Siirry suoraan sisältöön

Oulu lunastaa mainettaan tanssin kaupunkina

11.9.2020

Ouluun on tuotu viime viikonloppuna kaksi kultasijaa ja kolme hopeasijaa valtakunnallisista tanssikisoista. Tanssijat ovat Tanssikeskus Citydancen oppilaita. 30 vuotta täyttävän tanssikeskuksen toimitusjohtaja Merja Satulehto uskoo koronavaikutuksista huolimatta tulevaisuuteen ja alan vetovoimaan.

Viikonloppuna kisattiin Performing Arts suomenmestaruus- ja ikämestaruuskisat Pajulahdessa. Osallistujia kisoihin oli yli 900 eri puolelta Suomea.

”Tanssijoiden riemu siitä, että vihdoin pääsi kilpailemaan ja esiintymään yleisön eteen, oli selkeästi aistittavissa”, kertoo kisoissa tuomarinakin ollut Merja Satulehto. ”Kilpailujen taso on todella kova erityisesti junioreiden ikäsarjassa, joten oululaisten menestyksestä voi olla ylpeä”.

Kultaa tanssivat duoissa juniorit I kilpailusarjassa Peppi Partanen ja Saimi Niemelä Marjukka Koivuniemen koreografialla. Juniori 1 Rising Star soolosarjassa kultaa tanssi Linnea Palovaara ja hänen koreografian oli suunnitellut Lotta Kyllönen-Jämsä.

Junioreiden pienryhmissä hopeaa tanssi ryhmä IGNEJ, jonka koreografian oli myös suunnitellut Kyllönen-Jämsä. Junioreiden muodostelmatanssissa hopean puolestaan sai CityTeens Asta Hartikaisen ja Soile Puumalaisen koreografialla. Kolmannen hopeasijan voitti aikuisten pienryhmä SweetArts AllStars, jossa koreografian tekivät Asta Hartikainen ja Marjukka Koivuniemi.

Oulun menestyksen takana on pitkäjänteinen työ

Satulehto kertoo oululaisen tanssimenestyksen takana olevan pitkäjänteinen työ, kokemus ja laaja tanssi-innostus, puhumattakaan ammattitaitoisista opettajista.

”Oulun vahvuus on ehdottomasti toimiva kolmijalkamme eli laaja harrastuskenttä, ammatillinen koulutus ja ammattimaisesti toimivat tanssiteatterit. Oulussa on valtava määrä vaihtoehtoja tanssinharrastajille ja kasvupolku ammattilaisuuteen OAMK:n tanssinopettajakoulutuksessa. Kaupungissa on myös mahdollisuuksia taiteelliseeen työhön, kuten JoJo – Oulun tanssin keskuksella tai Flow Productionsin tuotannoissa.”

Merja Satulehto uskoo tanssialan vetovoimaan vaikka korona on vaikuttanut toimintaan.

1300 tanssista innostunutta kerääntyy Ouluun lokakuussa

Oulussa järjestetään lokakuussa Lasten ja Aikuiset 2&3 IKM-kilpailut. Tapahtumaan odotetaan lähes 1300 osallistujaa ympäri Suomen. Järjestelyissä huomioidaan tanssin ja liikunnan kattojärjestöiltä saadut toimintaohjeet, jotka pohjautuvat viranomaisten linjauksiin. Toimintaohjeet menevät ennakkoon osanottajille, valmentajille ja tukijoukoille. Myös yleisö saa omat ohjeistuksensa.

”Tilanne on kaikille uusi. Käytännön järjestelyjä tulee monenlaisia. Esimerkiksi rajoitamme pääsylippujen määrää, yleisön pitää käyttää maskeja, eri paikkakunnilta tulevia pidetään eri tiloissa ja aikatauluja porrastetaan”, Satulehto listaa. ”Viime kädessä vastuu on kuitenkin jokaisella paikalla olijalla. Huolehditaan turvaväleistä ja hygieniasta eikä tulla paikalle vähänkään oireisena”.

Koronan vaikutukset näkyvät vielä

Koronakevään jälkeen eri liikuntapaikat ovat avanneet oviaan. Raskas kevät on kuitenkin jättänyt jälkensä liiketoimintaan ja koronan vaikutukset näkyvät edelleen asiakasmäärässä, hygieniaohjeina, turvaväleinä ja käsidesipulloina.

Satulehto myöntää olevansa helpottunut, kun tanssikeskuksen ovet jälleen avattiin.

”Olo on onnellinen, kun näen miten paljon harrastajat ovat tanssitunneille kaivanneet ja kuinka tärkeää, varsinkin monelle nuorelle, on ollut päästä takaisin omaan harrasteyhteisöön ja tanssikavereiden luo”.

Tanssikeskus ei ole selvinnyt koronasta ilman takaiskuja koronasta.

”Asiakasmäärä on supistunut ja se näkyy tietysti toiminnan volyymissa”.

Syksyllä 30 vuotta täyttävän Tanssikeskus Citydancen lähitulevaisuus näyttää Satulehdon mukaan kaikesta huolimatta valoisalta. Hän uskoo toiminnan elpymiseen ja normaalin arjen paluuseen.

”Tanssitapahtumia ja -kilpailuja järjestetään pikkuhiljaa. Meillä alan toimijoilla on usko tanssin vetovoimaan. Elämä jatkuu niin kuin tanssikin.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Nuoret tanssijat
CityTeens voitti hopeaa junioreiden muodostelmatanssissa. Kuva: Citydance.

Liittyvät sisällöt

Lue myös