Siirry suoraan sisältöön

Ookkonää ihan pölijä? - Oulun murteen kaunein sana on valittu

11.3.2020

Mun Oulu kyseli lukijoiltaan Oulun murteen kauneinta sanaa. Lieneekö sitten talviloman aurinko sekoittanut oululaisten ja oululaismielisten päät, koska kauneimmaksi sanaksi valittiin reilulla marginaalilla pölijä.

Ja kyllähän se näin on, me oululaiset olemme hieman pöljiä, mutta kuitenkin ölövejä ja toisaalta myös aika fiksuja.

Kolmen kärkenä pölijä, pahki ja kahavi

Kyselyyn saatiin yhteensä lähes tuhat vastausta. Pölijä rohmusi äänistä reilut 220.

Seuraavaksi suosituimmaksi sanaksi nousi 170 äänellä pahki, joka onkin hyvä esimerkki oululaisesta puheenparresta. Sana on kuvaava ja naseva, ja ilmaisee tiiviisti mistä on kysymys. Pahki on murteellinen ilmaus, jota käytetään enimmäkseen täällä pohjoisessa.

Kolmannelle sijalle kipusi arkinen nautinto ja oululaisen päivän käynnistäjä eli kahavi. Ja kahaviin laitetaan tietysti maitua sekä kahavin kanssa nautitaan nisua.

Oulun murteelle tyypillinen piirre onkin svaa-vokaalin käyttö eli juuri tämä kahavi-sanan keskimmäinen a-kirjain. Ylimääräinen vokaali saa lähes sanan kuin sanan kuulostamaan sympaattiselta. Vai mitä tykkäät, kun sanotaan hölökätä, kelekka tai röhönöttää? Lisäksi Oulun murteelle tyypillisiä ovat jälkitavujen vokaaliyhtymien muutokset: maitua, puurua ja pimiä.

Mutta mitä tarkoittaa renttahelekku tai hantuuki?

Esille nousi myös sanoja, jotka voivat olla nuoremmille oululaisille jo outoja. Esimerkiksi renttahelekku, joka tarkoittaa vaikkapa huolimattomasti puettua lasta. Kauneimmaksi ehdotettiin muitakin arkikielestä jo hiljalleen katoamassa olevia sanoja, kuten kompiainen (makeinen), onnikka (linja-auto), hantuuki (käsipyyhe), leeta (pullapitko), hulikakku (ruisreikäleipä) ja valakolööki (valkosipuli). 

Suosikkien joukosta löytyi myös sana ölövi, jonka alkuperän on arvailtu tulevan ruotsikielen sanoista öl och vin. Kun ihminen on ölövinä, hän on ”pikkuviineissään” itsetuntoa pullollaan, vähän niin kuin oululainen tavallisena arkipäivänä.

Oulun murre voi olla joskus vaikeaa ymmärtää, mutta sitä ei ole lainkaan mahdotonta oppia – jopa nopeastikin. Kaikki synnit -sarjan umpistadilainen näyttelijä Johannes Holopainen omaksui murteen kuukaudessa. Jos et ole vielä ennättänyt lukemaan Mun Oulun juttua sarjasta ja murreopettaja Janne Taanilasta, niin teepäs se nyt.

 

Lopuksi vielä poimintoja lukijoiden mainioista vastauksista, olkaapa hyvät!

  • Polliisi. Perustelut: kuulostaa lempiältä, mutta on tarvittaessa valamis levvein hartein puollustammaan rötöstelijöitten pölijyyksiä kohanneita oululaisia tai jopa tullista tulleita. - Kirsimaria M.
  • Enemmän tulee mieleen hassuja sanoja, kuten päntiönnään tai tulukuttaa. Ja kerran muualla käydessäni aiheutin huvittuneisuutta, kun aamulla otin puurua ja siihen maitua ja hillua. – Jenni K.
  • Pöljä tai pölijä on ruotsiksi böljä. Sikäläiset lapsenlapseni käyttävät sanaa omalla murteellaan. - Hilkka Annikki M.
  • Ölövinä ajjaa autua ja se mennee pahki talloon - Jyri M.
  • Tuuki, hantuuki, kompiainen, onnikka, leeta, nestuuki... Kauniita sanoja jotka ovat jo kuolemasa puhekielestä. - Merja N.
  • Misä o meijän silimineulat? Läninkiä pittää ottaa vähä sissää. - Heikki M.
  • En nyt keksi suosikki sannaa mutta kahavia ja tuoretta nisua tekis mieli - Marja K

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun murre on tunteen kieli. Kuva: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös