Siirry suoraan sisältöön

Oulu haluaa kehittyä merikaupunkina - osallistu kuvakisaan

25.6.2020

Oululaisten tärkeimpiä merellisiä paikkoja ovat Ranta-Toppila, Hietasaari, Nallikari sekä Martinniemi. Lisäksi veneilijöille tärkeitä paikkoja ovat Kattilankalla, Maijanletto sekä Kropsu, joka on talvellakin suosittu retkeilykohde.

Merellisistä paikoista kyseltiin kuntalaisilta keväällä 2020 osana Merikaupunki Oulu -suunnitelmaa, ja vastaajia oli reilu tuhat. Kysely vahvisti käsitystä siitä, että merellisyys aiheena kiinnostaa Oulussa suuresti, mutta näkyy tällä hetkellä heikosti.

Vastauksissa toivottiin merellisyyden näkyvän tulevaisuudessa nykyistä vahvemmin ja annettiin runsaasti ideoita eri alueiden kehittämiseen. Erityisesti vastauksissa toivottiin virkistysreittejä ja näkymien avaamista merelle, satamien kehittämistä sekä palveluita ja tapahtumia.

Luonnonmukaisuus ja palvelut tärkeitä

Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelman laatiminen käynnistettiin loppuvuodesta 2019. Aihe on herättänyt runsaasti kiinnostusta kaupunkilaisten, yritysten, yhdistysten ja päättäjien keskuudessa, ja jo tähän mennessä on saatu laajasti erilaisia näkemyksiä, toiveita ja kehitysideoita.

Kyselyn vastauksia hyödynnetään Oulun meri- ja ranta-alueiden kehittämisprofiilien suunnittelussa. Vastaajat mm. toivovat tulevaisuudessa näkevänsä Liminganlahden ja ns. Kellon saariston (mm. Kraaseli ja Kotakari) selkeästi samanlaisena luonnonmukaisena alueena kuin nyt, ja alueilla onkin merkittäviä luontoarvoja. Eniten rakentamista ja toimintoja toivottiin Toppilan ja Pateniemen ranta-alueille sekä Virpiniemeen ja Kiviniemeen. Vastauksissa useilla alueilla korostuivat sekä luonnonmukaisuus että toimintojen kehittäminen. Muutosta nykyiseen toivottiin eniten Varjakan sekä Toppilan ja Pateniemen ranta-alueille.

”Kyselyn tulemista kumpuaa esiin toive kehittämisestä ja muutoksesta, mutta tärkeitä luontoarvoja kunnioittaen. Siten, että yhä useampi pääsisi nauttimaan näistä merellisistä kohteista”, tiivistää yleiskaavasuunnittelija Virpi Haverinen.  

”Tavoitesuunnitelman laatimisen kannalta oli mukavaa huomata, että eri alueilla nousivat esiin samantyyppiset teemat vastaajien kesken, eivätkä toiveet kehittämiset suhteen ole kovin ristiriitaisia. Kyselyn tulokset antavat hyvät eväät alueiden profilointiin.”, kuvaa asiantuntija Susanna Harvio konsulttiyhtiö WSP:stä.

Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelmatyö jatkuu kyselyn ja visiotyöpajan vastauksia hyödyntävällä karttatyöpajalla 21.9.2020. Tavoitesuunnitelmatyö valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ranta-Toppilan satamasta Oulun merellisyyden kärkikohde

Konkreettisena avauksena merellisen Oulun kehittämisessä uudesta Ranta-Toppilan vierasvenesatamasta halutaan luoda 300 venepaikan elämyskeskus. Se toimisi porttina merelle ja Ouluun niin veneilijöille, matkailijoille, harrastajille kuin vain merellisestä tunnelmasta nautiskelijoille. Uusi vierasvenesatama olisi kaikille avoin ja mahdollisuuksia tarjoava Oulun merellinen olohuone. Alueelle sopisi hyvin elämyksellinen ravintola- tai majoituslaivatoiminta, ja elämyskeskus kytkisi yhteen palveluita ja erilaisia tapoja kokea merellisyyttä.

Ranta-Toppilan venesataman alueelle on suunniteltu esim. saunaa, talviuintipaikkaa ja vesiliikuntakeskusta, josta on mahdollista lähteä harrastamaan monipuolisesti eri lajeja. Ranta-Toppila Oulun vanhimpana satamapaikkana on luontainen hyvä paikka satamalle, ja mahdollistaa helpon, nopean ja turvallisen pääsyn merelle. Sataman alueesta on laadittu yleissuunnitelma ja investointilaskelmia, ja toimijaa alueelle lähdetään hakemaan elokuussa 2020.

Tavoitesuunnitelman laatimisen vaiheita voi seurata kaupungin nettisivulta.

Minun merikaupunkini -kuvakisa alkaa 25.6.

Oulun kaupunki aloittaa yhdessä merellisten yhteistyökumppaneidensa kanssa Minun merikaupunkini -kuvakilpailun, jossa jakamalla Mun Oulu -kaupunkimediassa kesällä kuvia oululaisista merellisistä mielipaikoista ja merikaupungin tunnelmasta voi ottaa osaa kilpailuun sekä merellisten palkintojen arvontaan. Kilpailuaika on 25.6.–31.7.

Pääpalkintona kisassa on lahjakortteja Elämysten olohuoneeseen, risteilylahjakortti Oulu Linesille sekä Oulu-tuotteita.

Osallistu kisaan Mun Oulun "osallistu" sivulla.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Vesistöä Oulun edustalta.
Merikaupunki Oulu -kyselyn vastauksissa toivottiin virkistysreittejä ja näkymien avaamista merelle, satamien kehittämistä sekä palveluita ja tapahtumia. Kuva: kaupungin kuva-arkisto.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta