Siirry suoraan sisältöön

Opetellaan yhdessä digitaitoja

1.9.2020

Näkökulman kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin.

Olemme joutuneet nyt koronan myötä miettimään uudenlaisia tapoja tehdä asioita. Muutos ei ole ollut niin suuri meille, joilla digitaidot ovat jo hallussa. Kirjaston ollessa kiinni e-kirjoja ja äänikirjoja löytyy niin kirjastojen kuin kaupallisten tarjoajien valikoimista. Jumppien peruunnuttua netistä on löytynyt monenlaisia virtuaalijumppia.

Tilanne on kuitenkin toisenlainen heille, joille uusien digipalveluiden käyttäminen ei ole vielä niin tuttua. Kaikilla ei ole osaamista opetella itsenäisesti uusien laitteiden tai digitaalisten palveluiden käyttämistä, tai etsiä tietoa internetin suomista mahdollisuuksista. Onneksi kaikkea ei tarvitsekaan tietää valmiiksi tai opetella yksin, vaan meistä jokainen voi auttaa ja opastaa läheisiämme. Ei tarvitse olla mikään digivelho, vaan pienikin asia, jonka osaan itse ja voin neuvoa, voi helpottaa toisen arkea suuresti.

Digitaidot eivät ole mitään äidinmaidossa saatuja taitoja, vaan asioita, joita opitaan ja opetellaan. Samalla tavalla kuin opetellaan monia muitakin asioita elämän aikana. Ei tarvitse hävetä, vaikka älypuhelimen tai internetin käyttäminen eivät olekaan tuttuja tai suju jouhevasti, vaan neuvoa saa kysyä – eihän sitä muuten opi! Taannoin autoin äitiäni ruokaostosten tilaamisessa netistä ja seuraavana päivänä äiti neuvoi minua munkkien paistamisessa. Molemmat etänä, ja varmaan kummankin neuvominen oli yhtä haastavaa, mutta niin sitä saatiin tehtyä sekä ruokatilaus että munkit. Toisella kerralla molemmat ovat varmasti jo helpompia.

Eikä kaikkea tarvitse opetella kerralla. Aluksi voi miettiä, minkä asian oppiminen voisi olla hauskaa ja innostavaa. Miten olisi videopuheluiden soittaminen, tai vaikkapa paikallislehden lukeminen tai äänikirjan kuunteleminen? Tai voisiko sukututkimuksesta kiinnostuneelle vinkata mielenkiintoisesta nettisivusta? Kun taidot kasvavat, voi halutessaan opetella jälleen uusia asioita, vaikka laskujen maksamista netissä.

Muistetaan olla ymmärtäväisi, jos digi ei ole vielä tuttu, ja autetaan kukin omien taitojen mukaan. Ollaan kärsivällisiä, opastetaan rauhallisesti ja kannustetaan. Vinkataan, mitä internetissä tai älylaitteella voi tehdä. Keksitkö jonkin keinon, jolla voi tukea uusien taitojen opettelemisessa? Hyviä vinkkejä digituen antamiseen kannattaa myös jakaa muille, sillä aika moni meistä auttaa tai tarvitsee apua digitaalisten palveluiden käyttämisessä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Heidi Niemelä on Pohjois-Pohjanmaan Digituki-hankkeen projektipäällikkö.

Lue myös

Lue lisää aiheesta