Siirry suoraan sisältöön

Opiskelijoiden 300 minuutin lukuhaaste jatkuu tänään Oulussa

28.4.2020

Viime vuonna julkaistusta 300 minuutin lukuhaasteesta julkaistaan jo kolmas osa. Kolmoshaaste on toteutettu yhteistyössä Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion sekä Limingan kirjaston ”En oo koskaan yhtään kirjaa lukenu, enkä lue” -hankkeen kanssa.

300 minuutin lukuhaasteeseen voi lukea mitä vain kirjallisuutta, ja tämä onkin hyvä hetki tarttua esimerkiksi e-kirjaan tai tutkia oman kirjahyllyn aarteita. Haasteeseen voi osallistua jakamalla lukemisensa somessa tunnisteella #lukuhaaste300.

Haasteen lukutapoja ovat olleet ideoimassa Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion (OSYK) opiskelijat. Lukion opiskelijoille järjestettiin myös haasteen kuvituskilpailu, jonka voitti Ella Jänkälä. Ellan kuvitusten pohjalta julisteen ilmeen on tehnyt graafinen suunnittelija Riikka Savela. Haaste on suunnattu nuorille, mutta haasteeseen voivat aivan hyvin tarttua kaikki, jotka kaipaavat lisäpotkua lukemiseen.

Tällä kertaa lukuhaasteessa luetaan 30 minuuttia kerrallaan, kymmenellä eri tyylillä. Lukutyylit voi valita 34 eri lukutyylin joukosta; lukemista bileissä, mopomiitissä, äidin kääkätyksen jälkeen tai vaikkapa velvollisuuksia vältellessä.

Kirjastolive esittelee haasteen youtubessa

Tänään myös OSYK lähtee mukaan haasteeseen koko koulun voimin ja lukee tiistaina yhden oppitunnin ajan klo 13.15 - 14.30. Kuvia opiskelijoiden ja opettajien lukupaikoista ja -tavoista jaetaan koulun Instagram-tilillä @osykinsta ja osa myös Oulun kaupunginkirjaston tilillä @oulunkaupunginkirjasto ja kirjaston nuoret tilillä @kirjastogram.

Kolmoshaaste esitellään myös Oulun kaupunginkirjaston Kirjastolivessä 7. toukokuuta klo 12 kirjaston Youtube-kanavalla. Mukana livessä on haasteen kuvittanut opiskelija Ella Jänkälä. Livessä vinkataan myös e-kirjallisuutta nuorille ja nuorille aikuisille.

300 minuutin lukuhaastetta voidaan käyttää kaikkialla Suomessa. Haasteen ensimmäisestä osasta on julkaistu myös oppimisympäristöissä käytettävät lukutapakortit. Lukuhaasteen versiot on julkaistu myös ruotsiksi ja englanniksi, kolmoshaasteen kieliversiot julkaistaan lähiaikoina.

300 minuutin lukuhaaste on alun perin oululaisen Jäälin koulun oppilaskunnan ideoima, ja se on julkaistu yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa. Haaste on mukana myös valtakunnallisessa Lukuliikkeessä.

Haastelomake on verkossa käytettävä interaktiivinen lomake. Haasteen voi siis tallentaa omaan puhelimeen ja merkitä siihen käytetyt lukutavat. Lukuhaasteen voit ladata verkkosivuilta: www.ouka.fi/lukuhaaste300

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lukion opiskelijoille järjestettiin haasteen kuvituskilpailu, jonka voitti Ella Jänkälä. Ellan kuvitusten pohjalta julisteen ilmeen on tehnyt graafinen suunnittelija Riikka Savela.

Lue myös

Lue lisää aiheesta