Siirry suoraan sisältöön

Ole kuulolla! Valkea tuo uutta ilmettä Oulun rikkaalle musiikkikentälle

7.5.2021

Oululainen Valkea-yhtye julkaisee tänään perjantaina uutta musiikkia. Yhtye yhdistelee musiikissaan sopivasti poppia, post- ja indie rockia. Kannattaa olla kuulolla.

Ikimuistoisin keikkamuisto oululaisen Valkea-yhtyeen solistilla Tatu Palolla on elokuussa 2019 Voimala 1889:ssä soitetusta keikasta.

Tupa oli tuolloin täynnä, tunnelma lämmin ja kokoonpano - kaksi kosketinsoittajaa, akustinen kitara, saksofoni ja rummut - hieman tavallisesta poikkeavampi. Mieleen se on jäänyt myös siksi, että se on samalla Valkean viimeisin keikka.

Valkea sai alkunsa kesällä 2013. Tuolloin Palo sävelsi poprock-kappaleita, joita halusi päästä soittamaan ja äänittämään. Hän kokosi silloisista opiskelukavereistaan bändin ja yhdessä he nauhoittivat ensimmäisen EP-levynsä Linnuntien vuonna 2014. Levyn julkaisun jälkeen Palo lähti vaihto-opiskelemaan Berliiniin.

”Halusin jatkaa musiikin tekoa, joten tutustuin paikallisiin muusikoihin, joiden kanssa nauhoitimme ja julkaisimme kaksi kappaletta, Panorama ja Etelään, vuonna 2015. Kokoonpano oli siis näillä kahdella kappaleella vaihtunut miltei kokonaan siitä, millä Linnuntie tehtiin”, Palo muistelee.

Vierailevat muusikot tuovat tunnelmaa

Palattuaan Ouluun Palo halusi jälleen jatkaa musiikin tekemistä Valkealla. Valtaosa ensimmäisellä EP:llä soittaneista opiskelukavereista oli muuttanut tai muuttamassa pois Oulusta, joten kokoonpano muuttui jälleen kerran. Vuonna 2016 yhtye sai jotakuinkin nykyisen muotonsa. 

Vakiokokoonpanon lisäksi yhtyeessä on vierailevia muusikoita. Perjantaina 7. toukokuuta julkaistavaan Toisin-kappaleeseen nauhoitettiin nelihenkistä puhallinsektiota. Näin tehtiin siksi, että aidoilla puhallinsoittimilla saa aikaan soundeja ja tunnelmia, joita ei pysty koskettimilla tai muilla äänitehosteilla mallintamaan.

”Lisäksi ystäväni Konrad Krenzlin on nauhoittanut äänimaisematallenteita Berliinissä, joita on hyödynnetty tämän kappaleen lisäksi vuonna 2019 julkaistussa kappaleessa Suurkaupunki”, kertoo Palo.

Oulussa on laaja musiikkikulttuuri

Radion suurilla kanavilla valtaosa uudesta musiikista on soololaulajien esittämää. Palo kuitenkin kokee monien vähemmän mediassa esillä olevien genrejen rakentuvan edelleen bändien ympärille.

”En ole mitenkään huolissani bändimusiikin tilasta tai haikaile menneiden aikojen perään, mutta toki olisi hienoa nähdä lisää bändejä suomalaisen popmusiikin keskiössä!” 

Aluksi yhtyeen kappaleiden vaikuttajana toimivat Pariisin Kevään varhaiset levyt, joita Palo kuunteli tuolloin ahkerasti. Nykyään tyylillisesti alkuajoistaan eroava Valkea pyrkii musiikillaan tavoittamaan sekä valtavirtayleisöä että vähemmän radiota ja soittolistoja seuraavia musiikin harrastajia. Yhtyeen musiikki on Palon mukaan myös sellaista, jota ei ainakaan hänelle itselleen ole Oulussa tullut vastaan.

”Oulun musiikkikenttä on mahtavan rikas. Etenkin kaupungin underground-musiikkikulttuuri on todella aktiivista ja monipuolista. Lisäksi täältä löytyy totta kai muitakin huipputason bändejä ja sooloartisteja, kaupungin laajaa orkesteri- ja kuorotoimintaa ja ammatti-big bandia unohtamatta”, hän kehuu. 

Musiikki väylä tunteisiin ja kokemuksiin

Yhtye toimii useimmiten projektiluontoisesti eivätkä jäsenet esimerkiksi treenaa viikoittain yhdessä. Yksi syy tähän on, että pari yhtyeen jäsentä asuvat Oulun ulkopuolella.

Pääasiassa yhtye on keskittynyt musiikin äänittämiseen, jossa Palon tehtävänä on hoitaa kappaleet, jonka jälkeen vasta kokoonnutaan studioon. Palo ei kuitenkaan halua kutsua itseään sooloartistiksi, sillä hänen mielestään kappaleissa bändisoittimet ovat yhtä merkittävässä roolissa kuin lauluosuudetkin.

”Haluan myös, että äänitteillä on soittamassa sellainen kokoonpano, joka voi esiintyä livenä.”

Musiikin Palo kertoo merkitsevän hänelle väylää tunteisiin ja kokemuksin, joita ei saa mistään muualta.

”Musiikki saa muistamaan jonkin hetken elämästä yksityiskohtaisesti, se aiheuttaa kylmiä väreitä kuulokkeiden kautta vaikkapa ruuhkabussissa, tai yhdistää toisilleen täysin tuntemattomat ihmiset livekeikan ajaksi. En keksi muuta ilmaisumuotoa, jolla olisi vastaava voima.”

Valkean musiikki saa inspiraationsa monista eri asioista. Viime talvena Palo sai lukuisia biisi-ideoita nähtyään lapsen istumassa lumihangessa älypuhelin kädessään.

Dramaattinen uutuuskappale

Uusin kappale Toisin julkaistaan perjantaina. Dramaattinen kappale rakentuu kuvitteellisen tarinan ympärille erakosta ja hänen rannalleen huuhtoutuneesta ruumiista.

Se eroaa tunnelmaltaan varsin paljon vuonna 2019 julkaistusta Suurkaupunkiin-kappaleesta, jossa muistellaan kaiholla menneiden aikojen ystävyyksiä. Jo sävellysvaiheessa keväällä 2020 oli varhain selvää, että kappaleessa yhdistyvät elektroninen tuotanto ja bändisoitto.

Näiden yhdistäminen ja puhaltimien ujuttaminen mukaan otti kuitenkin aikansa ja kappale sai lopullisen muotonsa loppuvuonna 2020. 

Toisin-kappale julkaistaan perjantaina 7.5. Kappaletta pääsee kuuntelemaan Spotifyssa, YouTubessa ja muissa suoratoistopalveluissa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Yhtyeen muodostavat tällä hetkellä Tatu Palo (keskellä), Laura Hiltunen, Jukka Launonen, Olli Anttila sekä Miika Mäkäräinen. Kuva: Eelis Palokangas

Lue myös

Lue lisää aiheesta