Siirry suoraan sisältöön

OTPS järjestää Puuvenepäivän jälleen Seelarissa

13.8.2021

Oulun Työväen Pursiseura eli OTPS järjestää ilmaisen Puuvenepäivän Hietasaaressa sijaitsevassa Seelarin veneilysatamassa lauantaina 14. elokuuta. Seelariin on mahdollista tuoda silloin nähtäville omat puuveneensä, joiden omistajat voivat kertoa veneidensä historiasta ja jakaa veneilyharrastukseen liittyviä kokemuksia. Puuvenepäivä järjestettiin edellisen kerran viime vuonna.

Oulun Työväen Pursiseura järjestää Hietasaaren veneilykeskus Seelarissa Puuvenepäivän lauantaina 14. elokuuta. Tämä on koko perheen ulkoilu- ja puuvenetapahtuma, jossa vierailijat voivat nähdä erilaisia puuveneitä. Tähän tapahtumaan on mahdollista tuoda nähtäville oma puuveneensä. Puuvenepäivä alkaa kello 12 ja se jatkuu kello 16 saakka. Tapahtuma on ilmainen.

Edessä on hyväkuntoinen puuvene Seelarin veneilysatamassa.

Puuvenepäivän ohjelmassa on tärkeässä osassa veneilyharrastukseen liittyvän tiedon jakaminen. Tässä tapahtumassa veneiden omistajat voivat kertoa veneidensä ylläpidosta, niiden historiasta ja myös puuveneiden soveltumisesta pohjoisille vesille. Tapahtuman ajan tarjolla on noutopöytä Seelarin kahvilassa. Hietasaaressa sijaitsevassa Oulun Työväen Pursiseuran satamassa järjestettiin Puuvenepäivä edellisen kerran viime vuonna.

”Kaksi vuotta sitten syksyllä perustettiin jaosto, mutta koronan vuoksi lähti hitaasti liikkeelle”, Oulun Työväen Pursiseuran puuvenejaostovastaava Lauri Haapala muistelee. Jaoston tavoitteena on vahvistaa puuvenekulttuuria ja puuveneilyä yleensäkin.

”Puunveneen ylläpito ei ole sen vaikeampaa kuin lasikuituveneen ylläpito, mikäli vene on oikein valmistettu ja siitä pidetään normaalisti ja säännöllisesti huolta”, Haapala kertoo.

Puuvenepäivä järjestettiin viime vuoden elokuussa pidemmän tauon jälkeen. Haapalan mukaan puuveneitä on pidetty esillä aikaisemmin useita vuosia sitten.

Nämä Seelarin veneilysatamassa olevat veneet ovat nimeltään Hai-veneitä.

Laiturilla oltava varovainen

Viime vuonna alkanut koronapandemia ei ole vielä kokonaan päättynyt. Tämä merkitsee sitä, että myös Oulun Työväen Pursiseuran järjestämässä Puuvenepäivässä noudatetaan varotoimia tulevana lauantaina.

”Toivomme että kaikki tapahtuman vieraat ovat oireettomia, sisätiloissa eli kahvilassa on saatavilla käsidesi ja maskeja. Hietasaaren Koffik kahvilassa on sisätiloissa käytössä vain merkatut pöydät. Ulkoterassilla on pöydillä enemmän turvavälejä”, Seelarin vuorovastaava Anu Robas kertoo.

Hän mainitsee myös sen, että käsidesiä ja maskeja on saatavilla koko vierasvenelaiturin alueelta.

Koska Puuvenepäivä järjestetään vesistön rannassa, se vaatii vierailijoilta erityistä tarkkuutta. Tapahtuman järjestäjien mukaan vierailijoiden on huomioitava se, että veneilysatamassa liikutaan omalla vastuulla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tapahtumaan saapuvien lasten on oltava laiturilla aikuisten valvonnassa.

Toiminta alkoi kilpapurjehduksesta

Oulun Työväen Pursiseuran on perustettu vuonna 1912, joten sen toiminnalla on pitkät perinteet. Se on ollut kilpapurjehdusseura alusta alkaen, jolloin kilpailtiin vielä omatekoisilla ja kalastuskäyttöön tarkoitetuilla veneillä. Seuran käyttöön tuli ensimmäinen Hai-vene vuonna 1953. Tällaisia Hai-veneitä oli seuran käytössä enimmillään kymmenkunta. Seura aloitti myös junioritoiminnan 1950-luvulla.

Oulun Työväen Pursiseuran satama-alue sijaitsee Hietasaaren, Pajusaaren ja Pöllisaaren ympäristössä. Kyseisen seuran jäsenten käytössä on siellä 156 laituripaikkaa, telakointialue ja myös kaksi hallia veneiden talvisäilytystä varten. Pajusaaressa on myös oleskelu- ja leirintäalue.

Venesataman lähellä sijaitsee tilausravintola Seelari, jota Oulun Työväen Pursiseura vuokraa erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Näitä tapahtumia ovat erilaiset juhlat, kokoukset ja saunaillat. Seelarissa on 100 hengen kapasiteetti ja paikassa on suurtalouskeittiö.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun Työväen Pursiseuran puuvenejaostovastaava Lauri Haapala omistamansa puuveneen kannella Seelarin veneilysatamassa. Kuvat: Petri Isoniemi

Lue myös

Lue lisää aiheesta