Nuottasaaren uusi kartonkitehdas muuttaa maailmaa mansikkarasia kerrallaan

Kirjoittaja on kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kun Tuiran siltoja ajelee syysillalla kaupunkiin ja katselee Nuottasaaren suuntaan, saattaa näky tuntua hieman oudolta. Vieläkin paperitehdas puskee paksua savua kohti Heinäpäätä, mutta jokin näyssä on toisin: Taivasta nuolevan piipun juureen on kasvanut kesän aikana kolme jättimäistä siiloa.

Paperin valmistus loppuu tehtaalla aivan näinä hetkinä, mutta kyseessä ei ole kaiken loppu. Käynnissä on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen tehtaan transformaatio, jossa sellutehtaasta jalostetaan uuden sukupolven kartonkitehdas, joka tekee pahvirasioita kasvaville maailman markkinoille. Paperinvalmistus tehtaalla loppuu ja kartongintuotanto aloitetaan uudella linjastolla jo ennen vuodenvaihdetta. Olkiluoto-3 saisi monessakin suhteessa ottaa mallia tästä Oulun projektista: Aikataulut pitävät ja prosessi toimii kuin rasvattu metsäkone.

Ihmisethän eivät enää käy kaupassa, mutta kauppa kyllä käy ihmisten luona. Tämä on koronan aikana entisestään korostunut. Verkkosivut ovat pullollaan ostosparatiiseja ja kartonkia tarvitaan, jotta ihmiset saavat tuotteensa kotiovelle. Tästä Stora Enson tehtaan muutoksessakin on kyse. Painopaperin kysyntä maailmalla on romahtanut ja sellun valmistus näillä leveyksillä on kannattamatonta. Kartonki on tämän maailman uusi paperi. Sen varaan vannoo nyt suomalainen metsäteollisuuskin.

Stora Enson Nuottasaaren tehtaan muutostyöt ovat vaatineet pitkän ja hyvin suunnitellun muutosprosessin. Yksi muutoksen keskeisin toteuttaja on Raumaster-niminen polttoaineiden siirtoon ja annosteluun erikoistunut suomalainen perheyritys.

Stotaenson tehtaan muutostyöt ovat myös ekoteko alueelle. Yhteensä tehtaan muuntamiseen investoitavasta 350 miljoonan eurosta noin 40 miljoonaa euroa käytetään tehtaan ympäristövaikutusten pienentämiseen. Investointi vähentää tehtaan haju- ja meluhaittoja sekä vesistövaikutuksia.

Hajujen leviämistä ympäristöön ehkäistään jatkossa hajukaasujen käsittelyn moniportaisilla varapolttojärjestelmillä. Tehtaalta naapurustoon kantautuva melu vähenee Raumasterin rakentamien hakesiilojen käyttöönoton myötä.

Ympäristövaikutuksia vähentävät muutokset ovat valmiita, kun pakkauskartonkitehdas aloittaa tuotannon suunnitelman mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä. Tuotantosuunnan muutoksen yhteydessä sellutehdas lopettaa prosessistaan valkaisun. Tämä vähentää taas tehtaalla käytettäviä kemikaaleja, kuten klooridioksidia, ja vesiympäristölle haitallisten kloorattujen yhdisteiden esiintymisriski jätevesissä poistuu kokonaan. Kartongin valmistuksessa käytetään jatkossa vain elintarvikekontaktimateriaaleihin hyväksyttyjä kemikaaleja.

Oulun kartonkitehtaan käynnistyessä vuotuinen puuntarve kasvaa neljänneksen – noin puoli miljoonaa kuutiota ­– yhteensä 2,4 miljoonaan kuutioon. Luonnonvarakeskuksen laskelmien mukaan pohjoisten maakuntien metsissä on paljon harvennustarpeita ja -mahdollisuuksia, joten lisääntyvä puunkäyttö on kestävää ja vastuullista.

2,4 miljoonan kuution kokonaispuumäärä tarkoittaa vuosittain yli sadan miljoonan euron rahavirtaa aluetalouteen niin puukauppatuloina metsänomistajille kuin korjuu- ja kuljetustuloina Stora Enson paikallisille kumppaniyrityksille. Lisäystä on noin 20 miljoonaa euroa.

Stora Enson aluejohtaja Esa Ojalan mukaan puunhankinnalla on puukauppatulojen ohella työllistävä vaikutus. Karkeasti laskettuna tehtaan puunhankinta-alueelle syntyy tuotantolinjan muutoksen ansiosta sata uutta työpaikkaa puunostoon, korjuuseen, kuljetukseen sekä metsänhoitotöihin.