Siirry suoraan sisältöön

Oulu havittelee erä- ja luontomuseota – Kierikin sijaan esitetään paikkaa kaupunkikeskustasta

5.2.2021

Oulun kaupunginhallitus teki esityksen, jolla osallistutaan Suomen luonto- ja eräkulttuurimuseon sijaintipaikkakilpailuun. Museon paikaksi ehdotetaan neljää eri vaihtoehtoa kaupunkikeskustasta.

Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys on maa- ja metsätalousministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä museoviraston tukemana käynnistänyt vuoden 2020 alussa hankkeen valtakunnallisen, luonnon virkistyskäyttömuotoja yhdistävän, uuden museon aikaansaamiseksi.

Tarjolla on ajankohtainen ja valmis konsepti, jolla voidaan saavuttaa 100 000 kävijää vuodessa ja 5 miljoonan euron vuotuinen aluetalousvaikutus.

 Tavoitteena on luoda kansainvälisesti vetovoimainen, kunnianhimoinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava Suomen luonto- ja eräkulttuurin kokemisen ja esittelyn paikka.

Oulun kaupunginhallitus teki 18. tammikuuta kokouksessaan yksimielisen päätöksen osallistua Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikkakuntaa koskevaan kilpailuun.

Tarjolla neljää vaihtoehtoa

Oulu tarjoaa museolle neljää vaihtoehtoista paikkaa, joissa jokaisessa vaihtoehdossa museota esitetään sijoitettavaksi uudisrakennukseen. Tällä etsitään arkkitehtonisesti vaikuttavan kokonaisuuden rakentamisen mahdollisuuksia.

Uuden museon sijaintikriteereiden mukaan kohteen tulee olla helposti saavuttavissa julkisilla kulkuvälineillä ja sillä tulee olla keskeinen sijainti kaupunkirakenteessa.

Kaupungin hallitus esitti hakemuksessa museon paikaksi seuraavia vaihtoehtoja: Merikeskusta Toppilan Salmessa, torinrantaan rakentuvaa Tervakiinteistöt Oy:n Terwa Tower hanketta, Pikisaarta ja Tietomaan laajennusta, jonne voitaisiin osoittaa tilat museolle.

Hinta noin 30 miljoonaa

Vaihtoehdosta riippuen rakennushankkeen toteuttaja on joko Oulun kaupunki tai yksityinen rakentaja.  Oulun kaupungilla on valmius rahoittaa museoinvestointia ja sen ylläpitoa.

Museo tarvitsee noin 6000 neliön suuruiset tilat, mikä merkitsee 25–30 miljoonan euron investointia.

”Erä- ja luontokulttuurimuseo olisi erinomainen lisä Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan museotarjontaan. Oulu olisi luonteva paikka sijoittaa yksi valtakunnallinen vastuumuseo”, kertoo Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.

Keskusta aloitteen takana

Keskustan valtuustoryhmä jätti 7. joulukuuta 2020 valtuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa ehdotettiin Oulun kaupungin ilmoittautumista mukaan tavoittelemaan Erä- ja luontokulttuurimuseota ja museon sijoittamista Kierikkikeskuksen yhteyteen Yli-Iihin.

”Itse museorakennus ei Kierikin osalta täytä hakemuksen ehtoja. Valitettavasti. Siten oli tarpeen esittää muita lähempänä kaupungin keskustaa olevia sijoitusvaihtoehtoja”, myöntää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Keskustan valtuutettu, Mirja Vehkaperä.

”Oululla on aito potentiaali profiloitua erä- ja luontoelämysten keskukseksi. Keskustalle luontosuhde on arkinen ja käytännöllinen. Olen iloinen, että museohanke on saanut meidät kaikki mukaan ja ideoita sinkoilee sijoituspaikan, toiminnan ja museon kehittämisen suhteen”, Vehkaperä korostaa.

25 hakijasta jatkoon valitaan neljä paikkakuntaa maaliskuun 2021 alussa. Museon sijainti paikkakunta päätetään kevään aikana.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun kaupunginhallitus ei esittänyt luonto- ja erämuseon paikaksi Kierikkiä. Kuva: Carita Forsman

Lue myös

Lue lisää aiheesta