Siirry suoraan sisältöön

Oulu ja Schroderuksen Rakasta elämää -video näkyi ja kuului Kremlin palatsissa Moskovassa

2.3.2021

Petrus Schroderuksen “Rakasta elämää – Uusi päivä koittaa vielä!” -videota näytettiin Isänmaan puolustajan päivän juhlakonsertissa Venäjällä tiistaina 23. helmikuuta. Moskovan Kremlin palatsissa pidetty konsertti myös lähetettiin parhaaseen katseluaikaan Venäjän television Kanava 1:llä.

Konsertin juontajat kertoivat, että videolla poliisi Petrus Schroderus laulaa mahtavaa Rakastan sinua, elämä -laulua ja että hän sulatti sydämiä laulaessaan sitä Oulun tyhjentyneillä kaduilla.

Juontajat myös luonnehtivat, että poliisi laulaa kuuluisan venäläisen sävelmän intohimolla, optimismilla ja tulevaisuudenuskolla.

Rakkaus ja lämpö suomalaisiin

Lappeenrantalainen Tatjana Koponen katsoi juhlakonserttia kotonaan netistä.

”Kyseessä on virallisen vallan konsertti missä lauluja esitetään hyvin valikoidusti ja esiintyjät valitaan tarkasti”, Koponen sanoo.

Videolla on ollut kolme miljoona katselukertaa Venäjällä. Enkä ole nähnyt yhtä ainoaa kielteistä kommenttia.

Koponen huomauttaa, että Venäjällä sekä tavalliset ihmiset että virallinen johto suhtautuvat suurella lämmöllä ja rakkaudella Suomeen ja suomalaisuuteen.

”En ole aiemmin huomannut, että tällaisissa virallisissa konserteissa esitetään vastaavia videoita.”

Kutsuvieraskonsertissa paikalla oli pääasiassa Venäjän armeijan ja sotalaivaston johtoa. Presidentti Vladimir Putin ei osallistunut tilaisuuteen vaan hän tervehti yleisöä konsertin alussa videon välityksellä.

Onko hän oikea poliisi?

Business Oulun Venäjä-asioiden asiantuntija Maria Melnikova sanoo, että videopätkän esittäminen korkea-arvoisessa tilaisuudessa kertoo kunnioituksesta sen esittäjää Schroderusta kohtaan.

”Schroderuksen YouTube-videolla on ollut kolme miljoona katselukertaa Venäjällä. Enkä ole nähnyt yhtä ainoaa kielteistä kommenttia, jotkut venäläiset tosin epäilevät, onko hän oikeasti poliisi.

Melnikova selittää, että Venäjällä kunnioitetaan suuresti auktoriteetteja ja univormupukuiset miehet vetoavat naisiin. Suhtautuminen poliisiin Venäjällä on kuitenkin Melnikovan mukaan ristiriitaisempaa kuin Suomessa.

Kielitaito ja urat ihastuttavat

Melnikovan mukaan venäläiset ovat hurmaantuneita siitä, että Schroderus valitsi tämän rakastetun venäläisen laulun.

”Laulusta välittyvät myös venäläiset arvot kuten armeija, isänmaanrakkaus ja
-ylpeys, rehellinen työ sekä perheuskollisuus. Schroderuksen ääni myös muistuttaa venäläisiä heidän rakastamistaan neuvostoliittolaisista tenoreista Mark Bernesistä ja Georg Otsista”, Melnikova sanoo.

”Lisäksi Schroderus puhuu hyvää venäjää. Sitäkin arvostetaan, että hän tekee venäläistä kulttuuria tällä tavoin Suomessa tunnetuksi. Venäjällä etenkin naisia ihastuttaa, että kyseessä on mies, joka on tehnyt menestyksekkään uran kahdella eri alalla.”

Melnikova muistuttaa, että Schroderus lauloi myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville hänen vieraillessa Oulussa vuonna 2015.

 

Laulun juhlakonsertissa esittivät kokonaisuudessaan mongolialainen oopperalaulaja Ganbaatar Ariunbaatar ja Venäjän armeijan orkesteri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrus Schroderuksen lauluesitys videolta näkyi myös virallisen Venäjän pääkanavalla. Kuva: Tatjana Koponen

Lue myös

Lue lisää aiheesta