Oulu – luontomatkailijan monipuolinen paratiisi

SUP-lautailu on ollut viime vuosina nosteessa koko Suomessa, myös Oulussa. Vesireittejä pitkin pääsee näkemään uusia maisemia. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Puut kaartuvat salmen ylle, ja kajakki lipuu tyynessä vedessä eteenpäin. Ympäriltä kuuluu vain linnunlaulua ja vedenliplatusta. Kun katselee ympärilleen, ei uskoisi olevansa muutaman kilometrin päässä Oulun Rotuaarilta. 

”Oulussa ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen luontoon. Juuri se on Oulun luontomatkailun hienous ja vahvuus”, toteaa Harri Rautava hymyillen. 

Silmiä hivelevä vesistömaisema löytyy Oulun Mustasalmelta, joka on Hietasaaren ja Mustasaaren erottava kapea salmi lähellä Toppilansaarta. 

”Mistä muusta kaupungista löytyy neljän kilometrin säteellä keskustasta monia näin upeita alueita? Meillä on Hietasaari, Oulun jokisuisto, Letonniemen suojelualue, Mustasalmi,” Rautava luettelee. 

Moni paikoista on paljasjalkaisellekin oululaiselle täysin vieras ja saattaa tarjota unohtumattoman luontoelämyksen. 

Lautalajeista vesiurheilun pariin 

Kempeleläislähtöinen Harri Rautava toimii Leijakoulu Lappiksen ja Oulun melontakeskuksen yrittäjänä. Linnansaaressa sijaitseva Oulun melontakeskus tarjoaa melontaan ja SUP-lautailuun liittyviä palveluita eli järjestää ohjattuja retkiä ja koulutusta sekä vuokraa ja myy varusteita. 

Vielä 2005 Rautava asui Irlannissa ja harrasti leijasurfausta.  

”Palasin Ouluun vuonna 2007 ja aloitin Lappiksessa leijahiihdon kouluttajana 2011. Tykkäsin itse lajista niin paljon, joten ajattelin, että kyllä oululaisetkin varmasti innostuvat tästä”, hän toteaa. 

Rautavalla oli takanaan pitkä historia eri lautalajien parissa, mutta muut veteen liittyvät lajit eivät olleet entuudestaan suurimpia suosikkeja. 

”Kävin uimassa ehkä pari kertaa kesässä – ja silloinkin mökkisaunasta”, Rautava toteaa. 

Leijahiihdon ja -surffauksen myötä hän hurahti suppailuun ja melontaan kesällä 2012 ja perusti oman vuokraamon seuraavana vuonna. Mustasalmi tarjosi Rautavallekin ensimmäisellä kerralla wau-efektin. 

”En tiennyt, että Oulussa on näin hienoja paikkoja! SUP-lautailu ei ollut siinä vaiheessa kovin tunnettu laji täällä. Täytyy sanoa, että sen jälkeen, kun olimme itse löytäneet lajin ja paikat, melkein talutimme oululaisia niskasta SUP-laudoille”, hän naurahtaa. 

Monipuolista tekemistä eritasoisille harrastajille 

Kun Oulussa vieraileva majoittuu vaikkapa keskustan hotelleissa, on valtava etu, että useat luontokohteet sekä vuokraamot ovat kävely- tai pyöräilymatkan päässä majoituspaikoista.  

”Parin päivän reissulla ei tarvitse käyttää tuntikausia ajamiseen, jotta on perillä luonnossa.” 

Rautavan mukaan Oulun pitäisi entistä paremmin onnistua brändäämään ja tuotteistamaan luontomatkailun monimuotoisuutta. 

”Samaan aikaan voi suppailla tyynessä jokisuistikossa vailla huolen häivää, kun lähellä olevassa Nallikarissa on mieletön aallokko leijasurffaukseen.” 

Luontomatkailukohteita ja -lajeja löytyy siis kaikentasoisille harrastajille. 

”Oulussa ei tähdätä yhdellä asialla kuuhun, vaan vaihtelua on paljon”, Rautava summaa. 

Valtava määrä vesiaktiviteetteja 

Rautavan luotsaama Suomen suurin vesiurheilukeskus on nyt täydessä toiminnassaan Linnansaaressa. Keskuksesta löytyvät Oulun melontakeskus, Oulu wakepark ja Oulun vesipuisto sekä vuokraamo, josta löytyy niin kajakkeja, SUP-lautoja kuin fatbikejakin.  

”Olemme saaneet kiitosta siitä, että olemme onnistuneet muuttamaan Oulun merellistä kaupunkinäkymää. Vesistö on nyt huomattavasti elävämmän näköinen kuin aiemmin.” 

Rautavan mukaan on ollut myös kiva huomata, että ihmiset pysähtyvät eri silloille katselemaan vedessä harrastavia ihmisiä. 

”Olen itsekin reissannut eri lajien perässä ympäri maailmaa, mutta herään aina uudelleen ja uudelleen siihen, kuinka hieno alue Oulu on.” 

Retkeilijä, muista nämä! 

Kunnioita luontoa, jossa saat liikkua. Ota huomioon kanssaretkeilijät ja tarkista, mihin saa sytyttää nuotion. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa, että retkietiketti on hallussa ja repussa tyhjä kassi roskia varten. Muista ainakin nämä säännöt: 

1. Pysyttele polulla. Älä tallaa kasveja turhaan. 

2. Kivikasojen tekeminen vahingoittaa luontoa ja kulttuuria, vaikka niistä saisikin kivan kuvan someen. 

3. Tarkista retkikohteesi mahdolliset liikkumisrajoitukset, joita voi olla esimerkiksi lintujen pesimäaikana.  

4. Meloessasi säilytä vähintään 50 metrin etäisyys mökkirannasta.  

5. Tarkista aina, onko alueella voimassa ruohikko- tai metsäpalovaroitus, jonka aikana tulenteko voi olla kiellettyä myös varatuilla tulentekopaikoilla.  

6. Ethän tiskaa tai peseydy shampoolla ja saippualla vesistössä. Imeytä pesuvedet maahan riittävän kaukana vesistöstä.  

Lisää ohjeita ja tarkka retkietiketti

Elämyksellisiä päiväretkiä heinäkuussa 

Ensimmäistä kertaa tänä kesänä Oulussa on tarjolla aktiviteettien viikko-ohjelma matkailijoille ja paikallisille asukkaille.  

VisitOulu kokoaa ohjelman, josta löytyy erilaisia elämystuotteita ja päiväretkiä Oulun seudulla heinäkuussa viikon jokaisena päivänä. Kohteina ovat esimerkiksi Liminka, Raahe, Rokua ja Hailuoto. Myös Oulun upeat museokohteet, kuten Turkansaari ja Kierikki ovat tarjolla viikko-ohjelmassa sekä luontokohteista Koiteli ja Liminganlahti.  

Toivottavasti mahdollisimman moni kaupunkilainen nauttii kesän tarjonnasta ja hyödyntää tämän upean tavan nauttia huolettomasti Oulun seudusta yhteismatkalla, ilman autoa. 

Oulun kaupunki on tehnyt Oulun mielenkiintoisimmista luontokohteista luontokohdekortit. Luontokohdekortit esittelevät kohteen ja kertovat sen palveluista. Korttien avulla pääset tutustumaan esimerkiksi Kaakkurin liikuntamaan, Hietasaaren, Koitelinkosken ja Letonniemen luontokohteisiin. Päiväretket operoi Saaga Travel. 

Luontokohdekortit pdf-tiedostoina löytyvät sivustolta ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/oulun-luontopolut-ja-suojelualueet. 

Kaikki ohjelmat löytyvät VisitOulun Elämysten olohuoneesta: visitoulu.fi/elamystenolohuone.