Siirry suoraan sisältöön

Oulu-lisä yhtenä kaupungin säästötoimena - tukku toimia etenee päätöksentekoon

15.9.2020

Kaupunginhallitus käsitteli maanantain kokouksessaan ulkoisen arvioinnin esittämiä toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi. Asiat etenevät lautakuntiin päätöksentekoon. Kaupunginjohtaja otti peruskoulun palveluverkkoon liittyvän esityksen pois listalta.

Kaupungin teettämän ulkoisen arvioinnin tavoitteeksi on asetettu 50 miljoonan euron sopeuttaminen. Loppuraportti sisältää 120 toimenpidettä talouden tasapainottamiseksi.

Oulu-lisästä luopuminen toisi 730 000 euron säästön vuodessa

Lasten kotihoidon tuen harkinnanvarainen kuntalisä, Oulu-lisä, esitetään lakkautettavaksi 1.3.2021 alkaen. Kaupunginhallitus hyväksyi asian osaltaan eilen.

Oulu-lisää sai vuoden 2019 lopussa noin 750 perhettä ja kuluvan vuoden heinäkuussa 765 perhettä. Lisän kustannus kaupungille vuonna 2019 oli 731 300 euroa. Oulu-lisä on 80 euron kuntalisä, jota on maksettu perheille, joiden alle kouluikäiset lapset ovat kotihoidossa.

Avoimen varhaiskasvatuksen kuukausimaksun vaikutukset lisäarviointiin

Kotihoidossa olevilla lapsiperheillä on ollut mahdollisuus osallistua maksuttomiin avoimen varhaiskasvatuksen kerhoihin. Kaupunginhallitukselle esiteltiin ulkoisen arvioinnin ehdotusta 50 euron kuukausimaksun lisäämisestä. Kaupunginhallitus edellytti sivistys- ja kulttuurilautakuntaa tekemään taloudellisista vaikutuksesta kokonaisarvioinnin suhteessa säästöihin ennen lopullista päätöksentekoa.

Avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa ovat kahdesti ja kolmesti viikossa kokoontuvat yli 2-vuotiaiden kerhot, yli 3-vuotiaiden liikunta- ja ulkoiluleikkikoulut sekä 0-5-vuotiaiden ja heidän vanhempien perhekerhot. Kerhot on tarkoitettu vaihtoehdoksi perheille, joilla ei ole tarvetta jokapäiväiseen tai kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.

Elokuussa 2020 kerhoissa on ollut yhteensä 543 lasta. Tälle vuodelle on varattu määrärahoja noin 2,1 miljoonaa euroa.  Asiakasmaksu toisi kaupungille tuloja ensi vuonna 160 000 euroa, tulevaisuudessa vuositasolla yhteensä 360 000 euroa.

Henkilöstömenoista leikataan 10 miljoonaa

Henkilöstömenojen kohdennetaan yhteensä 10 miljoonan euron leikkaus, josta 5 miljoonaa kohdistetaan vuodelle 2021 ja loput vuodelle 2022. Varsinaiset toimet käsitellään talosarvion yhteydessä. Henkilöstön kanssa käydään tiivistä keskustelua säästötoimenpiteistä ja etsitään yhdessä keinoja henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseksi.


Harkinnanvaraisiin avustuksiin 10 prosentin leikkaus

Oulun kaupunki on myöntänyt vuonna 2019 harkinnanvaraisia avustuksia lähes 3 miljoonaa euroa. Kymmenen prosentin leikkaus kaikkien toimialojen avustuksista merkitsisi 294 432 euron vähennystä.

Esityksen mukaan harkinnanvaraisia avustuksia ei myönnettäisi kaupungin omaan toimintaan, markkinointi- ja näkyvyysyhteistyöhön liittyvä avustaminen siirrettäisiin osaksi yhteismarkkinointia, tapahtumien tukemiseen laaditaan toimintamalli, avustusprosessia ja myöntämiskriteereitä kehitetään.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan ennen kokousta kaupungin verkkosivulla.

Säästötoimia käsiteltiin 14.9. kokouksessa. Esityslista on luettavissa kaupungin verkkosivuilla.

Ulkoisen arvioinnin raportti säästötoimista (julkaistu helmikussa 2020)

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös