Siirry suoraan sisältöön

Nykäsen Seppo lämmitti Pehkolan saunaa, neuvoi marjastajia ja lanasi tuhansia kilometrejä reittejä

8.3.2020

Oletko törmännyt luonnossa Nykäsen Seppoon? Ei mikään ihme, jos olet.

Sepon työtehtävät 35 vuoden aikana ovat kulkeneet Oulun kaupungilla monia reittejä. Ensin nuorisotoimen kautta varikolle, siitä Tilapalveluiden kiinteistönhoidosta metsänvartijaksi, ulkoilu- ja moottorikelkkareittien huoltomieheksi ja lopulta Pehkolan eli kaupungin vierasmajan pehtooriksi.

Mies tunnetaankin Pehkolan Seppona, Teklin Rangerina, Seppo Nokisena ja metsien sheriffinä.

Kuntosali löytyi ulkotöistä

Pehkolassa Seppo on vuosikymmenten ajan palvellut tuhansia kaupungin vierailijoita. Savusaunan lämmitys, mönkijä- ja moottorikelkka-ajelut, kalastusretket ja rosvopaistit ovat olleet kättensä töitä.

”Joskus olen tehnyt myös joulukinkut Pehkolan savusaunassa ja valmistanut vieraille savusaunalohta. Tästä piti kuitenkin luopua, kun hygieniamääräykset lisääntyivät”, Seppo kertoo.

Seppo Nykänen aavalla merellä kalastuksenvalvonnassa.

Työ on ollut fyysisesti raskasta, kuntosalia ei ole kuulemma tarvittu. Tärkein työkalu on ollut mönkijä, jolla on kierretty kaupungin alueita yli 100 000 kilometriä.

Ihmisten selviytyminen tuo onnistumisen tunteen

Sosiaalinen Seppo on nauttinut ihmisten kohtaamisesta.

Karhuun en ole vielä törmännyt, mutta muut eläimet ovat tulleet tutuiksi

Valvontatehtävissään hän on valvonut luvatonta maastoliikennettä, metsästystä, kalastusta tai koirien ulkoilutusta.

”Mutta työhöni on kuulunut paljon myös ajatusten vaihtoa, opastusta, ihmisten kuljettamista takaisin autoille ja hyvän mielen tuottamista. Virkavaltaa ei ole tarvinnut kutsua paikalle paitsi jos auto on varastettu.”

Valvonnan ohessa Seppo on kerännyt luonnosta roskia ja lanannut reittejä tuhansia kilometrejä.

”Koen onnistuneeni, kun ihmiset ovat selvinneet maastossa ilman ongelmia ja he ovat voineet liikkua rauhassa ja turvassa.”

Valokuvaus tallentaa hienot hetket

Seppo on osunut paikalle myös silloin, kun marjastajilla on ollut auto hukassa, kun ikääntynyt on eksynyt metsiin sähkömopollaan tai kun reitille sattui alkava metsäpalo ja puuladon tuhopoltto.

”Valvonta ei olekaan pelkästään ihmisten toimiin puuttumista. Se on myös turvallisuuden ja hyvän mielen tuottamista kaikille luonnossa kulkijoille.”

Karhuun Seppo ei ole törmännyt.

”Muut eläimet ovat tulleet tutuiksi. Paljon on tullut otettua kuvia ja tallennettua mieleen hienoja näkymiä ja luonnon taidetta”.

Työtä on tehty myös tuulessa ja pakkasessa.

”Silloin turvallisuus on täytynyt laittaa kaiken edelle.”

Kohti luontoa ilman velvollisuuksia

Syksyllä Sepolle koittavat vapaaherran päivät. Muutokseen liittyy vähän haikeutta, mutta myös iloa. Luontoon pääsee liikkumaan ilman velvollisuuksia.

”Nyt on aika nuorempien astua näihin saappaisiin. Saattaen vaihtamista on jo tehty, kun Kinnusen Jukka jatkaa näissä tehtävissä minun jälkeeni.”

Seppo muistuttaa vielä kaupungin tarjoamista vapaa-ajan antimista.

”Niitä löytyy niin kaupungissa kuin kairassa.”

Tulevat vapaaherran päivät kuluvat kalastellen, metsästäen ja soittaessa lyömäsoittimia Chapel Band Oulu -orkesterissa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Laavutarkastus sopii Seppo Nykäsen kaltaiselle metsienmiehelle työksi.Kuvaaja: Tarja Kurikka

Lue myös

Lue lisää aiheesta