Siirry suoraan sisältöön

Osallistuvan budjetoinnin ideat työstetään äänestysvalmiiksi

3.6.2021

Oululaiset ehdottivat runsain joukoin ideoita, joihin kaupungin osallistuvan budjetoinnin varoja tulisi käyttää. Seuraavaksi kaupunkilaisten kehitysideat arvioidaan ja toteuttamiskelpoiset viedään äänestykseen.

Oulun kaupungin osallistuvaan budjetointiin tuli määräaikaan mennessä kaupunkilaisilta 125 ideaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Noin puolet ehdotuksista koski liikuntapalveluita.

"Onkohan koronapandemian vaikutusta, mutta erityisesti liikuntaportaita, skeittipuistoja ja ulkokuntosaleja ehdotettiin", kertoo kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori Anne Kippola.

Myös yhdyskunta ja ympäristöpalveluja sekä kulttuuria ja tapahtumia koskevia ideoita tuli paljon.

"Myös näissä ideoissa korostuvat ulkoilma-aktiviteetit", Kippola tarkentaa.

Seuraava askel on ideoiden kehittäminen eteenpäin. Ensin kaikki annetut ideat tarkastetaan. Ideoita kehitetään toteutettavaan muotoon ja niihin tarvittava budjetti kartoitetaan.

"Valitettavasti heti alussa karsiutuvat pois ne, joihin varattu budjetti ei riitä. Osallistuvan budjetoinnin määräraha on tänä vuonna 50 000 euroa", kertoo Kippola.

Myös sellaiset ideat, jotka on kohdistettu muille kuin kaupungin toimivallan alaisiin asioihin tai alueisiin karsiutuvat valitettavasti pois.

"Kehitämme ideoita yhteistyössä asukkaiden, kaupungin asiantuntijoiden ja eri toimijoiden kanssa. Kun työ saadaan tehtyä, kaikki toteuttamiskelpoiset ideat viedään ensi syksynä äänestykseen", Kippola kertoo.

Runsaan ideamäärän lisäksi riemua on tuonut kaupunkilaisten aktiivisuus. Ideat keräsivät Osallistu Oulu -sivustolla lähes sata kommenttia ja yli tuhat kannatusta.

Lopullisten ehdotusten äänestysaika on syksyllä noin kaksi viikkoa. Ne ideat, jotka eivät ole toteutettavissa osallistuvan budjetoinnin avulla toimitetaan kuitenkin kaupungin eri toimialoille tiedoksi.

"Näin kuntalaisten ideat tulevat kuulluiksi ja terveiset menevät perille oikeaan osoitteeseen", Kippola summaa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hollilava Hollihaan puistossa.
Osallistuvan budjetoinnin avulla on saatu Oulun kaupunkikuvaan eloa – muun muassa Hollilava vakiinnutettiin Hollihaan puistoon osallistuvan budjetoinnin tuella. Kuva: Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta