Siirry suoraan sisältöön

Opiskelijavappua vietetään Oulussa tänäkin vuonna pääosin etänä

30.4.2021

Tämäkin vappu sujuu koronarajoitusten merkeissä. Onneksi opiskelijajärjestöt ovat myös tänä vuonna olleet innokkaita järjestämään etätapahtumia.

Oulun Teekkariyhdistyksen isäntä ja varapuheenjohtaja Essi Lampela on tyytyväinen tämän vuoden vappujuhlintojen sujumiseen. Toinen koronakevät on houkutellut etäaikaan tottuneita opiskelijoita etäyhteyksin järjestettäviin tapahtumiin, joista tapahtumajärjestelyistä vastaava Lampela on ollut innoissaan.

”Viime vuonna osallistujat olivat etätapahtumissa ehkä enemmän sivusta seuraajan roolissa. Tänä vuonna he pääsevät itsekin osallistumaan kunnolla tapahtumaan. Viime vuoteen verrattuna ihmiset ehkä osaavat käyttää esimerkiksi Zoomia paremmin, mikä on voinut vaikuttaa osallistujien määrään., ei ois pystynyt viime vuonna järjestämääkään, kun ihmiset eivät välttämättä oikein osanneet käyttää näitä alustoja ja olivat negatiivisia sen suhteen, ettei normaaleja tapahtumia ole”, kolmatta vuotta ympäristötekniikkaa opiskeleva Lampela kertoo.

Perinteistä pitänyt luopua

Tänä vuonna vastaanotto etätapahtumia kohtaan on ollut selvästi myönteisempi. Saman on huomannut Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Osakon varapuheenjohtajana sekä sosiaali- ja terveysalan ainejärjestön Osasto ry:n puheenjohtajana toimiva Hannu Halonen.

”Aluksi fiilikset olivat hieman skeptiset sen suhteen, miten vappu tulisi tänä vuonna sujumaan. Onneksi järjestöt ovat olleet innovatiivisia näiden tapahtumien järjestämisessä, ja ne ovat keränneet paljon osallistujia”, kertoo kolmatta vuotta sosionomiopintojaan suorittava Halonen.

Molemmat järjestöaktiivit myöntävät olevansa harmissaan siitä, että toista vuotta peräkkäin perinteiksi nousseita vapputapahtumia on jouduttu siirtämään tai perumaan. Lampelaa harmittaa erityisesti fukseihin liittyvien vappuperinteiden, kuten fuksien kastamisen, peruuntuminen, mutta perinnettä on tarkoitus jatkaa heti, kun se vain on mahdollista. Osasto ry:n vappuperinteenä olleet sitsit sekä opiskelijakunta Osakon perinteinen vappusuunnistus jäivät myös toteutumatta.

Vappujuhlintaa omissa porukoissa

Sekä Lampela että Halonen toivovat, ettei vappujuhlinnan mainingeissa koronarajoituksia rikottaisi, jotta tilanne pääsisi joskus rauhoittumaan.

”Juhliminen on ihan hyväksyttävä asia, jos silloinkin muistetaan pysyä vaan omissa porukoissa”, sanoo Halonen.

Lampela puolestaan muistuttaa, että tilanteen rauhoittuminen auttaisi myös syksyä ajatellen, jotta silloin pystyisi järjestämään ihan oikeitakin tapahtumia ja pitämään yhdessä hauskaa.

Mahdollisesti yksin vappuaan viettävien Lampela toivoo ottavan rohkeasti osaa erilaisiin etätapahtumiin. Jos vielä keväänä hinkua tapahtumiin osallistumiselle ei löydy, niin viimeistään syksyllä hän toivoo yksinäiseksi itsensä tuntevien osallistuvan tapahtumiin.

”Ja vaikka Teekkariyhdistys sattuisikin olemaan tapahtumien järjestäjänä, niin tapahtumiin on aina tervetullut riippumatta siitä, löytyykö sitä teekkarilakkia vai ei”, Lampela hymyilee.

Tapahtumia on riittänyt

Teekkariyhdistys aloitti vapunvieton perjantaina 23. huhtikuuta Vapunavajaisilla, joka on järjestetty yhteistyössä kattokiltojen kanssa ja suunnattu kaikille opiskelijoille. Lisäksi on ollut Syyninmaalla koronarajoitukset huomioiden tehtyjä ympäriajoja, joissa killat ovat kuvanneet videoita, jotka myöhemmin striimataan. Aikaisemmin Hevimestassa järjestetty päiväkännitapahtuma toteutettiin tänä vuonna verkkokokouspalvelu Zoomissa baaritunnelmaa luoneen simulaattorin avulla. Lisäksi Zoomissa järjestetään myös perinteiset sitsit sekä Waaton bileet.

Oulun ammattikorkeakoulun ainejärjestöillä on puolestaan ollut eri tapahtumia, joista osa on järjestetty kahden tai useamman järjestön yhteistyönä. Osasto ry järjestää vappuaattona katsojille striimattavan drinkkien testaus -tapahtuman, joissa hallituslaiset maistelevat tapahtumaa varteen tehtyyn kyselyyn vastanneiden drinkkiehdotuksia. Parhaan drinkin ehdottaja palkitaan lahjakortilla Kauppuri5:seen.

Osakolla aika on mennyt enimmäkseen ainejärjestöjen vapputapahtumien koordinoimiseen. Vappuaattona opiskelijakunta järjestää etärave -tapahtuman, joka striimataan kotisohville suoraan Basso Clubilta ja jossa kuulijoita viihdyttää viisi dj:ta.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oi niitä aikoja! Arkistokuva vuodelta 2002. Tänä vuonna opiskelijavappukin on jälleen pienimuotoinen. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta