoituksen jälkeen.

Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto Oulun Musiikkikeskuksessa
Pidä turvaväli, muistuttaa tarra lattiassa.

Kun konserttikävijä saapuu Oulun Musiikkikeskukseen, heti ovella on tarjolla käsidesiä. Väliaikoja on pidennetty, konserttisaliin pääsee aiemmin kuin ennen ja narikan käytöstä on luovuttu, jotta jonoja ei syntyisi. Takin saa ottaa mukaan ja asettaa viereiselle penkille, joka tietenkin näinä aikoina on tyhjä.

”Meidän on varauduttava monella tavalla ja pystyttävä reagoimaan nopeasti. Esimerkiksi lipunmyyntiyhteistyökumppanin kautta saamme asiakkaiden yhteystiedot, jotta voimme tarvittaessa ottaa tietyn konsertin yleisössä olleisiin yhteyttä”, Kuusisto kertoo.

Hän on keväästä asti viikoittain osallistunut kotimaisten orkestereiden intendenttien aamukahveille, joissa on pohdittu turvajärjestelyitä tarkasti.

Konsertti ei ole itsestäänselvyys

Koronavuoden aikana on käynyt selväksi, että livemusiikilla on suuri merkitys niin muusikoille kuin yleisölle. Ihmiset ovat kaivanneet konsertteihin.

”Jos tästä ajasta jotain hyvää pitää keksiä, niin kukaan ei ainakaan ota livemusiikkia itsestäänselvyytenä”, Maija Kuusisto toteaa.

”Toivon mukaan tästä syntyy arvostus ihmisten kohtaamista, elävää taidetta ja kulttuuria kohtaan.”

Syysfestivaali ja joulun klassikoita

Marraskuussa Oulu Sinfonian ohjelmistoon kuuluu kuubalaisen musiikin rytmejä ja Syysfestivaali, jonka teemasäveltäjänä on Sibelius.

Joulukuussa on luvassa esimerkiksi Lumiukko-elokuva orkesterin säestämänä sekä Pähkinänsärkijä-baletin säveliä.

Oulu Sinfonian konserttien on tarkoitus löytyä 13. marraskuuta avattavasta Mun Oulun tapahtumakalenterista.

Maija Kuusistolla on uuden tapahtumakalenterin suhteen yksinkertainen toive:

”Toivottavasti ihmiset löytävät kalenterin äärelle.”

Mun Oulun tapahtumakalenteri julkaistaan 13. marraskuuta.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto
Konsertteihin on kaivattu. Oulu Sinfonian yleisössä on toimittu vastuullisesti, kiittelee Maija Kuusisto. (Kuvat: Sanna Häyrynen)

Liittyvät sisällöt

Lue myös