Siirry suoraan sisältöön

Nuorten Putiikki Nuppu myy koululaisten tekemiä tuotteita

11.11.2020

Nuorten Putiikki Nuppu on jälleen ilmestynyt kauppakeskus Valkean kesäkadulle. Putiikki on auki 17. marraskuuta saakka maanantaisin ja tiistaisin kello 10–16. Putiikki on käytännönläheinen tapa lapsille ja nuorille opetella tiimityötä, vuorovaikutusta sekä yrittäjyys- ja työelämätaitoja.

”Nuppu on pop-up-tyyliin toimiva putiikki kauppakeskus Valkeassa. Koululaiset pääsevät oikealle kauppapaikalle myymään omia tuotteitaan ja esittelemään uusia ideoita”, kertoo Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluiden yrittäjyyskasvatuksen kehittäjäopettaja Eemeli Alanne.

Nuppu vie lapset ja nuoret oppimaan käytännön työelämätaitoja aitoihin tilanteisiin, pois luokkahuoneympäristöstä.

”Kun puhutaan yrittäjyydestä ja työelämästä, on tärkeää, että oppimista tapahtuu myös luokkien ulkopuolella. Nupussa lapset ja nuoret pääsevät aidosti kohtaamaan ihmisiä”, Eemeli jatkaa.

Vapaaehtoista toimintaa

Nuorten Putiikki Nupun toimintaan voivat osallistua kaikki perusopetuksen ja toisen asteen oppilaat.

”Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. Koulut ja nuorisoryhmät voivat varata oman vuoronsa putiikin kalenterista Oulun kaupungin verkkosivuilta. Lähetämme kaikille vuoron varanneille käytännön ohjeita ennen h-hetkeä”, Eemeli Alanne toteaa.

Koulut saavat ajankohtaista tietoa Putiikin toiminnasta myös yrittäjyyskasvatuksen yhteysopettajaverkoston avulla.

”Lisäksi tiedotamme aktiivisesti kaupungin verkkosivuilla ja intranetissä. Myös puskaradio toimii tässä asiassa: sana liikkuu opettajien keskuudessa ja he ottavat meihin itse yhteyttä”, Eemeli täydentää.

Oppilaat ovat ideoineet itse myytävä tuotteet ja opettaja on huolehtinut, että valikoima on monipuolinen.

Putiikissa voi testata ideoita

Nupussa myytävät tuotteet vaihtelevat Putiikki-vuorossa olevan luokan mukaan. Myynnissä on oppilaiden itse valmistamia tuotteita esimerkiksi leivonnaisia. Ostoksia varten kannattaa varata käteistä mukaan.

Koulut saavat itse päättää, mihin Nupun myynnistä saatu tuotto käytetään. Useimmiten myynnillä rahoitetaan leirikouluja tai muita vastaavia tapahtumia.

Eemeli Alanne kannustaa luokkia ja opettajia myös rohkeasti kokeilukulttuuriin.

”Nuppua voi käyttää myös ideoiden testaukseen. Nuppuun ei tarvitse tulla myymään valmiita tuotteita, vaan sitä voidaan käyttää myös kokeilutoimintaan. Luokat voivat esitellä kehitysideoita ja prototyyppejä ja kerätä arvokasta palautetta oululaisilta sekä vaikka jo ennakkotilauksia”, hän vinkkaa.

Putiikissa jo toista kertaa

Svenska Privatskolan i Uleåborgin kahdeksannen luokan oppilaat ovat jo toista kertaa Nuorten Putiikki Nupussa. Ensimmäisen kerran he olivat myymässä itse tekemiään tuotteita pari vuotta sitten kuudennella luokalla. Tällöin myyntipöydiltä löytyi kynttilöitä, nyt pöydät ovat täyttyneet enimmäkseen leivonnaisista.

”Keräämme rahaa luokkaretkeä varten, joka olisi tarkoitus tehdä yhdeksännen luokan lopussa”, kertovat oppilaat Isabel Säily ja Hilma Hahtonen.

Kahdeksannen luokan luokanvalvoja Mari Lahti kiittelee Nuorten Putiikki Nupun toimintaa.

”Tämä on hieno tilaisuus saada asiakkaiksi laajemminkin oululaisia. Kouluilla järjestetyissä myyjäisissä käy enimmäkseen oppilaiden vanhempia ja sukulaisia”, hän kertoo.

Nupusta rohkeutta ja reippautta

Opettajan mielestä Nuorten Putiikki Nupun toimintaan osallistuminen kehittää niin yhteisöllisyyttä kuin yhteistyökykyä. Koulussa opettaja koordinoi putiikkitoimintaa, mutta oppilaat ottavat itsenäisesti vastuuta myytävien tuotteiden valmistuksesta.

”Putiikkitoiminta kehittää oppilaiden sosiaalisia taitoja, lisää rohkeutta ja reippautta ja kehittää luovuutta myytävien tuotteiden ideoinnin suhteen. Oppilaat saavat itse päättää, mitä tuotteita he haluavat tehdä myyntiin”, Mari Lahti jatkaa.

Tämänkertaisen Nuppu-reissun tuotteita oppilaat ovat tehneet niin kotona kuin koulussa. ”Osan tuotteista askartelimme koulullamme pidetyn yökoulun aikana. Ennen myyntivuoroamme teimme tuotteita myös kotitaloustunneilla. Lisäksi jokainen on leiponut itsenäisesti kotonaan”, Mari kertoo päivään valmistautumisesta.

Nuorten Putiikki Nuppu

- kauppakeskus Valkean kesäkadulla 17.11.2020 saakka
- avoinna maanantaisin ja tiistaisin kello 10–16
- putiikki aukeaa joulutauon jälkeen tammikuussa ja on avoinna maanantaisin ja tiistaisin 11.1.-23.3.2021
- on Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden ja Kauppakeskus Valkean yhteistyön tulos

Lisätiedot Nupusta ja varauskalenteri kouluille ja nuorisoryhmille ovat osoitteessa: https://www.ouka.fi/oulu/yrittajyyskasvatus/nuorten-putiikki-nuppu.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Nuorten Putiikki Nuppu on helppo löytää Kauppakeskus Valkean kesäkadulta. Kahdeksannen luokan oppilaat auttavat asiakkaita tuotteiden valinnassa. Kuvat: Anne Peltola

Lue myös

Lue lisää aiheesta