Siirry suoraan sisältöön

Oulu Sinfonian kausikonserttisarja alkaa suosikkiteoksella

21.9.2021

Oulu Sinfonia syksyn ensimmäisessä kausikonsertissa soivat saksalaiset ja venäläiset sävyt. Solistina kuullaan Oulu Sinfonian käyrätorven äänenjohtajaa Lauri Vasalaa.

Torstain 23. syyskuuta Tuulen morsian -konsertin ohjelmassa on kaksi mestariteosta myöhäisromantiikan viimeisiltä jättiläisiltä. Sergei Rahmaninovin kolmas sinfonia a-mollissa, 1936, kuuluu venäläissäveltäjän harvoihin vuoden 1917 jälkeen syntyneisiin teoksiin, ja saksalaisen Richard Straussin toinen käyrätorvikonsertto Es-duurissa, 1942, valmistui säveltäjän jo ilmoitettua uransa päättyneen.

Kumpikin teos kuuluu orkesterimusiikin kestosuosikkeihin. Konsertin solistina esiintyy Oulu Sinfonian käyrätorven äänenjohtaja Lauri Vasala. Straussin kahdesta käyrätorvikonsertosta nimenomaan nro 2 kuuluu Vasalan lempikappaleisiin.

“Tämän konserton olen aina halunnut esittää”, Vasala sanoo.

“Straussin ensimmäiseen konserttoon verrattuna tässä on pitempiä melodialinjoja, mutta se on myös haasteita täynnä. Se on raskas soitettava ja vaatii paljon notkeuttakin. Aina sitä on kuitenkin hieno soittaa.”

Ympyrä sulkeutuu

Vasala on esittänyt Straussin konserton vuonna 2017 diplomitutkinnossaan Taideyliopiston Sibelius-Akatamiassa. Oulu Sinfonian konsertti on silti Vasalan debyytti ammattilaisorkesterin solistina – ainakin melkein.

“Tässä konsertissa ympyrä tavallaan sulkeutuu”, Vasala sanoo.

“Olen nimittäin viidennellä luokalla soittanut Oulu Sinfonian solistina Tutti Juttu -konsertissa, ja orkesterissa soittaa myös ensimmäinen käyrätorven opettajani Jukka Yletyinen. Onhan se hienoa saada soittaa tämä konsertto juuri Oulu Sinfonian solistina.”

Vasala on syntyjään oululainen. Opiskeluaikansa hän asui Helsingissä ja vuoden Salzburgissa. Hän palasi Ouluun ensin orkesterin kakkoskäyrätorveksi ja nyttemmin äänenjohtajaksi.

McFall johtaa orkesteria

Konsertin avausteoksena kuullaan venäläissyntyisen Alissa Firsovan Die Windsbraut. Vasta 35-vuotiaan Firsovan teos on kiertänyt maailmaa muun muassa Winnipegin sinfoniaorkesterin, BBC Philharmonicin ja BBC:n Skottilaisen sinfoniaorkesterin konserteissa. Noin kymmenenminuuttista orkesterikappaletta on inspiroinut taiteilija Oskar Kokoschkan maalaus Tuulen morsian, 1913, hänestä ja rakastajattarestaan Alma Mahlerista.

Kauden avausta on perinteisesti johtanut orkesterin ylikapellimestari, mutta vasta nimitetyn brittiläisen Rumon Gamban aloittaessa kautensa vasta ensi tammikuussa avajaiskonsertin johtovastuun ottaa hänen maanmiehensä, Vorarlbergin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina toimiva Leo McFall.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lauri Vasala on syntynyt Oulussa. Konsertti on hänen debyyttinsä ammattilaisorkesterin solistisena äänenjohtajana. Kuva: Harri Tarvainen

Lue myös

Lue lisää aiheesta