Siirry suoraan sisältöön

Nuorten taidetyöpaja Veeran Verstaalla sukelletaan luovuuteen

21.2.2022

Veeran Verstas muutti syksyllä 2021 Hiukkavaaran vanhalle kasarmialueelle, jonka myötä yhteistyö eri kulttuuritoimijoiden kanssa on lisääntynyt. Tulevan kevään ja kesän aikana nuoret saavat etsiä vahvuuksiaan muun muassa kirjallisuuden, sanataiteen ja kädentaitojen keinoin.

Veeran Verstas on koulutukseen ja työelämään suuntaava taiteiden, kädentaitojen ja itsetuntemuksen työpaja 18–29-vuotiaille työttömille nuorille aikuisille. Toiminnan tarkoituksena on taiteen keinojen avulla löytää omat vahvuudet ja voimavarat, joiden avulla on helpompaa löytää tie kohti työelämää.

”Meillä on tällä hetkellä ESR-hankkeessa 11 nuorta työkokeilussa ja 13 nuorta kuntouttavan työtoiminnan puolella. Toiminnan sisältöä muokataan jokaisen ryhmän toiveiden mukaan ja tarjotaan monipuoliset mahdollisuudet kokeilla erilaisia taidemuotoja”, Veeran Verstaan tuottaja Linnea Kejonen kertoo.

Uudet tilat luovat mahdollisuuksia

20 vuoden aikana Verstas on toiminut eri puolilla Oulua. Viime syksynä taidepaja siirtyi Hiukkavaaran vanhalle kasarmialueelle, josta löytyi työskentelyyn sopivat tilat.

”Olimme etsineet rauhallista ja avaraa tilaa, jossa ei tarvitse varoa pienen sotkun syntymistä. Hiukanpihan uusilla omistajilla on myös yleinen tahtotila kehittää aluetta yhteisö-, nuoriso- sekä taidenäkökulmasta, ja juuri sellaisessa toiminnassa haluamme olla mukana”, sanoo Kejonen.

Verstaan ohjaaja Hanna-Leena Kauppinen on ollut jo vuosia aktiivisesti mukana kehittämässä kasarmialueen toimintaa.

Hiukanpihan alueella työskentelee satoja muusikoita, taiteilijoita ja kädentaitajia, joista osan kanssa Veeran Verstas on aloittanut yhteistyön.

”Saimme tänä keväänä hankkeeseen uuden työntekijän, Hanna-Leena Kauppisen, joka tuntee entuudestaan hyvin alueen toimintaa. Hän onkin jo ehtinyt järjestää tutustumiskäyntejä ateljeisiin, ja meillä on käynyt yrittäjiä kertomassa nuorille omia kokemuksiaan työskentelystä taiteen ja kädentaitojen parissa”, Kejonen kertoo.

”Odotamme myös innolla kevättä ja kesää, jotta pääsemme hyödyntämään toiminnassa pihapiirin mahdollisuuksia. Suunnitelmissa on osallistua Hiukanpihan kasvatuslaatikoiden hoitoon ja mahdollisesti tulossa on myös ulkona toteutettavia taideprojekteja”, hän jatkaa.

Tänä keväänä nuoret ovat saaneet tutustua kirjasidontaan, joka on tarkkaa hommaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Eri taidemuodot toiminnan ytimenä

Veeran Verstaan toiminnan sisältö suunnitellaan puolivuosittain kunkin ryhmän tarpeiden mukaan ja ohjaajina käytetään oman alansa ammattilaisia

”Olemme tutustuneet sanataiteeseen, kirjoittamiseen, runoihin sekä koostaneet pienlehteä. Kesäkuussa pidetään Merituulia Aalton vetämä satuihin liittyvä kurssi. Merituulia on muuten itsekin ollut aikoinaan Verstaalla asiakkaana”, Kejonen kertoo.

Nuorten toiveesta Verstaalla on myös paneuduttu katutaiteiden ja graffitien maailmaan sekä tutustuttu luonnonkosmetiikan valmistamiseen.

”Piirrämme, maalaamme, valmistamme kädentöitä ja käytämme materiaaleja mahdollisimman monipuolisesti. Tällä hetkellä valmistamme kehärumpua, jonka avulla opetellaan puukon käyttöä ja tutustutaan nahkan ominaisuuksiin. Rummusta saa kauniin sisustuselementin ja sen soittamista voi käyttää apuna rentoutumisessa. Seuraavaksi tutkimme omakuvan tekemistä teipin ja paperin keinoin”, sanoo Kejonen.

”Toiminnan kokonaisvaikutusta nuorten hyvinvointiin ja työllistymiseen ei näe välittömästi. Nuorilta saatu palaute on pääasiassa erittäin positiivista. Verstaalla toimiessa on mahdollista tutkia erilaisia mahdollisuuksia ja saada oivalluksia omista voimavaroista ja vahvuuksista. Moni on löytänyt täällä uusia puolia itsestään ja se on tärkeää tulevaisuuden kannalta”, Kejonen toteaa lopuksi.

Lisätietoa Veeran Verstaan toiminnasta löydät tästä linkistä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kehärummun tekemisen yhteydessä oppii puukon käyttöä, vanerin työstämistä sekä nahkan käsittelyä. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta