Siirry suoraan sisältöön

Omaiset voivat jälleen vierailla hoiva- ja palvelukodeissa

1.7.2020

Omaiset ovat voineen jälleen vierailla läheistensä luona Oulun kaupungin hoiva- ja palvelukodeissa. Koronavirusepidemian vuoksi vierailut kiellettiin keväällä asukkaiden turvallisuuden vuoksi.

Oulun kaupungin vanhustyönjohtajan Mervi Kosken mukaan kaikki vanhusten parissa työskentelevät – lähihoitajat, sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja vanhustyönjohto – ovat iloinneet siitä, että ikäihmisiä suojaavia säännöksiä on voitu vähentää ja tapaamiset ovat jälleen mahdollisia.

”Olemme olleet huolissamme siitä, että ikäihmisten yksinäisyys ja masennus lisääntyvät. Säännösten höllääminen on iso ilo ja helpotus”, Koski kertoo.

Koronaepidemia on tuonut Kosken mukaan jopa jotain hyvääkin.

”Yhteydenpitoon on tullut uusia välineitä, kuten whatsapp ja videopuhelut. Ja ulkoilu yhdessä omaisten kanssa lisääntyy.”

Omaisille on laadittu ohjeet, jotta vierailu olisi hoiva- ja palvelukotien asukkaille turvallinen. Vierailijan on käytettävä esimerkiksi käsidesiä ja suu-nenäsuojusta, jonka saa vierailulle tullessa.

Ohjeet vierailijoille

  • Sovi vierailusta etukäteen henkilökunnan kanssa.
  • Tule vierailulle vain täysin terveenä.
  • Vierailulle ei voi tulla, jos olet karanteenissa tai olet palannut ulkomailta viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Vierailulle tullessa

  • desinfioi kädet
  • pue kasvoille suu-nenäsuojus, jonka saat hoiva- tai palvelukodista
  • desinfioi kädet uudelleen

Vierailija ei voi oleskella yleisissä tiloissa, vaan vierailu tapahtuu etukäteen sovitussa tilassa (ulkona, vierailutilassa tai inhimillisyys huomioiden asukkaan huoneessa).

Vierailu asukkaan huoneeseen on mahdollista silloin, jos asukas on saattohoidossa, kriittisesti sairas tai jos ulkona tapahtuva vierailu ei ole tarkoituksenmukaista esimerkiksi asukkaan huonon liikuntakyvyn vuoksi.

Läheistä voi käyttää ulkoilemassa. Tällöin on huolehdittava riittävästä suojautumisesta käyttäen suu-nenäsuojainta ja käsidesiä. Läheiselle voi myös tarjota juotavaa ja syötävää, kuten jäätelöä.

Asukaille voi tuoda tuliaisia.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Vanhusten parissa työskentelevät iloitsevat siitä, että ikäihmisiä suojaavia säännöksiä on voitu vähentää ja tapaamiset ovat jälleen mahdollisia. Kuva: Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta